Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen

Wilt u een energielabel aanvragen voor uw huis? Wij hebben vast voor u uitgezocht hoe dat gaat. Een voorlopig energielabel hoeft u niet aan te vragen. Sinds 2015 heeft namelijk elke woning er een. Maar als u uw woning verkoopt of gaat verhuren heeft u een definitief energielabel nodig. We laten u graag weten hoe u een definitief energielabel aanvraagt.

Aanvragen energielabel doet u zo

Een energielabel voor uw huis aanvragen is in 5 stappen geregeld. Goed om te weten: u kunt gewoon online een energielabel aanvragen voor uw woning.

 1. Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met uw DigiD.
 2. Controleer de gegevens die over uw woning bekend zijn.
 3. Voeg eventueel documenten als bewijs toe.
 4. Kies zelf uit een lijst erkend deskundigen iemand die het bewijs gaat controleren.
 5. Verstuur uw gegevens.

Nadat de deskundige uw aanvraag met bewijs goedkeurt, krijgt u uw energielabel in uw mailbox. Ook wordt het energielabel geregistreerd in de officiële database www.zoekuwenergielabel.nl zodat het altijd op te vragen is. Wel zo prettig. Een volgend energielabel woning aanvragen hoeft dan pas over 10 jaar.

10 kenmerken die het energielabel van uw huis bepalen

 1. Bouwjaar van de woning
 2. Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning)
 3. Soort glas
 4. Gevelisolatie
 5. Dakisolatie
 6. Vloerisolatie
 7. Soort verwarming
 8. Soort warmwatervoorziening
 9. Ventilatiesysteem
 10. Zonnepanelen en zonneboiler

Zoekt u oplossingen om uw energielabel te verbeteren? Goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat uw huis energiezuiniger wordt. 

Klantvraag: kan ik een goedkoop energielabel aanvragen?

Wilt u een goedkoop energielabel aanvragen? Een energielabel zelf kost geen geld, maar u betaalt wel voor de erkende deskundige die uw aanvraag van een definitief energielabel controleert. Dit kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn. Tijdens het aanvragen van een energielabel voor uw woning kunt u een deskundige kiezen. Zo weet u ook precies waar u aan toe bent qua kosten. Prijzen lopen uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro. U kunt dus zelf iemand kiezen bij wie het energielabel aanvragen goedkoop is. 

Hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw?

Zoekt u het energielabel van een kantoor, winkelpand of school? Ook van gebouwen kunt u het energielabel online opzoeken. Het kan dan gaan om een:

 • Kantoor
 • School of universiteit
 • Bibliotheek
 • Restaurant
 • Sporthal
 • Supermarkt

Als u zich afvraagt: hoe kom ik aan een energielabel voor een gebouw? Dan kunt u terecht op www.ep-online.nl/ep-online. Daar vindt u meer informatie over het 'aanvragen energielabel gebouwen'. 

Energielabel woning aanvragen zonder DigiD

Wilt u een definitief energielabel woning aanvragen zonder DigiD? Daar is een oplossing voor. Een definitief label voor uw woning aanvragen kan namelijk ook schriftelijk. U kunt de formulieren aanvragen bij de helpdesk van energielabel.nl.

Voorlopig energielabel aanvragen is niet nodig

Goed om ter weten: een voorlopig energielabel voor uw woning aanvragen is niet nodig. Dit heeft u namelijk al. Dat zit zo: in 2015 kregen alle huiseigenaren een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Dit voorlopige energielabel is een schatting gebaseerd op gegevens uit het kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Aspecten die een rol spelen bij deze schatting:

 • Type huis
 • Grootte
 • Bouwjaar

Het kan natuurlijk zijn dat uw woning in werkelijkheid een beter energielabel heeft. Bijvoorbeeld omdat u de woning heeft geïsoleerd of er zonnepanelen op uw dak liggen. Daarom heet het ook een voorlopig energielabel en nog geen definitief energielabel.

Bij de verkoop of verhuur aan een nieuwe huurder gaat u met uw aanvraag het energielabel definitief maken. Als u al een definitief energielabel had en u wilt dit vernieuwen omdat u energiezuinige maatregelen genomen heeft, dan kan dit ook via energielabelvoorwoningen.nl. Daar maken ze het vernieuwde energielabel voor u in orde.  

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?