domotica systeem

Domotica: systeem of losse apparaten?

Gaat u bij domotica voor een systeem of losse slimme apparaten? Een domoticasysteem kan verschillende slimme apparaten met elkaar verbinden waardoor ze met elkaar kunnen ‘praten’ en samenwerken. Dat vormt de basis van een superslim huis waarin u comfortabeler, veiliger en energiezuiniger woont.

Bouw met domotica een systeem voor uw smart home

Domotica zijn slimme apparaten die uw thuis veiliger, comfortabeler en energiezuiniger kunnen maken. Droomt u van een smart home waarin de verlichting automatisch aanspringt als het schemert en de muziek zich aanpast aan het moment van de dag? Of beveiligingscamera’s die u op afstand bedient en een domoticasysteem dat u waarschuwt als de ijskast bijna leeg is? Er zijn talloze toepassingen denkbaar om uw huis en energie te automatiseren. Domotica of slimme apparaten die met elkaar kunnen ‘praten’ vormen de basis in zo’n superslim huis.

Domoticasysteem in huis

Er bestaan slimme huizen met een systeem van zelflerende domotica. Zo’n domoticasysteem leert dus echt de voorkeuren en het gedrag van de bewoners kennen. Zo kan het systeem het koffiezetapparaat aanzetten als de wekker gegaan is. Of geeft het domoticatsysteem uw slimme speaker een seintje om uw favoriete muziek af te spelen als u thuiskomt. Ook kan het systeem onnodig energieverbruik voorkomen. Bijvoorbeeld door de wasmachine alleen aan te zetten als er genoeg energie is opgewekt met uw zonnepanelen. Het idee is dat zoveel mogelijk slimme apparatuur door het domoticasysteem verbonden is met elkaar kan communiceren. Dat netwerk van apparatuur wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd.

Apparaten die dezelfde taal spreken

De gedachte van een smart home is dat het domoticasysteem zichzelf verbetert aan de hand van uw gedrag en voorkeuren. Om het u zo prettig mogelijk te maken moeten slimme apparaten met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het is dan wel nodig dat die apparaten dezelfde 'taal' spreken. Op dit moment is dat nog niet zo. Domotica is in ontwikkeling en door fabrikanten worden nog verschillende protocollen (computertalen) gebruikt. In de toekomst is het natuurlijk prettig als alle fabrikanten één 'taal' gebruiken.

Via een domoticasysteem kunt u slimme apparaten aan elkaar verbinden zodat ze met elkaar kunnen samenwerken. Het systeem kan daarnaast als virtueel assistent functioneren die u gewoon met uw stem opdrachten geeft. Alle grote techbedrijven hebben inmiddels zo’n systeem voor domotica op de markt. Enkele voorbeelden:

  • Apple: Homekit
  • Amazon: Alexa
  • Google: Home
  • Samsung: SmartThings

Aangezien niet al deze systemen dezelfde protocollen (taal) gebruiken, kun je niet alle domotcia hierop aansluiten. Er zijn ook home domotica systemen die een ‘universele taal’ spreken zodat dit wel kan. Net als bij een universele afstandsbediening. Een voorbeeld hiervan is het Nederlandse Homey.

Onze aanbiedingen & acties

Bekijk welke aanbieding bij uw wensen past en stel direct uw energieproduct samen.

Binnen één generatie fossielvrij

Als klant van Nuon wordt u elke dag een beetje 'groener'. Daar hoeft u niets voor te doen. Wij werken hard aan duurzame oplossingen zodat we binnen één generatie 100% vrij van fossiele brandstof zijn.

Meer weten over energie?

Interessant artikel?