Gasverbruik

Inzicht in uw gemiddeld gasverbruik

Hoeveel gas u verbruikt, hangt vooral af van de grootte van uw huis en hoe goed uw huis geïsoleerd is. Uw verbruik van gas neemt meestal het grootste deel van uw energienota in beslag. Het loont dus de moeite om te besparen door uw gasverbruik te verminderen.

Gemiddeld gasverbruik

Wilt u meer weten over de prijs bij een gemiddeld gasverbruik per maand,  van een gemiddeld huishouden van twee personen, in bijvoorbeeld een tussenwoning? Vergelijk dan de prijs via energie aanvragen. Het gemiddeld gasverbruik van uw gezin kan daar natuurlijk wel boven of onder zitten.

Wilt u het werkelijke gasverbruik van uw huishouden bekijken? Ga dan naar Mijn Verbruik. Met behulp van uw meterstanden ziet u uw actuele verbruik. Handig om inzicht in uw gemiddeld gasverbruik te krijgen. En als u energie bespaart, ziet u dit ook meteen terug.

Doordat de tarieven voor gas hoger liggen dan de stroom tarieven bestaat een groter gedeelte van uw energienota uit uw gasverbruik.

Weet u uw gasverbruik eigenlijk?

Hoeveel gas verbruikt u eigenlijk? En kan dat lager? We helpen u graag met tips, tools en de Mijn Nuon app.

Gasverbruik verlagen? We helpen u.

Wat bepaalt de hoogte van uw gasrekening?

Met name de grootte van uw woning is van invloed op de hoogte van uw gasverbruik. Maar uw gasverbruik is ook afhankelijk van het aantal bewoners, hoe hoog en vaak u stookt en doucht en zelfs van het weer. U verbruikt gas voor uw verwarming, de geiser of boiler en tijdens het koken.

Daarbij is de verwarming van uw huis veruit de grootste verbruiker van gas. Als de dagen korter en kouder worden, stookt u meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

Uw gasverbruik berekenen

Wilt u gasverbruik berekenen om bijvoorbeeld goed te kunnen vergelijken? Dan hebben we voor u het modelcontract.

Zo ziet u precies wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt, zodat u uw eigen gasverbruik goed kunt vergelijken, bijhouden of meten.

Uw energiekosten berekenen

Bekijk onze bespaartips en breng uw gasverbruik omlaag

Uw vermindert uw gasverbruik door energie te besparen. Bekijkt u onze bespaartips?

Lees meer over energieverbruik

Gemiddelde gasverbruik huishouden

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is is 1.500 m3 per jaar*.  Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer een van de vijf huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3; een van de zes huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m3* Dit verschil in gasverbruik heeft verschillende oorzaken.

*Bron Milieu Centraal. 

Soort woning

Het gemiddeld gasverbruik per huishouden hangt af van het soort woning en van het bouwjaar. U begrijpt dat u in een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning minder hoeft te stoken dan in een woning van rond 1930, met spouwmuren en enkel glas.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Daarnaast heeft de samenstelling van uw gezin invloed op een gemiddeld gasverbruik. Naast het aantal bewoners, telt ook het gasverbruik per bewoner mee. Heeft u kinderen, dan is hun leeftijd van invloed op het gasverbruik  Als uw actieve sportende pubers niet op de sportclub douchen, zullen zij dit vast thuis doen. Ook houdt de een van een kamertemperatuur van 23 graden en vindt een ander 19 graden warm genoeg. 

Een gemiddeld gebruik gas is prima te gebruiken als indicatie. Dan weet u een beetje wat een normaal verbruik gas is. Maar  u heeft het meeste aan uw eigen gasverbruik.  Als u weet waar u gas aan opgaat kunt u misschien dit gasverbruik verminderen. Want gasverbruik verlagen levert  u het meeste op. We helpen u daar graag bij.

Gasverbruik bijhouden

We begrijpen dat u inzicht wilt in uw gasverbruik. Want besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing. Natuurlijk helpen we u daar graag bij. 

Gasverbruik verlagen? We helpen u

Stadsverwarming 

Als u stadverwarming heeft, staat op uw energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar, inclusief 7 GJ voor warm water*
*Bron Milieu Centraal. 

Ook de hoeveelheid stadswarmte verschilt flink per huishouden. De redenen hiervoor zijn hetzelfde als hierboven uitgelegd bij het gasverbruik.

Koud in huis en onder de douche?

Wordt uw huis niet warm en blijft de douche koud? Controleer de waterdruk.

Interessant artikel?