5 redenen om zonnepanelen op uw dak te leggen

Wilt u besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

1. Met zonnepanelen word je (deels) zelfvoorzienend
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Dat betekent: 25 jaar deels uw eigen energieleverancier zijn voor groene stroom, die u opwekt met uw eigen zonnepanelen op uw eigen dak.

Als u ervoor kiest zonne-energie op te wekken, bent u dus minder afhankelijk. Bovendien draagt u de komende jaren gegarandeerd uw steentje bij aan een schonere wereld.

2. Zonnepanelen van nu zijn beter en goedkoper

Denkt u ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoort u bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan in werkelijkheid het geval is.

Zonnepanelen waren voor 2012 erg duur. Sindsdien zijn de prijzen flink gedaald, terwijl het vermogen per paneel juist toenam. Hoeveel zonnepanelen kosten hangt bijvoorbeeld af van de grootte van het dak, de kwaliteit van de panelen en de garanties. Om toch een idee te geven: u heeft al een systeem van 10 panelen vanaf zo'n 3.750 euro (na btw-teruggave). Lees ook het artikel Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

3. Nederland is een ideaal land voor zonnepanelen

Nederland staat niet bekend als de meest zonnige plek op aarde. Toch is ook Nederland ideaal voor zonnepanelen: er is voldoende zon en het is niet te warm. Op een lange, zonnige dag wekt u natuurlijk meer stroom op dan 's winters. Maar ook in de winter en bij bewolkt weer valt er genoeg licht op de zonnecellen om zelf stroom op te wekken.

4. Huren kan ook
Geen geld om te investeren in zonnepanelen? Geen probleem: steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen te huren. Het grote voordeel is dat er geen eigen investering aan te pas hoeft te komen, maar u wel direct profiteert van duurzame stroom.

Voor een vast bedrag per maand heeft u geen omkijken naar de aanschaf, het onderhoud en de verzekering van de panelen

5. Zonnepanelen kopen is een slimme investering
Het financieel rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met 6% spaarrente. Bijzonder hoog als u bedenkt dat de huidige rente op spaarrekeningen gemiddeld minder dan 1% is.

Een ander voordeel van kopen: schaft u nu zonnepanelen aan, dan kunt u de betaalde btw terugvragen bij de Belastingdienst. Daarnaast geven sommige gemeenten en provincies subsidie voor zonnepanelen, wat de aanschaf nog voordeliger maakt. 

Zonnepanelen goedkoper dan gedacht

Denkt u ook dat 10 zonnepanelen minstens 5.000 euro kosten? Dan hoort u bij de 57% van de Nederlanders die denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Waarschijnlijk schat u ook de terugverdientijd langer in dan gebruikelijk.

Zonnepanelen: feiten & fabels

Over zonnepanelen hoor je veel verhalen. Maar wat is nou waar, en wat niet? Bekijk dit filmpje van 1,5 minuut voor de antwoorden.

Interessant artikel?