1. Thuis
  2. Energielabels
  3. Energielabel huurwoning

Check het energielabel van je huurwoning

Het energielabel van een huurwoning geeft aan hoe energiezuinig het huis is. De huiseigenaar zorgt bij de overdracht voor een energielabel. Hoe ‘groener’ het energielabel, hoe meer de huurder op energie bespaart.

Een energielabel bij je huurwoning is verplicht

Sinds 2015 is een energielabel verplicht bij elke woningoverdracht. Of je nu een huis koopt of gaat huren. Een beter energielabel zoals energielabel C of daarboven, is voor iedereen interessant. Omdat je als huurder dan maandelijks minder kwijt bent aan je energierekening en je comfortabeler woont. En als verhuurder kun je door bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en een zuinige cv-ketel een hogere huur vragen.

Hier kun je het energielabel van je huurwoning opvragen

Het energielabel van je huurwoning kun je opvragen via energielabel.nl. Controleer gelijk hoe lang het energielabel nog geldig is. Ben je huurder en heb je het idee dat het energielabel niet klopt? Dan adviseren we je eerst contact op met je verhuurder. Eventueel kan die een gemachtigde vragen de energieprestatie van de huurwoning opnieuw te laten berekenen.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

De energieprestatie van je huurwoning beïnvloedt je huur

Een betere energieprestatie levert meer huurpunten op. En dat vertaalt zich dus meestal in een hoger bedrag aan huur elke maand. Op de website van de Rijksoverheid vind je een tabel met puntentelling per energieprestatie.

De energie-index is iets anders dan de energielabels

Om de energieprestatie van huurwoningen te bepalen zijn er 3 verschillende soorten rekenmethodes geregistreerd. Eerst was er eerst het oude energielabel, toen de energie-index en nu het nieuwe energielabel huurwoning. Een energielabel is 10 jaar geldig, dus kunnen ook oude energielabels nog voorkomen in het register.

  1. Het oude energielabel werd tot 1 januari 2015 geregistreerd. Men keek daarbij naar 10 woningkenmerken.

  2. De energie-index werd tot en met 31 december 2020 geregistreerd. Aan de hand van 150 woningkenmerken.

  3. Het nieuwe energielabel wordt sinds 1 januari 2021 geregistreerd. Na berekening van hoeveel fossiele energie je huis per m2 per jaar verbruikt.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Verbeteren van energielabel G naar A is een hele grote stap

De overheid geeft verschillende energielabels uit. Energielabel A is voor een zeer energiezuinige huurwoning. Energielabel G is voor een huurwoning die veel energie verbruikt. De overheid wil verhuurders stimuleren hun energielabels te verbeteren. Met inspiratie en concrete oplossingen die nodig zijn om de huurwoning energiezuiniger te maken. Dat zijn bijvoorbeeld de volgende aanpassingen:

Lees meer over gas, water en licht