Amsterdam ArenA meest innovatieve en duurzaamste stadion ter wereld

Amsterdam ArenA meest innovatieve en duurzaamste stadion ter wereld

De Amsterdam ArenA is niet alleen een podium voor topsporters en topartiesten, maar ook voor topbedrijven en toptechniek. De ArenA loopt voorop als het gaat om de inzet van duurzame energie.

Zonnepanelen én stadsverwarming

Amsterdam ArenA vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen aan het milieu. Daarom heeft het stadion duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo bespaart de ArenA door zelf energie op te wekken met behulp van onze zonnepanelen. Het zonnedak van de ArenA zal ongeveer 930.000 kWh per jaar produceren.

Zonnestadion

Dat is 10% van de elektriciteit die het stadion momenteel jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 270 huishoudens. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top van Europese 'zonnestadions'. Voor het vergroenen van de overige benodigde energie, neemt de ArenA NederlandseWind af. Windcertificaten geven de garantie dat de windenergie in Nederland is opgewekt.

Meer weten over verduurzamen?

Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9:00 en 17:00 uur.

Bel ons op 088 098 57 45

Verwarming via restwarmte

De warmte die de ArenA van Nuon geleverd krijgt, is een restproduct van energiecentrales. Vroeger ging de restwarmte van de elektriciteitsproductie de lucht in. Nu wordt die restwarmte zeer efficiënt gebruikt en is CO2-neutraal. Voor het koelen van de ArenA wordt gebruik gemaakt van stadskoude, waarbij constant koud water omhoog wordt gepompt van de bodem van de nabijgelegen Oudekerkerplas.

Besparing door inzet van duurzame energie

Sinds de Amsterdam ArenA gestart is met het afnemen van duurzame oplossingen, heeft zij veel bereikt:

  • 10% van het totale energieverbruik is opgewekt met 7.000 m2 zonnepanelen
  • De CO2-uitstoot is in drie jaar tijd van 4.000.000 kg/CO2 tot ruim 3.500.000 kg/CO2 afgenomen
  • Schone restwarmte en duurzame gebouwkoeling is gebruikt om het stadion te verwarmen en te koelen

Amsterdam ArenA

De Amsterdam ArenA is het grootste stadion van Nederland en is de thuisbasis van Ajax en menig nationaal en internationaal artiest. De corebusiness is het hosten van voetbalwedstrijden, concerten én evenementen. Dat maakt de ArenA een internationaal visitekaartje van de gemeente Amsterdam.

Amsterdam ArenA zonnepanelen

CO2-uitstoot steeds verder omlaag

De Amsterdam ArenA kijkt altijd naar de mogelijkheden om invulling te geven aan hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wil het stadion één van de meest duurzame stadions ter wereld worden.

Binnenkort ook een zonnedak op uw bedrijfspand?

Met zonnepanelen bespaart u direct op uw energiekosten. Maar eerst is daar een investering voor nodig. Gelukkig kunt u daar subsidie voor aanvragen.

Alles over de SDE+ subsidie

Duurzaamheid is fun en innovatie.

Henk van Raan
Facilitair directeur bij Amsterdam ArenA

Resultaten (2009-2012)

  • Energieverbruik: daling van 14.000.000 kWh naar 12.000.000 kWh
  • Elektriciteitsverbruik: daling van 9.000.000 kWh naar 8.000.000 kWh
  • CO2-uitstoot: daling van 4.000.000 kg/CO2 tot 3.500.000 kg/CO2
  • Stadswarmte: daling van 24.000 GJ tot 20.000 GJ
  • Gasverbruik: daling van 20.000 m3 naar 19.000 m3

Resultaten (vanaf 2014)

  • Met 4.200 zonnepanelen (7.000 m2) wordt 930.000 kWh per jaar geproduceerd (circa 10% van jaarverbruik)
  • 50% minder CO2-uitstoot door duurzame warmte en koude

De ambitie van Amsterdam ArenA

Samen met Nuon kijkt Amsterdam ArenA naar de mogelijkheden om invulling te geven aan hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. De Amsterdam ArenA wil niet alleen een podium zijn voor artiesten en topsporters, maar ook voor duurzame innovatie. Van Raan: "In ons nieuwe hoofdgebouw hebben we alle oude energieverbruikers uitgefaseerd. Alles is aangepast aan de nieuwe technieken. Hierdoor realiseren we een enorme verlaging van onze CO2-footprint. Je moet deze CO2-footprint op alle mogelijke manieren bestrijden."

Er wordt steeds gezocht naar innovatieve oplossingen. Van Raan: "Duurzaamheid is fun en innovatie. Zo wekken onze roltrappen naar beneden elektriciteit op door de massa van de bezoekers die erop staan. Als de bezoekers binnenkomen, kost het energie, maar als ze weggaan, levert het energie op."

Interessant artikel?