Afmetingen zonnepanelen: wat past er op uw dak?

Afmetingen zonnepanelen: wat past er op uw dak?

Wist u dat de afmetingen van zonnepanelen voor op het dak tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? Een vaak voorkomende afmeting van een zonnepaneel is 100 x 165 centimeter. Dat is ook het formaat van één van de panelen waarmee wij werken. Kleinere zonnepanelen zijn vaak niet zo rendabel, grotere zijn lastig te hanteren.

Bereken hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen

We begrijpen dat u benieuwd bent hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt leggen. Logisch dat u dan wilt weten welke afmetingen van zonnepanelen gangbaar zijn. Weet wel dat het niet alleen gaat om de ruimte op uw dak en de afmeting van het zonnepaneel. Soms passen er vanwege een schoorsteen of dakkapel minder zonnepanelen op uw dak.

Benieuwd hoe dat bij u zit? Onze Zonnepanelen Check raadpleegt op basis van uw postcode een luchtfoto van uw dak. Zo wordt een schatting gemaakt van hoeveel panelen er op uw dak passen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van u nodig. Na uw offerte-aanvraag bellen we u daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

Puzzelen met afmetingen zonnepanelen

Het is trouwens niet zo dat u op basis van de afmetingen van zonnepanelen meerdere formaten door elkaar kunt ‘puzzelen’. De zonnepanelen hebben bij voorkeur allemaal hetzelfde afmeting en vermogen, anders bepaalt uw kleinste zonnepaneel de totale opwek omdat ze net als bij kerstverlichting allemaal in serie staan. En dat is niet gunstig. U kunt het wel anders doen, bijvoorbeeld door alle zonnepanelen te voorzien van optimizers en ze te combineren met de SolarEdge omvormer. Daarmee komen alle panelen paralel aan elkaar te staan. Op die manier presteren ze wél optimaal. Wilt u weten hoe dit precies werkt en wat de meerkosten zijn? Onze collega’s van Feenstra vertellen u er graag meer over. Bel ze gerust op werkdagen tot 20.00 uur via 055-539 3832.

Hoe groot is een zonnepaneel?

De grootte van het zonnepaneel dat wij op uw dak leggen (100 x 165 cm) is het meest gebruikte formaat voor woningen. Zo’n zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Grotere afmetingen van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 200 x 100 cm met 72 zonnecellen in 6 rijen van 12. 

Groter is niet altijd beter

Kijkt u naar de fysieke grootte van zonnepanelen, dan is groter niet per se beter. Denk maar eens aan het formaat van een USB-stick of harde schijf. Interessanter is het vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek. Hoeveel Wattpiek (Wp) wekt het zonnepaneel op? Wat is de opbrengst per m2? We weten dat er zonnepanelen zijn die fysiek dezelfde afmetingen hebben, maar qua vermogen van elkaar verschillen. 

Afmetingen zonnepanelen Nuon

Dit zijn de afmetingen van de zonnepanelen die wij installeren:

 Premium PowerExcellent PowerHigh Power 
Afmetingen zonnepaneel 1700mm x 1016mm 1696mm x 1022mm 1650mm x 992mm
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 330 Wp 320 Wp 295 Wp
Dikte zonnepaneel 40mm 40mm 35mm
  Bekijk het pakket

Bekijk het pakket Bekijk het pakket

Kleine en grote zonnepanelen

Wij verkopen en verhuren zonnepanelen met de standaard afmeting, maar er zijn natuurlijk ook afwijkende maten te krijgen. In onderstaande tabel geven we u een indruk van de mogelijke afmetingen van kleine of grote zonnepanelen. 

 kleinstandaardgroot 
Afmeting zonnepaneel 1650mm x 992mm  1696mm x 1022mm  1700mm x 1016mm 
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 295 Wp 320 Wp 330 Wp

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Veel mensen denken dat je zonnepanelen elk jaar moet (laten) schoonmaken. Wij raden dat niet aan: een flinke regenbui doet vaak al wonderen. Wilt u toch uw zonnepanelen reinigen omdat er bijvoorbeeld vogelpoep op zit? Dan kunt u dat gewoon zelf doen met lauw water en een spons.

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat u heel wat vragen heeft voordat u zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust uw tijd. Wij helpen u alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?