NorthSeafood aan het woord

Duurzame visverwerking dankzij 1.600 zonnepanelen

Grootste zonnedak van de Noordoostpolder

Duurzame visverwerking dankzij 1.644 zonnepanelen

Duurzame visverwerking dankzij grootste zonnedak van de Noordoostpolder

"Je moet als ondernemer zelf het voortouw nemen. En een partner die meedenkt, verstand van zaken heeft en goede garanties geeft is daarbij onmisbaar."
Lubbert Schenk, Adjunct-directeur bij NorthSeafood

Klantcase NorthSeafood logo

Over NorthSeafood
NorthSeafood uit Urk is een familiebedrijf met een rijke historie. En sinds kort ook het bedrijf met het grootste zonnedak van de Noordoostpolder. Met de opwek van duurzame energie zet NorthSeafood een grote stap in het realiseren van een duurzame bedrijfsvoering. Dankzij ruim 1.600 zonnepanelen wekt het bedrijf het grootste deel van het zijn energieverbruik zelf op.

Adjunct-directeur van NorthSeafood

Duurzaamheid als unique selling point

Duurzaamheid is één van de unique selling points van het bedrijf. Adjunct-directeur Lubbert Schenk, verantwoordelijk voor duurzaamheid en milieu: "We merken dat onze duurzame bedrijfsvoering steeds zwaarder meetelt voor onze opdrachtgevers. Maar we zijn vooral ook zelf gemotiveerd om onze manier van werken zo duurzaam mogelijk in te richten. We zijn daarom voortdurend op zoek naar innovaties om invulling te geven aan die ambitie.

Zo hebben we onze fabriekshallen voorzien van ledverlichting en voor de koeling maken we sinds kort gebruik van een CO2-installatie in plaats van de ammoniakinstallatie die we hiervoor hadden. Met die maatregelen hebben we in totaal al 25% energiebesparing weten te realiseren. Daarmee hebben we nagenoeg alle kansen op dat vlak benut."

Bel mij

Heeft u vragen?

Bel 088 098 57 45 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur)


Kwaliteit, betrouwbaarheid en service

Toch bleef NorthSeafood zoeken naar een manier om het bedrijf nóg verder te verduurzamen. Schenk vroeg SDE+ subsidie aan voor het realiseren van een groot zonne-energieproject en kreeg die in 2015 toegekend. De volgende stap was het vinden van een partner om de plannen verder vorm te geven en uit te voeren.

De keuze voor Nuon – de energieleverancier van NorthSeafood sinds 2005 – was volgens Schenk een logische. "Kwaliteit, betrouwbaarheid, ervaring en service zijn voor ons de belangrijkste criteria. Meer nog dan de prijs, al moet de verhouding natuurlijk wel goed zijn. Nuon en dochteronderneming Feenstra hebben beide ruime ervaring én een goede naam hoog te houden. Als ondernemer weet ik hoe belangrijk dat is."

Klantcase NorthSeafood

Investeren in de toekomst

Op uitnodiging van NorthSeafood verrichte Feenstra een schouw op locatie om een offerte uit te kunnen brengen. Schenk: "Samen hebben we verschillende scenario’s doorgesproken en zijn we tot het plan gekomen om 1.644 zonnepanelen op de twee daken van onze bedrijfspanden te plaatsen." Een enorm aantal.

De investering die NorthSeafood hiervoor heeft gedaan, is naar verwachting in 7 jaar terugverdiend. "Dat is voor ons een uitzonderlijk lange periode; de meeste investeringen moeten zich in kortere tijd terugverdienen. Maar door de grote bijdrage die de panelen leveren aan onze duurzame bedrijfsvoering en dankzij de toegekende subsidie, hebben we besloten om deze stap te zetten."

Goede garanties

Met het zonnedak voorziet NorthSeafood voor het grootste deel zelf in de energiebehoefte van het bedrijf, vertelt Schenk. "We kunnen bovendien per paneel live monitoren wat de opbrengst is. Zo kunnen we precies zien welk paneel aan onderhoud toe is, maar ook of de leverancier de beloofde opbrengst waarmaakt. De garanties zijn voor ons van groot belang geweest in de keuze voor de leverancier."

NorthSeafood koos bewust voor kwaliteitspanelen en goede garanties. “Je ziet dat in deze jonge markt de focus vooral ligt op een hoge Wattpiek en een lage prijs. Dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Nuon heeft ruim 20 jaar ervaring en voert continu life cycle-analyses uit om er zeker van te zijn dat ze leveren wat ze beloven. Dat wekt het vertrouwen waar wij naar zochten.”


In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfspand

In vijf stappen realiseert u eenvoudig zonnepanelen op uw bedrijfspand. U bespaart direct op uw energiekosten en verduurzaamt uw bedrijfsvoering.

Zakelijk zonnedak binnen handbereik met SDE+ subsidie

Uw zakelijke zonnedak binnen handbereik met SDE+ subsidie

In dit artikel helpen wij u slim en eenvoudig uw duurzame ambities te realiseren met behulp van SDE+ subsidie.


Zelf het voortouw nemen

De keuze van NorthSeafood voor een eigen hernieuwbare energievoorziening sluit aan bij de trend dat steeds meer ondernemingen werk maken van een duurzame bedrijfsvoering door te investeren in zonne- en windenergie. Bovendien maakt de beschikbare subsidie voor bedrijven een gezonde business case mogelijk.

"Toch moet je als ondernemer zelf het voortouw nemen, anders gebeurt er niks", aldus Schenk. "Een samenwerkingspartner die meedenkt, verstand van zaken heeft en goede garanties geeft, is daarbij onmisbaar. Zeker op Urk, waar de nabijheid van het IJsselmeer voor een extra uitdaging qua windbelasting zorgt."

Zonnedak bij NorthSeafood

Over NorthSeafood

Kerncijfers NorthSeafood

  • 100+ medewerkers
  • Omzet ruim € 20 mln per jaar

Doelstellingen

  • Energie besparen waar mogelijk
  • Energie zelf duurzaam opwekken
  • Op duurzame wijze producten verwerken

Resultaten

  • 25% energiebesparing
  • Grootste zonnedak van Noordoostpolder met 1.644 panelen

Projectinformatie zonne-energie NorthSeafood

Aantal panelen: 1.644 stuks
Geïnstalleerd vermogen: 460.320 Wp
Opbrengst 1e jaar: 18,2%
Besparing 1e jaar: € 78.800
Investering: € 475.000
Terugverdientijd: 6 jaar
Winst na 25 jaar: € 954.000
Garantie paneel/omvormer: 12/12 jaar
CO2-reductie in ton/jaar: 408
CO2-reductie aantal huishoudens: 48