Energielabel nieuwbouwwoning: handig om te weten

Het is sinds 2015 verplicht om bij de verkoop van een huis een energielabel aan te leveren. U vraagt zich misschien af: hoe werkt dit bij aankoop van een nieuwbouwwoning? Levert de makelaar automatisch een energielabel aan bij het opleveren van een huis? In dit artikel beantwoorden wij deze vragen en geven we u nog wat handige tips mee om op te letten bij de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Energielabel nieuwbouwwoning wordt aangevraagd door verkoper

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis hoeft u met betrekking tot het energielabel, zelf geen actie te ondernemen. De verkoper (ontwikkelaar of bouwer) van het nieuwbouwhuis moet er namelijk bij oplevering voor zorgen dat hij een definitief energielabel overhandigd.

Erkende deskundige bepaalt het energielabel van nieuwbouw

Het definitieve energielabel van een (nieuwbouw)woning wordt bepaald door een erkend EPA-deskundige. Deze deskundige let bij het toekennen van een energielabel op deze tien kenmerken. Daarnaast moet uit foto’s, facturen en bouwtekeningen blijken welke energiebesparende maatregelen in de nieuwbouwwoning zijn genomen.

Energielabel nieuwbouwwoning: altijd voorlopig A

Nieuwbouwhuizen waarvoor de bouwaanvraag na 1 januari 2016 is ingediend, ontvangen automatisch energielabel A. De verkoper van het nieuwbouwhuis mag bij de verkoop adverteren met het voorlopig energielabel A. Voor een bestaand huis (met een bouwaanvraag vóór 1 januari 2016) ontvangt u namelijk niet altijd een voorlopig energielabel A. Deze huizen ontvangen een voorlopig label tussen energielabel A tot en met G.

Voorlopig energielabel A biedt geen garantie

Het energielabel voor nieuwbouwhuizen kan pas definitief worden bepaald wanneer het huis af is. Een voorlopig energielabel A biedt geen garantie; een nieuwbouwhuis kan dus alsnog definitief energielabel B toegekend krijgen. Dit kan het gevolg zijn van onvoorziene afwijkingen in het bouwplan.

Energiezuinig huis en het EPA-label

Wij begrijpen dat ‘EPA-label’ u misschien niet zoveel zegt. Daarom leggen wij hier kort uit wat dit precies betekent. Het EPA-label is een energielabel dat alleen aan woningen wordt toegekend. Machines en andere elektrische apparaten krijgen dit label dus niet toegekend. Deze krijgen een ander type energielabel toegekend.

‘EPA’ staat voor Energie Prestatie Advies. Dit label maakt geen gebruik van plustekentjes. Achter de ‘A’ van bijvoorbeeld een energielabel-A-wasmachine, komen soms tot welk drie plusjes te staan. Deze plusjes geven aan hoe energiezuinig de wasmachine is. Voor het EPA-label is een aantal jaren geleden afgesproken dat deze plusjes niet worden gebruikt. Zelfs de meest energiezuinige huizen worden niet gekenmerkt door bijvoorbeeld een energielabel A+.

Interessant artikel?