Business bibliotheek

Geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt
Geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt

De geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt: hoe zat het ook alweer?

Tot eind jaren ’90 was u gebonden aan de energieleverancier van uw regio. Toen kwam de grote omslag: de Europese energiemarkt werd geliberaliseerd. Dat betekent dat bedrijven en consumenten sindsdien zélf hun energieleverancier kunnen kiezen. Vrijheid voor iedereen.

Gevolgen van de vrije energiemarkt

Het is sinds de liberalisering van de energiemarkt voor bedrijven makkelijker geworden om binnen Europa energie te verhandelen en te transporteren. Veel Europese energiebedrijven hebben zich opgesplitst in een netwerkbedrijf en een energieleveringsbedrijf. In Nederland is dat zelfs verplicht. Zo splitsten netwerkbedrijven Alliander en Enexis zich af van Nuon en Essent, die zich nu volledig toeleggen op de productie en levering van energie.

Whitepaper Alles over de energiemarkt

Hoe werkt de energiemarkt?

In de whitepaper 'Alles over de energiemarkt' leggen we aan u uit welke factoren van invloed zijn op de energiemarkt en hoe de prijs van energie tot stand komt.

Download de whitepaper

Privatisering van energieleveranciers

Sinds de liberalisering van de energiemarkt financiert de Nederlandse overheid energieleveranciers als Nuon en Essent niet langer. In plaats daarvan hebben ze aandeelhouders. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall  nam in 2009 Nuon over, het Duitse RWE annexeerde in datzelfde jaar Essent. Vattenfall is een van de grootste energiebedrijven in Europa en marktleider in Noordwest-Europa. Het bedrijf produceert, levert en distribueert energie.

Keuzevrijheid voor de afnemer

Dankzij de vrije energiemarkt hebben zowel consumenten als bedrijven veel meer keuzevrijheid gekregen. Niet alleen tussen verschillende aanbieders, maar ook tussen diverse producten en diensten op maat. De concurrentie tussen de energiebedrijven zorgt voor lagere prijzen en betere kwaliteit en dienstverlening. En dat is goed nieuws voor iedereen.

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 020 892 00 75

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

Weten wat er speelt op de energiemarkt?

Bekijk de laatste ontwikkelingen, zodat u daar direct op kunt inspelen bij de inkoop van energie.

Interessant artikel?