Energienota betalen

De energierekening. We leggen uit hoe die is opgebouwd.

U betaalt de energierekening aan uw energieleverancier. Het lijkt dus logisch dat  het bedrag dat op uw energierekening staat ook voor de energieleverancier is. Toch is dat  niet zo. We lichten het toe.

Uitleg energierekening

Een uitleg energierekening helpt als u energieleveranciers wilt vergelijken. We adviseren u goed naar de specifieke tarieven te kijken zodat u alle afzonderlijke tarieven met elkaar vergelijkt. In Mijn contract, ziet u precies wat u betaalt. Daar vindt u ook de tarieven terug die hieronder vermeld staan.

Zo zorgt u ervoor dat u geen appels met peren vergelijkt.

Opbouw energierekening 2018

De opbouw energierekening 2018, bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh en 1.450 m3, is als volgt: (% januari 2018). 

 • Leveringskosten Nuon (35%)
  Leveringskosten bestaan uit vaste en variabele kosten. De variabele leveringskosten berekenen we aan de hand van uw energieverbruik en de prijs die u betaalt. De vaste leveringskosten hangen niet af van uw verbruik, ze staan vast. Deze kosten heetten voorheen ‘vastrecht’. Daarnaast betaalt u een regiotoeslag voor gas. Variabele én vaste kosten verschillen per energieleverancier. De regiotoeslag voor gas verschilt per regio.
 • Netbeheerkosten(21%)
  U betaalt netbeheerkosten voor uw aansluiting en transport aan ons. Wij dragen ze voor u af aan uw netbeheerder. Deze kosten verschillen per netbeheerder. Omdat u niet vrij bent om een netbeheerder te kiezen, adviseren we u netbeheerkosten te bekijken als u tarieven gaat vergelijken. Op de websites van de verschillende netbeheerders vindt u de opbouw van deze kosten.
 • Overheidsheffingen en btw  (44%)
  De overheid heft energiebelasting en een ‘Opslag Duurzame Energie’ om energiezuinigheid en investeringen in duurzame energie te stimuleren. Wij dragen de overheidsheffingen en de btw voor u af. Deze kosten zijn bij alle energieleveranciers hetzelfde

 

Energierekening berekenen? Handig om te weten hoe we een termijnbedrag berekenen

De energierekening berekenen? Dan is het goed om te weten hoe wij uw termijnbedrag berekenen. We leggen het graag uit. Lees verder op: Uw termijnbedrag, samen zorgen we ervoor dat het goed bij u past.

Energierekening 2018: in januari stegen de energiekosten

Vooral de stijging van de overheidsheffingen zorgde voor hogere energiekosten.

Gerekend over een heel jaar en bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh en 1.450 m3 zijn de overheidsheffingen met € 68,- gestegen. Onze leveringskosten zijn met ongeveer € 29,-. gestegen. De wijzigingen van netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Al deze tariefswijzigingen beïnvloeden de energierekening 2018. 

Waarom zijn de overheidsheffingen gestegen?

De overheid wil investeringen in duurzame energie nog meer stimuleren.
Daarom maken zij meer subsidies beschikbaar voor bedrijven en non-profit organisaties.

Per 1 januari 2018 is de ‘Opslag Duurzame Energie’ verhoogd. Samen met de energiebelasting zijn dit de overheidsheffingen. Energieleveranciers dragen deze kosten af aan de overheid.

Deze tariefstijging geldt dus voor de hele energiesector. U begrijpt dat deze stijging van overheidsheffingen effect heeft op uw energierekening 2018.

Energierekening berekenen

Niet alleen de tarieven hebben invloed op uw energierekening. Ook uw energieverbruik bepaalt wat u betaalt. We leggen uit welke invloed u zelf heeft op uw energierekening.

Energierekening

U heeft zelf geen invloed op de energietarieven, wel op uw termijnbedrag

Elk jaar, in januari en in juli kunnen de variabele energietarieven wijzigen. Soms is het nodig uw termijnbedrag hierop aan te passen.

Natuurlijk infomeren wij u altijd persoonlijk als dit op u van toepassing is. Zodat u tijdig uw termijnbedrag kunt aanpassen. . 

Zo houdt u grip op uw energierekening

Niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in uw energieverbruik heeft invloed op uw energierekening. Daarom is het goed uw termijnbedrag aan te passen zodra uw energieverbruik verandert. Weet u niet precies of uw verbruik veranderd is? Laat u online adviseren. Heeft u Mijn Nuon, dan helpen wij u graag met onze seintjes: een mailtje waarin we aangeven of uw termijnbedrag past bij uw energieverbruik. 

Zo houden we samen grip op uw energierekening.

Energierekening verlagen willen we allemaal

'Energie die je niet verbruikt kost je niets'. Beetje flauw misschien. Maar toch is niet iedereen zich ervan bewust dat je zelf veel invloed hebt op je energierekening. Door minder energie te gebruiken. en door inzicht te krijgen in energieverbruik. Natuurlijk helpen we hier graag bij:

 1. Mijn Verbruik; inzicht in uw energieverbruik
 2. Onze gratis Energiescan; praktische en simpele bespaartips bij u thuis
 3. Online tips om energie te besparen

Nuon energierekening betalen

We begrijpen dat u zelf wilt bepalen wanneer u de energierekening betaalt. Betaalt u met automatische incasso, dan bepaalt u bij ons zélf uw betaaldag. Pas de betaaldatum eenvoudig aan via Mijn gegevens.

Zelf energie opwekken

Natuurlijk is er eerst een investering nodig. Maar daarna is zelf energie opwekken gunstig voor uw energierekening. De zelf opgewekte energie maakt u namelijk meteen zelf op. En heeft u over? Dan kunt u deze energie aan ons terugleveren tegen een aantrekkelijke vergoeding. Lees alles over zonne-energie

Interessant artikel?