Duurzaam renoveren: winstgevend verduurzamen

Duurzaam renoveren is vaak een winstgevende manier om te verduurzamen. Het resultaat van een duurzame renovatie is vele malen groter dan het resultaat van één energiebesparende maatregel. En die winst merkt u zowel door het grotere comfort in huis als in uw portemonnee. In dit artikel leggen wij uit wat duurzaam renoveren is en wat u als resultaat kunt verwachten.

Duurzaam renoveren?

Bij het duurzaam renoveren van een bestaande woning wordt deze stevig onderhanden genomen. Het doel van een dergelijke renovatie kan een duurzamer huis zijn of een ander uiterlijk voor uw huis. Gebruikt u tijdens deze renovatie duurzame materialen en oud materiaal om te recyclen? Dan mag dit ook als een duurzame renovatie beschouwd worden! Het is daarnaast goed om te vermelden dat geen enkele (duurzame) renovatie hetzelfde is. De manier waarop het huis gebouwd is en de omgeving waarin het huis staat, spelen een grote rol in de duurzame keuzes die u tijdens renovatie kunt maken. Het is daarom van belang vooraf een goed plan te maken.

Manieren om duurzaam te renoveren

U kunt tijdens een renovatie kiezen om het groots aan te pakken met energiebesparende maatregelen door bijvoorbeeld vloerverwarming én een warmtepomp aan te schaffen. Het kan ook anders. Een andere effectieve energiebesparende maatregel is isolatie. Door eerst goede isolatie aan te leggen, zorgt u ervoor dat grotere energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp nóg meer effect hebben.

Isoleren pakt u duurzaam aan met duurzaam isolatiemateriaal. Hierbij kunt u denken aan het vullen van holle houten wanden met versleten spijkerbroeken! Deze vormen in vermalen vorm uitstekend isolatiemateriaal.

Bij een duurzame renovatie is het daarnaast goed te denken aan een zo duurzaam mogelijk transport van bouwmaterialen: probeer het transport zo effectief mogelijk te organiseren en kies voor lichte materialen. U kunt daarnaast uw renovatie duurzamer laten verlopen door gebruikt materiaal te recyclen, zoals de spijkerbroeken.
Tip; denkt u vooraf aan speciale recycle-containers om afval te scheiden?

Duurzaam renoveren en het resultaat

Met goed isolatiemateriaal blijft de temperatuur in huis veel langer comfortabel en stabiel: de warmte ontsnapt minder snel naar buiten. Doordat warmte langer binnen blijft, hoeft u vervolgens minder gas te gebruiken. U bespaart op uw energiekosten.
Met grotere energiebesparende producten zoals zonnepanelen, kunt u zelfvoorzienend worden in uw energieverbruik. Met deze zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld uw warmtepomp aandrijven. Met een warmtepomp hebt u geen gas nodig. U bespaart zo flink op uw energierekening.

De kosten van een duurzame renovatie

De grootste kosten voor een duurzame renovatie zijn die voor duurzaam isolatiemateriaal en grote technische installaties als een warmtepomp. Voor sommige investeringen in energiebesparende maatregelen kunt u een subsidie aanvragen.

Wist u dat u voor het duurzaam renoveren van uw huis een zogenaamde ‘groene lening’ af kunt sluiten? De rente van deze lening is lager dan de gangbare rente. De hoogte van de lening is afhankelijk van de mate waarin energiebesparende maatregelen leiden tot een verbetering van de energie-index. Door deze financiering wordt het verduurzamen van oudere woningen in Nederland gestimuleerd.

Interessant artikel?