Subsidies en overheidsmaatregelen

Met verschillende subsidies en fiscale regelingen moedigt de overheid ondernemers aan om te investeren in duurzaamheid en innovatie. Wij begrijpen dat u misschien niet altijd tijd heeft om uit te zoeken waar u precies recht op heeft. En daarom hebben we een en ander voor u op een rij gezet.

Subsidies voor duurzame energieproductie en innovatie

In 2020 moet 14% van alle energie die we in Nederland gebruiken duurzaam zijn opgewekt. Er zijn verschillende subsidies waarbij de overheid het bedrijfsleven aanmoedigt om duurzame energie te produceren. Ook zijn er regelingen die het onderzoek naar de energie van morgen verder kunnen helpen.

Stimulering Duurzame Energie (SDE+)

Investeren in zonnepanelen op uw bedrijfspand? Met SDE+ subsidie verkort u uw terugverdientijd flink. Dat maakt investeren in zonnepanelen een stuk voordeliger. Wij helpen u graag met de aanvraag.

Meer over deze subsidie

Demonstratie Energie-Innovatie (DEI)

Werkt u aan energie-innovatie, bijvoorbeeld in de vorm van aanpassingen in uw productieproces die zorgen voor energiebesparing of vermindering van de CO2-uitstoot van uw bedrijf? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Demonstratie Energie-Innovatie.

Deze subsidie is een onderdeel van de Topsector Energie. Jaarlijks stelt de overheid ruim 130 miljoen subsidie beschikbaar voor projecten en onderzoeken op het gebied van energie-innovaties en stimuleert hiermee de Nederlandse concurrentiekracht, werkgelegenheid en welvaart.

Meer over deze subsidie

Korting op uw energiebelasting

Bespaar op uw energiebelastingtarief

Als ondernemer komt u in sommige gevallen in aanmerking voor een verlaagd belastingtarief of een vrijstelling. Heeft u bijvoorbeeld op één locatie meerdere gas- of elektriciteitsaansluitingen? Dan zou het zomaar kunnen dat u korting krijgt op uw energiebelasting.

Korting op uw energiebelasting

Fiscale regelingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in milieuvriendelijke en energiebesparende oplossingen, dan levert dit vaak dubbel voordeel op. U neemt uw verantwoordelijkheid voor de toekomst en het is ook nog eens fiscaal aantrekkelijk.

Energie Investeringsaftrek (EIA) voor investeringen in duurzaamheid

Als bedrijf kunt u fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. U kunt in 2019 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. En dan heeft u natuurlijk ook nog het voordeel van lagere energiekosten, omdat u energie bespaart.

Het percentage voor de EIA is ten opzichte van vorig jaar verlaagd met circa 10%. Echter is het aantal bedrijfsmiddelen dat in aanmerking komt voor deze regeling uitgebreid.

Meer over deze fiscale regeling

Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor milieuvriendelijke oplossingen

Denkt u erover om te investeren in andere of nieuwe technieken die minder belastend zijn voor het milieu? Als uw techniek onder één van de omschrijvingen op de Milieulijst valt, komt u mogelijk in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek, kunt u tot 36% van de investeringskosten in mindering brengen op uw fiscale winst. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) loopt de aftrek zelfs op tot 75% van de investeringskosten.

Meer over deze fiscale regeling

Goed om te weten

Komt uw investering in aanmerking voor zowel EIA als MIA? Dan moet u kiezen voor één van de twee fiscale regelingen of de investeringskosten opsplitsen in een EIA- en MIA-deel.

Het Markt Expertise Desk team staat altijd voor u klaar

We helpen u bij al uw vragen over energie-inkoop, zonne- en windenergie, geothermie en warmte en geven u graag persoonlijk advies. Op werkdagen zijn we van 8.30 tot 18.00 uur bereikbaar op 088 098 56 50. Of stel uw vraag via het formulier.

Onze marktexperts

Daan Groot
Daan Groot

 

Tobias Frankema
Tobias Frankema

 

Rick Marsman
Rick Marsman

 

Randy Barhitoe
Randy Berhitoe

 

Zweitse Wolthuis
Zweitse Wolthuis