Amsterdam RAI aan het woord

RAI over de voordelen van Nuon

Amsterdam RAI over de voordelen van Nuon

 • Duurzame activiteiten Nuon sluiten aan bij eigen ambities
 • Elektriciteit, gas en stadswarmte onder één dak
 • Innovatieve oplossingen voor decentrale opwek

Klantcase RAI logo

Besparen op energiekosten én verduurzaming

"De RAI is een evenement gestuurd bedrijf met enorme piekbelastingen in het energieverbruik. Klanten gebruiken veel meer elektriciteit en verwachten van ons steeds meer verduurzaming. Wij proberen de pieken glad te strijken en de last zo veel te mogelijk te spreiden."
Harry van Fruchten, Projectmanager bij Amsterdam RAI

Amsterdam RAI is in 1893 opgericht en heeft een jaaromzet van 135 miljoen euro. Met 1,5 miljoen bezoekers, per jaar, 106.500 m2 aan verhuurbare ruimte, 11 multifunctionele beurshallen, 48 congres- en vergaderzalen, 1 ballroom en een congres- en theaterzaal, is de RAI een van Europa's grootste congres- en beursorganisaties. Naast het faciliteren van huurders, organiseert Amsterdam RAI zelf nationale en internationale consumentenevenementen en vakbeurzen.

Projectmanager bij Amsterdam RAI

Hoe kan Amsterdam RAI energie besparen én inspelen op klantverwachtingen?

De RAI is een evenement gestuurd bedrijf met enorme piekbelastingen in het energieverbruik. De afgelopen jaren is een forse energiebesparing gerealiseerd, maar de bezettingsgraad is gestegen en daarmee per saldo ook het energieverbruik. Enerzijds verwachten klanten van ons verduurzaming. Anderzijds wordt door digitalisering veel meer energie verbruikt.

Amsterdam RAI is sinds 2011 gecertificeerd voor ISO-9001 en ISO-14001, heeft de Gouden Green Key behaald en heeft als eerste beurs- en congrescentrum in Europa (en als tweede in de wereld) de prestigieuze EarthCheck Gold-status bereikt. Van Fruchten: "Daar kijken klanten naar. Een duurzaam beleid wordt steeds meer een must binnen de maatschappij."

Bel mij

Heeft u vragen?

Bel 088 098 57 45 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur)


De oplossing van Nuon: drie duurzame contracten en een zonnepaneleninstallatie

De RAI is voorloper op het gebied van duurzaamheid en heeft een drietal contracten bij Nuon getekend voor stadswarmte en duurzame elektriciteit en gas. Daarnaast zijn op het dak van Hal 8 1.632 zonnepanelen geplaatst.

Onlangs heeft RAI Amsterdam samen met Nuon een duurzame stap gezet met een flinke vermogensuitbreiding van haar stadswarmte. Gebruikte de RAI voorheen zowel gas als warmte voor de verwarming van haar hallen, vanaf nu wordt vrijwel alleen nog milieuvriendelijke restwarmte van de Nuon-centrale in Diemen gebruikt. Lees meer in het artikel Samen investeren in duurzame alternatieven.

De belangrijkste reden om voor Nuon als energieleverancier te kiezen, was dat de activiteiten van Nuon op het gebied van groene energie aansluiten bij de ambities van de evenementenorganisatie. Deze samenwerking resulteert in:

 • Volledige vergroening van de elektriciteit
 • Compensatie van de CO2-uitstoot die bij de gasverbranding vrijkomt: investering van Nuon in duurzame projecten, zoals de bouw van waterkrachtcentrales en windmolenparken
 • Besparing op het gasverbruik door de afname van stadswarmte, oftewel restwarmte die overblijft bij centrales, fabrieken of verbranding van afval
 • Installatie van zonnepanelen op het dak van Hal 8, wat zorgt voor een besparing van 40.000 euro en 144.000 kilo minder van de CO2-uitstoot per jaar

Ambitie van Amsterdam RAI: zuinig met behulp van zonne-energie

Het gaat zo'n twintig jaar duren voordat de investering in de zonnepaneleninstallatie is terugverdiend. Toch kiest de RAI er voor om te investeringen in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Voor ongeveer vijftien beleidsterreinen worden bij de RAI elke vijf jaar opnieuw duurzame doelstellingen geformuleerd. Een belangrijk doel is om de komende vijf jaar op het eigen energieverbruik vijftien procent te besparen.

Amsterdam RAI start binnenkort met de bouw van een geheel duurzaam pand met een BREEAM Excellent-certificering. Ook daarop worden 180 zonnepanelen geplaatst. Blijken de zonnepanelen aan de verwachtingen te voldoen, dan worden ze in de toekomst bij de RAI op meerdere daarvoor geschikte daken geplaatst.

Met Nuon ZonnePanelen kunt u:

 • Uw bedrijfsvoering verduurzamen
 • Uw CO2-uitstoot structureel verminderen
 • Rekenen op totale ontzorging via Nuon
Offerte aanvragen >

Kerncijfers

 • 106.500 m3 aan verhuurbare ruimte

Doelstellingen

 • 15% energiebesparing binnen 5 jaar
 • 144.000 kilo CO2-reductie per jaar

Resultaten

 • 1.632 zonnepanelen op het dak van Hal 8
 • 360.000 kWh opbrengst per jaar
 • 40.000 euro kostenbesparing per jaar