Duurzaam uw huis verwarmen: dit zijn de opties

Uw huis duurzaam verwarmen heeft de toekomt. De Nederlandse overheid heeft namelijk besloten dat het gasverbruik in 2030 fors minder moet zijn. Daarmee is het tijd om manieren te zoeken voor het duurzaam verwarmen van uw huis. Wij begrijpen dat dit nogal spannend kan zijn. Wij weten echter dat er genoeg andere manieren zijn om uw huis comfortabel warm te houden. In dit artikel beschrijven we verschillende manieren waarop u uw huis duurzaam kunt verwarmen en leggen wij uit wat hierbij komt kijken.

Waarom is duurzaam uw huis verwarmen belangrijk?

U vraagt zich misschien af waarom het gasverbruik moet worden teruggedrongen. Dat leggen wij graag aan u uit. Bij het verwarmen van uw huis stoot u door gas te gebruiken CO2 uit. CO2 is een broeikasgas. De groei aan hoeveelheid broeikasgassen (zoals CO2) in de lucht, zorgen ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. Doordat de temperatuur stijgt verandert ons klimaat. Dit noemen we klimaatverandering.

Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Door de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan, vertragen we het proces van klimaatverandering. Verschillende partijen geven aan dat dit belangrijk is. Het lijkt er namelijk steeds meer op dat klimaatverandering zich niet meer binnen de ‘veilige grenzen’ bevindt. Om hier een steentje aan bij te dragen, heeft de Nederlandse overheid besloten het verbruik van gas in Nederland terug te dringen.

Aandacht besteden aan het (duurzaam) verwarmen van uw huis is belangrijk

U heeft het misschien niet door, maar verwarming is een erg grote energieverbruiker in huis. Ongeveer 50% van uw energiekosten bestaat uit kosten voor gas. Hier komt nog eens 10% voor het verwarmen van water met gas bovenop. U gebruikt dus misschien onbewust veel gas in huis. Niet onbelangrijk dus om te bedenken op welke manier u dit binnen huis wilt vervangen.

Starten met duurzaam verwarmen? Begin met kleinere maatregelen

Wij begrijpen dat u het misschien een grote stap vindt om direct een nieuwe duurzame maatregel voor het verwarmen van uw huis aan te schaffen. Daarom wijzen we u graag op een aantal kleinere maatregelen die ervoor zorgen dat uw gasverbruik minder wordt. Heeft u bijvoorbeeld al gedacht aan isolatie? In een goed geïsoleerd huis gaat veel minder warmte verloren. Hierdoor heeft u ook minder gas nodig voor een aangename temperatuur in huis. Zonder gas koken is voortaan ook goed mogelijk, namelijk met een inductieplaat. Een inductieplaat gaat efficiënt om met warmte en verwarmt daarmee alleen de pan en wat hierin zit. Het plaatsen van zonnepanelen is tot slot een duurzame manier om zelf energie op te wekken.

Een warmtepomp om uw huis duurzaam te verwarmen

Pakt u het toch liever wat groter aan? Dan zijn er een aantal opties om uw huis zonder gas te verwarmen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet het om in warmte zonder dat hier gas bij komt kijken. Hoe een warmtepomp precies werkt, leest u in dit artikel.

Door een warmtepomp aan te schaffen verbruikt u nog maar weinig of zelfs geen gas in huis. Dit betekent dat ook uw energieverbruik gaat veranderen. Omdat een warmtepomp energie nodig heeft om te werken, gaat uw stroomverbruik wat omhoog. Netto bespaart u echter op uw energierekening. In dit artikel leest u meer over wat u van het verbruik van een warmtepomp kunt verwachten. 

Een zonneboiler helpt water duurzaam te verwarmen

Een zonneboiler draagt bij aan het verwarmen van het water in uw huis. De naam van de zonneboiler verraadt al uit welke bron dit apparaat warmte put: de zon. De zonneboiler bestaat uit twee onderdelen: één collector om vanaf uw dak zon op te vangen en één voorraadvat met kraanwater.

Met een zonneboiler bespaart u per jaar ongeveer 50% op kosten voor warm water. Daarnaast wordt voor het verwarmen van al dit water geen CO2 uitgestoot. Een duurzame manier om warm water te gebruiken dus.

Een duurzame combinatie: zonneboiler én warmtepomp

Het is ook mogelijk een zonneboiler en warmtepomp te combineren. Op deze manier komt u nog dichterbij een geheel duurzame oplossing voor het verwarmen van water en uw huis. Een zonneboiler en warmtepomp vullen elkaar op een aantal manieren aan. Wanneer een zonneboiler te weinig warm water maakt, springt een warmtepomp bijvoorbeeld bij. In dit artikel  leggen wij u precies uit hoe u deze twee duurzame apparaten combineert en welke voordelen u hieruit behaalt. 

Interessant artikel?