Afmetingen zonnepanelen: wat past er op uw dak?

Afmetingen zonnepanelen: wat past er op uw dak?

Wist u dat de afmetingen van zonnepanelen voor op het dak tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? De meest voorkomende afmeting van een zonnepaneel 100 x 165 centimeter. Dat is ook het formaat waarmee wij werken. Kleinere zonnepanelen zijn vaak niet zo rendabel, grotere zijn lastig te hanteren.

Bereken hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen

We begrijpen dat u benieuwd bent hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt leggen. Logisch dat u dan wilt weten welke afmetingen van zonnepanelen gangbaar zijn. Weet wel dat het niet alleen gaat om de ruimte op uw dak en de afmeting van het zonnepaneel. Soms passen er vanwege een schoorsteen of dakkapel minder zonnepanelen op uw dak.

Benieuwd hoe dat bij u zit? Onze Zonnepanelen Check raadpleegt op basis van uw postcode een luchtfoto van uw dak. Zo wordt een schatting gemaakt van hoeveel panelen er op uw dak passen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van u nodig. Na uw offerte-aanvraag bellen we u daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

Puzzelen met afmetingen zonnepanelen

Het is trouwens niet zo dat u op basis van de afmetingen meerdere formaten zonnepanelen door elkaar kunt ‘puzzelen’. De zonnepanelen hebben bij voorkeur allemaal hetzelfde formaat en vermogen, anders bepaalt uw kleinste zonnepaneel de totale opwek omdat ze net als bij kerstverlichting allemaal in serie staan. En dat is niet gunstig. U kunt het wel anders doen, bijvoorbeeld door alle zonnepanelen te voorzien van optimizers en ze te combineren met de SolarEdge omvormer. Daarmee komen alle panelen paralel aan elkaar te staan. Op die manier presteren ze wél optimaal. Wilt u weten hoe dit precies werkt en wat de meerkosten zijn? Onze collega’s van Feenstra vertellen u er graag meer over. Bel ze gerust op werkdagen tot 20.00 uur via 055-539 3832.

Hoe groot is een zonnepaneel?

De grootte van het zonnepaneel dat wij op uw dak leggen (100 x 165 cm) is het meest gebruikte formaat voor woningen. Zo’n zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Grotere formaten zijn bijvoorbeeld 200 x 100 cm met 72 zonnecellen in 6 rijen van 12.

Groter is niet altijd beter

Kijkt u naar de fysieke grootte van zonnepanelen, dan is groter niet per se beter. Denk maar eens aan het formaat van een USB-stick of harde schijf. Interessanter is het vermogen van een zonnepaneel in wattpiek. Hoeveel wattpiek (Wp) wekt het zonnepaneel op? Wat is de opbrengst per m2? We weten dat er zonnepanelen zijn die fysiek dezelfde afmetingen hebben, maar qua vermogen van elkaar verschillen.

Afmetingen zonnepanelen Nuon

Dit zijn de afmetingen van de zonnepanelen die wij installeren:

High Power Excellent Power Premium Power
Afmeting zonnepaneel 165 x 100 cm 165 x 100 cm 165 x 100 cm
Vermogen in wattpiek per zonnepaneel 275 Wp 300 Wp 315 Wp
Dikte zonnepaneel 3,5 cm 4 cm 4 cm
Bekijk het pakket Bekijk het pakket Bekijk het pakket

Kleine en grote zonnepanelen

Wij verkopen en verhuren zonnepanelen met de standaard afmeting, maar er zijn natuurlijk ook afwijkende maten te krijgen. In onderstaande tabel geven we u een indruk van de mogelijke afmetingen van kleine of grote zonnepanelen.

klein standaard groot
Afmeting zonnepaneel 160 x 80 cm 165 x 100 cm 200 x 100 cm
Vermogen in wattpiek per zonnepaneel 190 - 215 Wp 260 - 300 Wp 270 - 400 Wp
Postcoderoos regeling

Mei beste maand voor zonnepanelen in recordjaar 2017

2017 gaat niet bepaald de boeken in als een zonnig jaar. Maar voor eigen opwek via zonnepanelen was 2017 een topjaar. Ook in 2018 ziet het er goed uit: zo hadden we afgelopen februari met 152 uur zon de zonnigste februari ooit.

Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

Denkt u ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoort u bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Waarschijnlijk schat u ook de terugverdientijd langer in dan gebruikelijk.

Interessant artikel?