Energielabel checken

Energielabel checken

Wilt u een energielabel checken van uw eigen woning of een woning die u gaat kopen of huren? Dat kan eenvoudig online. U hoeft alleen uw adres in te vullen en krijgt direct het energielabel van de woning te zien. Handig toch? Sinds 2015 heeft elke woning op z'n minst een voorlopig energielabel.

Waarom een energielabel checken?

Het energielabel van een woning laat een koper of huurder in één oogopslag zien hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil er met dit energielabel voor zorgen dat huiseigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Bijvoorbeeld de installatie van een zuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen. Sinds 2008 is het bij elke woningoverdracht verplicht een energielabel te overhandigen. Als u wilt weten hoe energiezuinig uw eigen huis wordt ingeschat, dan kunt u zelf het (voorlopige) energielabel checken. 

Energielabel checker maakt het u makkelijk

Wilt u een energielabel checken? Met de energielabel checker op zoekuwenergielabel.nl gaat dat heel eenvoudig. U vult uw adres in en de energielabelcheck wordt binnen een paar seconden uitgevoerd. Zo ziet u meteen wat het (voorlopige) energielabel van een woning is. De energielabel checker is gemaakt door de overheid. Bij het toekennen van een voorlopig energielabel is gekeken naar de volgende kenmerken:

 • Type huis
 • Grootte
 • Bouwjaar

U kunt een voorlopig energielabel definitief maken door een energielabel aan te vragen. Tijdens uw aanvraag wordt er uitgebreider gevraagd naar de 10 kenmerken die uw energielabel bepalen. 

10 kenmerken die uw energielabel bepalen

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoekt u oplossingen om uw energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat uw huis energiezuiniger wordt.

Check het energielabel van een gebouw

Zoekt u het energielabel van een kantoor, winkelpand of school? Ook van gebouwen kunt u het energielabel checken. Het kan dan gaan om een:

 • Kantoor
 • School of universiteit
 • Bibliotheek
 • Restaurant
 • Sporthal
 • Winkel

Welk energielabel heeft mijn huis? Check het direct

Wilt u weten: welk energielabel heeft mijn huis? Het energielabel van uw woning zoeken kan alleen via de overheid. Na het checken van het energielabel van uw huis, kan het zijn dat u het definitief wilt maken of wilt vernieuwen. Wij vertellen u graag hoe u dat doet. Met uw DigiD kunt u een definitief energielabel online aanvragen. Een deskundige controleert tijdens het aanvraagproces uw gegevens. Dit is bijvoorbeeld een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist. Goed om te weten: u kunt zelf uit een lijst van erkend deskundigen iemand kiezen.

Nadat de deskundige uw aanvraag met bewijs goedkeurt, krijgt u het energielabel van de woning in uw mailbox. Ook wordt het energielabel geregistreerd in de officiële database op zoekuwenergielabel.nl zodat het altijd op te vragen is. Wel zo prettig.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?