Business bibliotheek
Windmolens doen het goed in open gebieden die in ons polderlandschap gelukkig volop te vinden zijn. Hoewel er over de schoonheid van de turbines valt te discussiëren, zijn ze goed in te passen in hun omgeving. De lange turbinebladen draaien op grote hoogte. Hierdoor ondervindt het landbouw- of industrieel gebied op de grond nauwelijks hinder van de aanwezigheid van de turbine. Toch hebben omwonenden soms bezwaar tegen onshore windparken. Horizonvervuiling of geluidsoverlast kunnen argumenten tegen windparken zijn.
Bij offshore windparken (in zee) spelen deze tegenargumenten geen rol. Bovendien wekken offshore windparken 40 procent meer energie op dan windmolens op het vasteland. Daarbij veroorzaken ze geen geluidsoverlast en minieme horizonvervuiling. Het bouwen en onderhouden van de turbines in zee is helaas wel lastiger en duurder dan op het land.
In deze whitepaper leest u wat de CO2-prestatieladder is en hoe u zorgt dat deze in uw voordeel werkt.
In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, raakt de wind nooit op. Ook komt er bij het opwekken van windenergie per kilowattuur veel minder CO2 vrij dan bij andere energie-installaties. Windenergie wint het hier zelfs van zonne-energie, biomassa en waterkracht.
Hoewel we zowel voor zonne-energie als voor windenergie afhankelijk zijn van het weer, geeft de combinatie van beide soorten installaties al een redelijk stabiele energielevering. Zonnige dagen gaan namelijk vrijwel nooit gepaard met harde wind en vice versa. Dus wanneer er minder energieopbrengst is van zonne-installaties, doen windturbines het waarschijnlijk juist beter. En andersom geldt dit ook.
Onze experts van de Markt Expertise Desk adviseren u graag. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur.
De productie en het onderhoud van een windturbine kost natuurlijk ook energie. Gemiddeld zijn de kosten voor deze energie door een windturbine in drie tot zes maanden terugverdiend.
De opgewekte energie uit windparken blijft de komende jaren naar verwachting toenemen, mede dankzij de door de EU vastgelegde doelen voor de opwek van duurzame energie. Als EU-lid is Nederland verplicht om in 2020 veertien procent van het binnenlands energieverbruik duurzaam op te wekken. In 2015 lag dit om en nabij de zes procent.
Bekijk waar Nederlandse windturbines te vinden zijn
In onze whitepaper leest u wat de CO2-prestatieladder is en hoe deze in uw voordeel kan werken.
De 4 belangrijkste voordelen van de CO₂-prestatieladder
Lees het artikelDe CO₂-prestatieladder: verduurzamen op vijf niveaus
Lees het artikelHoger op de CO₂-prestatieladder door windenergie
Lees het artikel