5 duurzaam wonen tips

Duurzamer wonen is een goede zaak. Het klimaat wordt minder belast door duurzame huizen waarin duurzaam wordt geleefd. Daarnaast kan duurzaam wonen u als woningeigenaar in de woonkosten schelen. In dit artikel geven we 5 tips die u op weg helpen de eerste stappen naar een duurzame woning te zetten.

Duurzaam wonen doet u zo

Duurzamer wonen kunt u op verschillende manieren. U kunt meerdere vormen van isolatie aanschaffen om ervoor te zorgen dat uw huis beter geïsoleerd is. U kunt ook bewustere keuzes maken in uw interieur. Hieronder leggen wij per tip uit hoe u dit kunt toepassen in uw eigen woning.

Tip 1: Isoleren 
Duurzaam wonen start met isoleren. Door te isoleren bespaart u energie. Niet alleen stookt u door te isoleren niet voor de buitenlucht, u zorgt er ook voor dat andere energiebesparende maatregelen beter gaan werken. Nieuwbouwhuizen zijn vaak al goed geïsoleerd. Woont u in een ouder huis? Dan kunt u klein beginnen door bijvoorbeeld radiatorfolie en tochtstrips aan te brengen. Voor een écht goed geïsoleerd huis, moet u waarschijnlijk een iets grotere investering doen. Denk aan bijvoorbeeld het opvullen van de spouwmuur en/of dak isolatie.

Bij isoleren hoort ook ventileren. Dit klinkt tegenstrijdig, want door te ventileren verliest u warmte aan de buitenlucht. Toch is ventileren voor uw gezondheid erg belangrijk. Zo ontwikkelen bijvoorbeeld snel schimmels in een huis dat wel goed geïsoleerd, maar niet goed geventileerd is. Het dagelijks inademen van deze zelfde lucht is niet goed voor u.

Tip 2: Duurzamer omgaan met energie
Duurzamer omgaan met energie klinkt als een grote opgave. Toch hoeft dit helemaal geen grote veranderingen in uw levensstijl met zich mee te brengen. Het zijn vaak de kleine veranderingen waardoor veel huishoudens een hoop kunnen winnen.

*Probeer bijvoorbeeld het licht systematisch uit te zetten wanneer u een ruimte verlaat.

*Schakel apparaten écht uit wanneer u op vakantie gaat. In stand-by modus verbruiken apparaten namelijk nog steeds stroom. Dit wordt sluipverbruik genoemd.

*Ook is het verstandig uw verwarming uit te schakelen wanneer u op vakantie gaat. U kunt er ook voor kiezen de verwarming wat lager te zetten wanneer u voor lange tijd niet thuis bent of wanneer de buitentemperatuur dit toelaat. Als u deze tips geleidelijk oppakt, worden deze tips waarschijnlijk binnen de kortste tijd een gewoonte.

Tip 3: Hergebruik en recycle
We zijn soms geneigd nieuwe dingen aan te schaffen terwijl oude dingen nog helemaal niet kapot of versleten zijn. Neem als voorbeeld meubels. Wij begrijpen dat het leuk is om nieuwe meubelstukken aan te schaffen. In plaats van nieuwe meubels kopen, kunt u er ook voor kiezen uw oude meubels op te knappen. Een likje verf doet al wonderen! Voor inspiratie kunt u op sites als Pinterest kijken. Toch liever een echt ander meubel? Dan kunt u er ook voor kiezen naar tweedehands meubels te kijken. Stelt u uzelf eens de vraag of u een nieuw meubel echt nodig hebt.

Het is vervolgens belangrijk om zaken die u toch besluit weg te doen, goed te recyclen. Door te recyclen zorgt u ervoor dat afval efficiënt verwerkt en hergebruikt kan worden.

Tip 4: Groen de schoonmaak doen
Wist u dat schoonmaakmiddelen stoffen als fosfaten, bleek, chloor of desinfectiemiddel bevatten? Deze stoffen zijn niet goed voor het milieu, maar ook niet voor uw gezondheid. Het is daarom verstandig uw huis schoon te maken met natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Bent u klant bij Nuon/Vattenfall? Dan heeft u misschien genoeg punten gespaard om via het Nuon Exclusief programma een gratis set natuurlijke schoonmaakmiddelen te ontvangen.

Tip 5: Cv-ketel aan vervanging toe? Kijk eens voor een (hybride) warmtepomp.
Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Een goed moment om een duurzame keuze te maken. Oudere cv-ketels zijn vaak minder energiezuinig. Dankzij innovatieve technologieën zijn er verschillende energiezuinige cv-ketels op de markt. Een warmtepomp is hier een voorbeeld van. Naast duurzaam en energiezuinig, bent u met een warmtepomp ook direct van het gas af.

Er bestaan ook hybride combinaties om uw huis te verwarmen. In dit geval gebruik u zowel een warmtepomp als een cv-ketel. De warmtepomp doet in principe het meeste werk. De cv-ketel springt bij op bijvoorbeeld koude dagen en voor het verwarmen van tapwater. Uw energiekosten zullen flink verlaagd worden door deze duurzame keuze.

Interessant artikel?