Energienota betalen

De energierekening. We leggen uit hoe die is opgebouwd.

U betaalt de energierekening aan uw energieleverancier. Het lijkt dus logisch dat  het bedrag dat op uw energierekening staat ook voor de energieleveancier is. Toch is dat  niet zo. We lichten het toe.

Opbouw energierekening

Een uitleg energierekening kan helpen als u energieleveranciers gaat ergelijken. We adviseren u altijd goed naar de specieke tarieven te kijken. In Mijn contract, in Mijn Nuon, ziet u onderstaande tarieven terug. Zorg dat u geen appels met peren vergelijkt.

De opbouw energierekening bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh en 1.450 m3, is als volgt: (% januari 2018).

 • Leveringskosten Nuon (35%)
  Leveringskosten bestaan uit vaste en variabele kosten. De variabele leveringskosten berekenen we aan de hand van uw energieverbruik en de prijs die u betaalt. De vaste leveringskosten hangen niet af van uw verbruik, ze staan vast. Deze kosten heetten voorheen ‘vastrecht’. Daarnaast betaalt u een regiotoeslag voor gas. Variabele én vaste kosten verschillen per energieleverancier. De regiotoeslag voor gas verschilt per regio.
 • Netbeheerkosten(21%)
  U betaalt netbeheerkosten voor uw aansluiting en transport aan ons. Wij dragen ze voor u af aan uw netbeheerder. Deze kosten verschillen per netbeheerder. Omdat u niet vrij bent om een netbeheerder te kiezen, adviseren we u netbeheerkosten te bekijken als u tarieven gaat vergelijken. Op de websites van de verschillende netbeheerders vindt u de opbouw van deze kosten.
 • Overheidsheffingen en btw (44%)
  De overheid heft energiebelasting en een ‘Opslag Duurzame Energie’ om energiezuinigheid en investeringen in duurzame energie te stimuleren. Wij dragen de overheidsheffingen en de btw voor u af. Deze kosten zijn bij alle energieleveranciers hetzelfde

Energierekening 2018

In januari 2018 stegen de energiekosten

Vooral de stijging van de overheidsheffingen zorgt voor hogere energiekosten. Gerekend over een heel jaar en bij een gemiddeld verbruik van 3.000 kWh en 1.450 m3 zijn de overheidsheffingen met € 68,- gesegen. Onze leveringskosten zijn met ongeveer € 29,-. gestegen. De wijzigingen van netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Deze tareifswijziging heeft invloed op uw energierekening 2018.

W aarom zijn de overheidsheffingen gestegen?

De overheid wil investeringen in duurzame energie nog meer stimuleren. Daarom maken zij meer subsidies beschikbaar voor bedrijven en non-profit organisaties. Per 1 januari 2018 is de ‘Opslag Duurzame Energie’ verhoogd. Samen met de energiebelasting zijn dit de overheidsheffingen. Energieleveranciers dragen deze kosten af aan de overheid. De tariefstijging geldt dus voor de hele energiesector.

Energierekening berekenen? Kijk ook naar uw energieverbruik

Niet alleen de verschillende tarieven maar ook uw energieverbruik bepaalt de hoogte van uw energierekening. We leggen het uit.

Als de tarieven wijzigen

Elk jaar, in januari en in juli kunnen de energieprijzen wijzigen. En soms is het nodig uw termijnbedrag hierop aan te passen. U ziet dan een nieuw termijnbedrag op uw energierekening. Natuurlijk infomeren wij u altijd persoonlijk als er voor u iets verandert.

Verandert uw energieverbruik?

Niet alleen een tariefswijziging, maar ook een verandering in uw energieverbruik heeft invloed op uw energierekening. Daarom is het goed uw termijnbedrag aan te passen als uw energieverbruik verandert. Weet u niet precies of uw verbruik veranderd is? Laat u online adviseren over uw termijnbedrg en pas het ook meteen aan. Makkelijk in Mijn Nuon. Op de volgende,of daarop volgende energierekening staat dan het nieuwe termijnbedrag.

Daarnaast helpen wij u graag met onze seintjes: een mailtje waarin we aangeven of uw termijnbedrag past bij uw energieverbruik. Krijgt u nog geen seintjes? Dan heeft u misschien nog geen Mijn Nuon. Als u zich aanmeldt met uw klantnummer (te vinden op een bankafschrift) krijgt u een aantal keer per jaar een seintje van ons. Wel zo fijn.

Zo voorkomen we samen verrassingen op de jaarafrekening.

Ook interessant voor u? Energieverbruik

Energierekening verlagen? Dat willen we allemaal

'Energie die je niet verbruikt kost je niets' . Beetje flauw misschien. Maar toch is niet iedereen zich er bewust van dat je zelf veel invloed hebt om de energierekening te verlagen. Gewoon door minder energie te gebruiken. Natuurlijk helpen we daar graag bij. Want ook wij willen voorkomen dat de energierekening te hoog wordt:

 1. Mijn Verbruik; inzicht in uw energieverbruik
 2. Onze gratis Energiescan; praktische en simpele bespaartips bij u thuis
 3. Online tips om energie te besparen

Nuon energierekening betalen

We begrijpen dat u zelf wilt bepalen wanneer u de energienota betaalt. Daarom kiest u bij automatische incasso gewoon zelf uw betaaldag . Kiest u de 17e van de maand? Prima. Wilt u toch liever de 2e? Het maakt ons niet uit. U past het zo vaak aan als u wilt. Pas de betaaldatum eenvoudig aan via Mijn gegevens in Mijn Nuon.

Meer informatie over het betalen van de Nuon energierekening.

Interessant artikel?