Energielabel recreatiewoning verplicht?

Bent u eigenaar van een recreatiewoning? Dan is het belangrijk om te weten of u een energielabel moet kunnen overleggen bij de verkoop of de verhuur van deze recreatiewoning. Deze regel geldt sinds 2015 voor alle woningen en recreatiewoningen. Hieronder geven we u meer informatie over de regels en uitzonderingen.

Ja, een energielabel voor recreatiewoningen is verplicht

Voor de meeste recreatiewoningen moet u een energielabel aanvragen. Het is de moeite waard om voor een energielabel A duurzame wijzingen in en om uw woning toe te passen. Op deze pagina geven we u meerdere energiebesparende tips. Zorg er in elk geval voor dat u een label heeft aangevraagd voordat u de recreatiewoning verhuurt of verkoopt. Uw gemeente bepaalt hoe uw recreatiewoning staat geregistreerd.

De registratie van een energielabel voor uw recreatiewoning

U kunt uw recreatiewoning op twee manieren laten registreren; als woningbouw of als utiliteitsgebouw. Welke van de twee benamingen op uw woning van toepassing is, hangt af van de registratie in het BAG-register. Dit is de afkorting van Basisregistraties van adressen en gebouwen. Uw gemeente bepaalt hoe uw recreatiewoning staat geregistreerd.

Uw recreatiewoning staat geregistreerd als woningbouw; In dit geval heeft uw gemeente een woonfunctie aan uw recreatiewoning toegekend. U registreert uw recreatiewoning dan via deze website voor een definitief label. Deze registratie geldt ook voor reguliere (nieuwbouw)woningen.

Uw recreatiewoning staat geregistreerd als utiliteitsgebouw; In dit geval heeft uw gemeente een logiesfunctie aan uw recreatiewoning toegekend. In dit geval moet u een ander type energielabel op laten stellen, namelijk het EPA-U energielabel. Hiervoor moet u een EPA-U adviseur inschakelen. Via deze website kunt u een keuze voor een adviseur maken.

Uitzonderingen op de regel

Het aanvragen en registreren van een energielabel voor recreatiewoningen is complexer dan die van ‘normale’ bestaande woningen en nieuwbouwwoningen. Dat komt doordat recreatiewoningen en vele vormen en maten voorkomen en op uiteenlopende manieren worden bewoond en gebruikt. Voor een aantal recreatiewoningen hoeft geen energielabel worden aangevraagd.

  • Er is geen energielabel nodig voor vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Chalets en stacaravans behoren bijvoorbeeld tot deze groep.
  • Er is ook geen energielabel nodig voor recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar gebruikt worden en waarvan het verwachte energieverbruik minder dan 25% is van het energieverbruik bij permanent gebruik. Tot deze groep behoren in ieder geval alle stacaravans en chalets die onder de heffing van het forfait toeristenbelasting (meestal 60 overnachtingen, 120 dagen) of onder de forensenbelasting (meer dan 90 dagen per jaar beschikbaar) vallen.
  • Een recreatiewoning wordt ook vrijgesteld van een energielabel indien deze meer dan vier maanden gebruikt wordt door steeds wisselende recreanten; de eigenaar stelt de woning dan beschikbaar voor verhuur en ziet de recreatiewoning als beleggingsobject (bron: Rijksoverheid).

Interessant artikel?