Energielabel D: precies in het midden

Energielabel D is het middelste label – het valt precies tussen de andere energielabels in. Woningen met energie label D hebben gemiddeld verbruik. Dit betekent dat je huis op de goede weg zit, maar dat er nog ruimte voor verbetering is.

Wat betekent energielabel D?

Energielabel D is het meest gemiddelde label. Het label hoort niet tot de groep labels voor energiezuinige huizen. Het energielabel heeft de kleur geel en hoort dus ook niet bij de groep ‘rode’ energielabels. Energielabel D valt hier een beetje tussenin. Energielabel D

Je huis met energielabel D kun je verbeteren naar C

Als je een energielabel D huis hebt, dan zit je al op de goede weg. Maar er is in zo'n energielabel D huis nog genoeg ruimte voor energiebesparende verbeteringen. Het kan nog zuiniger. Zoals je kunt zien in het voorbeeld van een energielabel C

Een huis dat energiezuinig is, brengt minder kosten met zich mee. Je energierekening daalt doordat je minder energie hoeft te verbruiken voor hetzelfde resultaat. Onderzoek van de Tilburg Universiteit laat het volgende zien. Een huis met een hoger energielabel wordt ook nog eens voor meer verkocht. Kortom, je huis wordt meer waard. 

Maak je energielabel D huis zuiniger met deze maatregelen

Vul op verbeterjehuis.nl een energietest in. Op basis van je resultaat ontvang je een schatting van het energielabel dat nu past bij je huis. Een op maat gemaakt advies voor energiebesparende maatregelen. Zodat je meteen aan de slag kan. Typische energiebesparende maatregelen die in een energielabel D, E, F- of G woning mogelijk nog niet genomen zijn, zijn:

Door deze punten in huis nu wel aan te pakken, wordt je huis energiezuiniger. Zo werk je naar een hoger energielabel toe.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Heb je een huurwoning of appartement?

Sommige huurhuizen van woningbouwverenigingen hebben nog energielabel D. Grote energiebesparende maatregelen kun je dan natuurlijk niet zelf nemen. Die zal de 'huurbaas' uiteindelijk aan moeten pakken. Zoals spouwmuurisolatie en HR++ glas. Meer over energielabel huurwoningen.

Woon je in een koopappartement, dan bepaalt je Vereniging van Eigenaren wat jullie gezamenlijk aan structurele energiebesparende maatregelen gaan nemen. Dat kunnen langdurige projecten zijn. Vaak kun je wel zelf energie besparen. We geven je graag praktische energiebespaartips.

 

Veelgestelde vragen over energielabels

Wanneer moet ik een energielabel definitief maken?

Het is pas verplicht een definitief energielabel te overhandigen als je je huis gaat verhuren of verkopen. Als je nog aanpassingen doet waarmee je huis energiezuiniger wordt, moet je misschien nog even wachten. Maar we adviseren je niet te lang te wachten met je energielabel aanvragen. Omdat tegenwoordig een deskundige langs moet komen, kan je aanvraag langer duren. Houd voor de zekerheid rekening met minimaal 3 weken. En vraag vooraf bij je expert naar keuze naar de exacte doorlooptijd.

Wat kost een definitief energielabel aanvragen?

Bij een definitief energielabel betaal je voor de erkend deskundige die langs komt en je huis controleert. De kosten voor een definitief energielabel verschillen per deskundige. Je kiest de deskundige zelf. En bepaalt dan ook zelf wat een definitief energielabel je kost.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig.

Wat is mijn energielabel?

Je vind je energielabel terug op de website energielabel.nl van Milieu Centraal.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Lees meer over gas, water en licht