Greenbrothers aan het woord

RAI over de voordelen van Nuon

Greenbrothers over de voordelen van Nuon

 • Nuon neemt onze ambities als uitgangspunt
 • Optimale ondersteuning en transparantie in prijzen
 • Realtime inzicht in adequate marktinformatie

Klantcase Greenbrothers logo

Optimale energiekostenbeheersing

"Nuon denkt actief mee, waarbij onze ambities het uitgangspunt zijn. Ze ondersteunen ons door technische analyses, adequate en up-to-date informatie en transparantie in de prijzen. Nuon creëert voor ons de juiste omstandigheden om te handelen op de energiemarkt."
Wilfried Martens, Energiemanager bij Greenbrothers

Over Greenbrothers
Greenbrothers, aubergineteler sinds 1993, is een groeiend bedrijf met een jaarproductie van 5,5 miljoen kilo aubergines en een marktaandeel van ongeveer 11 procent. Met 3 productiekassen, een proefkas, een energieafdeling en een verpakkingsafdeling op 11,5 hectare bezit Greenbrothers de grootste productielocatie en is een van de belangrijkste aubergineleveranciers in Nederland.

Enegiemanager bij Greenbrothers

Hoe kan Greenbrothers de verkoopkansen van energie beter benutten en inschatten?

Greenbrothers is een grootverbruiker: de aubergineteler neemt op jaarbasis bij Nuon 9 miljoen m3 gas af. Het productiebedrijf maakt gebruik van drie warmtekrachtkoppelingen, waarbij de warmte bestemd is voor de kas en CO2 voor de groei van de aubergine.

Een mediterrane plant als de aubergine stelt zijn eigen energie-eisen die tegelijk innovatieve kansen bieden. Aubergines hebben namelijk wel warmte en CO2 nodig, maar Greenbrothers maakt geen gebruik van kunstbelichting. Bij aubergines bestaat 25 tot 35 procent van de kostprijs uit energie en is het dus zeer de moeite waard te blijven zoeken naar factoren die deze kosten kunnen beïnvloeden. Het beter inschatten en benutten van verkoopkansen van energie heeft direct invloed op het energieverbruik per kg product.

Bel mij

Heeft u vragen?

Bel 088 098 57 45 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur)


De oplossing van Nuon: creëer de juiste omstandigheden om te handelen

Greenbrothers heeft een omzet op jaarbasis van 5 miljoen euro door de verkoop van aubergines en 2,5 miljoen euro door het terugleveren van elektriciteit. De aubergineteler is zeer actief in de energiehandel, waarbij de energiekennis van Nuon onontbeerlijk is. Samen komen ze tot de juiste strategie.

De toegevoegde waarde van Nuon voor Greenbrothers resulteert in:

 • Hogere omzet door terugverdienen van een deel van de energiekosten via teruglevering van overgebleven elektriciteit aan Nuon
 • Realtime inzicht in handelsposities en zelf energie in- en verkopen via het Nuon HandelsPlatform en daardoor meer grip op de energiekosten
 • Ondersteuning door technische analyses, adequate en up-to-date informatie en transparantie in de prijzen
 • Energie- en handelskennis door samen te werken met accountmanagers en handelsexperts

Met Nuon HandelsPlatform heeft u:

 • Direct toegang tot actuele markt­prijzen op de APX en LEBA markt
 • Heldere rapportages van uw in- en verkooptransacties
 • Geen bandbreedte
Offerte aanvragen >

Ambitie van Greenbrothers: nog duurzamer ondernemen

Bij aubergines bestaat 25 procent van de kostprijs uit energie. De tuinbouwsector is dus continu op zoek naar mogelijkheden om de kostprijs omlaag te krijgen. Wilfried Martens: "Nuon staat er open voor om hierover mee te denken en verder te gaan in het vinden van oplossingen. Nuon is flexibel en dat komt onze innovatiekracht ten goede."

Innovatiekracht door flexibiliteit
Greenbrothers is een van de eerste tuinders die zich actief beweegt op de energiemarkt. "Slechts 10 procent van de tuinders is hiermee bezig", stelt Martens. "Het tekent het innovatieve karakter van Greenbrothers, dat graag nieuwe ontwikkelingen oppakt. Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met verduurzaming, zodat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dit willen wij doen met behulp van een vergistingsinstallatie. In biogassen zit CO2, die we kunnen afvangen en benutten voor de plantengroei. Waar olie en gas een lange CO2-cyclus hebben, heeft biogas een korte cyclus. Ook hier zien wij een toegevoegde waarde van Nuon. Nuon is bereid om voor ons energiebeleid te zoeken naar oplossingen."

Nieuwe technologieën
Duurzaam ondernemen stroomt bij Greenbrothers door het bloed. Inmiddels heeft het bedrijf ook Nova Lignum opgericht dat gevelbekleding produceert, dat gewonnen is uit plantenresten. Onlangs is Nova Lignum al beloond met de tweede plaats van de Herman Wijffels Innovatie prijs 2013.

Getriggerd door andere sectoren en door out of the box te denken is men in aanraking gekomen met deze nieuwe technologie waarbij feitelijk de vezels van het gerooide auberginegewas (of andere groene restproducten) worden hergebruikt tot kwalitatief hoogwaardige ecologische gevelbekleding met een lange levensduur. Voor de productie is slechts weinig energie benodigd, waardoor de CO2-footprint extreem laag is. Wilfried Martens: "Onze ambitie is groot: met deze technologie is het namelijk mogelijk om in 2030 80% van de ruwbouw van een gebouw van plantaardige reststromen te maken."

Kerncijfers

 • 11,5 hectare productiekassen
 • 9 miljoen m3 gas per jaar
 • Aandeel energie in kostprijs: 25-30%

Doelstellingen

 • Energieverbruik per kg verminderen
 • Optimale beheersing van energiekosten

Resultaten

 • 50% meer omzet door teruglevering elektriciteit
 • Technische analyses
 • Adequate en up-to-date informatie
 • Transparantie in prijzen