Amsterdam ArenA aan het woord

ArenA over de voordelen van Nuon

Meest innovatieve en duurzaamste stadion ter wereld

Met een dak vol zonnepanelen en slimme oplossingen voor warmte en koude

Klantcase Amsterdam ArenA logo

Van energieafnemer naar producent en duurzame innovator

"De Amsterdam ArenA wil het meest innovatieve en duurzaamste stadion ter wereld zijn. Zoiets kun je niet alleen, daar heb je een partner voor nodig die beschikt over de juiste kennis en expertise. Nuon is voor ons die partner."
Henk van Raan, Facilitair directeur bij Amsterdam ArenA

Over Amsterdam ArenA
De Amsterdam ArenA is het grootste stadion van Nederland en is de thuisbasis van Ajax en menig nationaal en internationaal artiest. De corebusiness is het hosten van voetbalwedstrijden, concerten én evenementen. Dat maakt de ArenA een internationaal visitekaartje van de gemeente Amsterdam.

Directeur Facilitair Bedrijf bij Amsterdam ArenA

Hoe realiseert de Amsterdam ArenA hun duurzame ambitie?

De Amsterdam ArenA is niet alleen een podium voor topsporters en topartiesten, maar ook voor topbedrijven en toptechniek. De Amsterdam ArenA heeft specifieke wensen als het gaat om het inkopen van energie. Gezien de ambitie om het duurzaamste stadion in de wereld te zijn, motiveert Henk van Raan als facilitair directeur tientallen toeleveranciers om net zo duurzaam te denken als hij.

Van Raan: "Nuon is de uitdaging aangegaan en heeft ons geholpen om tussen 2010 en 2015 ons stadion klimaatneutraal te krijgen. Onze inspanningen en ambities zijn zeker niet ten einde. Het is tijd om door te pakken met een nieuwe ambitie: samen met de buren werken aan een energie-klimaatneutraal 'Zuidoost' in 2020."

Bel mij

Heeft u vragen?

Bel 088 098 57 45 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur)


Zelf energie opwekken, het gebruik van restwarmte en koude en vergroening van de overige energie

De ArenA bespaart door zelf energie op te wekken met behulp van Nuon ZonnePanelen. Het zonnedak van de ArenA zal ongeveer 930.000 kWh per jaar produceren. Dat is 10% van de elektriciteit die het stadion momenteel jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 270 huishoudens. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top van Europese 'zonnestadions'. Voor het vergroenen van de overige benodigde energie, neemt de ArenA Nuon NederlandseWind af. Windcertificaten geven de garantie dat de windenergie in Nederland is opgewekt.

De warmte die de ArenA van Nuon geleverd krijgt, is een restproduct van energiecentrales. Vroeger ging de restwarmte van de elektriciteitsproductie de lucht in. Nu wordt die restwarmte zeer efficiënt gebruikt en is CO2-neutraal. Voor het koelen van de ArenA wordt gebruik gemaakt van Nuon Koude, waarbij constant koud water omhoog wordt gepompt van de bodem van de nabijgelegen Oudekerkerplas.

De samenwerking met Nuon heeft geleid tot:

 • Opwekken van 10% van het totale energieverbruik met 7.000 m2 zonnepanelen
 • Een daling van de CO2-uitstoot in drie jaar tijd van 4.000.000 kg/CO2 tot ruim 3.500.000 kg/CO2
 • Gebruik van schone restwarmte en duurzame gebouwkoeling om het stadion te verwarmen en te koelen

Met Nuon ZonnePanelen kunt u:

 • Uw bedrijfsvoering verduurzamen
 • Uw CO2-uitstoot structureel verminderen
 • Rekenen op totale ontzorging via Nuon
Offerte aanvragen >

Ambitie van Amsterdam ArenA: podium voor duurzame innovatie

Samen met Nuon kijkt Amsterdam ArenA naar de mogelijkheden om invulling te geven aan hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. De Amsterdam ArenA wil niet alleen een podium zijn voor topsporters en artiesten, maar ook voor duurzame innovatie.

Van Raan: "In ons nieuwe hoofdgebouw hebben we alle oude energieverbruikers uitgefaseerd. Alles is aangepast aan de nieuwe technieken. Hierdoor realiseren we een enorme verlaging van onze CO2-footprint. Je moet deze CO2-footprint op alle mogelijke manieren bestrijden."

Er wordt steeds gezocht naar innovatieve oplossingen. Van Raan: "Duurzaamheid is fun en innovatie. Zo wekken onze roltrappen naar beneden elektriciteit op door de massa van de bezoekers die erop staan. Als de bezoekers binnenkomen, kost het energie, maar als ze weggaan, levert het energie op."

Kerncijfers en doelstelling Amsterdam ArenA
 • Met 53.052 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland
 • Gemiddeld aantal bezoekers per jaar: 2.000.000
 • Doelstelling: per saldo klimaatneutraal in 2015

Resultaten (2009-2012)

 • Energieverbruik: daling van 14.000.000 kWh naar 12.000.000 kWh
 • Elektriciteitsverbruik: daling van 9.000.000 kWh naar 8.000.000 kWh
 • CO2-uitstoot: daling van 4.000.000 kg/CO2 tot 3.500.000 kg/CO2
 • Stadswarmte: daling van 24.000 GJ tot 20.000 GJ
 • Gasverbruik: daling van 20.000 m3 naar 19.000 m3

Resultaten (vanaf 2014)

 • Met 4.200 zonnepanelen (7.000 m2) wordt 930.000 kWh per jaar geproduceerd (circa 10% van jaarverbruik)
 • 50% minder CO2-uitstoot door duurzame warmte en koude