Business bibliotheek

5 manieren om de verduurzaming van vastgoed te financieren
5 manieren om de verduurzaming van vastgoed te financieren

5 manieren om de verduurzaming van vastgoed te financieren

Goed nieuws: de verplichting vanuit de overheid om energielabel C te realiseren brengt ook aantrekkelijke fiscale voordelen, relevante subsidies en gunstige regelingen met zich mee. Mogelijkheden te over dus om verbeteringen aan uw vastgoed te subsidiëren en te financieren. Hieronder lichten wij er een aantal toe. Doe er uw voordeel mee.

Het financieren van duurzamer vastgoed kan op verschillende manieren:

1. Subsidie met de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+ 2017)

De subsidieregeling SDE+ is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal duurzame energie produceren door middel van zonnepanelen, windmolens of biomassacentrales.  Met deze subsidie wordt het verschil tussen de kostprijs van fossiele energie en die van groene energie gecompenseerd.

De SDE+ openstellingsrondes van 2018 zijn inmiddels gesloten. De overheid stelt de SDE+ subsidie in 2019 opnieuw in twee rondes open: in het voorjaar en in het najaar. Een mooie kans dus voor uw duurzame zonneproject.

Whitepaper Verduurzamen van vastgoed: slim financieren

Verduurzamen van vastgoed: slim financieren

Deze whitepaper helpt u bij het maken van een interessante business case voor de verduurzaming van uw vastgoed.

Download de whitepaper

2. Energie Investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer u gebruik maakt van EIA heeft u als ondernemer dubbel voordeel: uw energiekosten gaan omlaag én u betaalt minder belasting. Met deze regeling kunt u onder andere 44 procent van de kosten van energieadvies (voor bestaande gebouwen) aftrekken van de fiscale winst.

3. Regeling groenprojecten

Met de ‘Regeling groenprojecten’ geeft de overheid fiscaal voordeel aan ondernemers die groen sparen of beleggen, of groene projecten willen financieren. Banken kunnen een lening voor een rentetarief tot wel één procent aanbieden aan een investeerder met een groenproject.

Bij nieuwbouw of renovatie komen de complete bouwkosten in aanmerking voor groenfinanciering en een netto fiscaal subsidievoordeel van 6,75 procent van de totale bouwkosten. Informeer naar de voorwaarden bij uw bank.

Advies over verduurzamen?

We gaan graag met u in gesprek. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 088 363 79 32

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

SDE+ subsidie, een aantrekkelijke regeling

Met een subsidieregeling stimuleert de overheid de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening. Deze SDE+ subsidie is een aantrekkelijke regeling voor bedrijven, bijvoorbeeld voor het terugverdienen van de investering in zonnepanelen.

4. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De overheid stimuleert duurzaam (ver)bouwen met fiscale subsidies. Gebouwen met een duurzaamheidcertificaat zoals BREEAM en GPR komen hiervoor in aanmerking. Het subsidievoordeel kan oplopen van  3,5 tot 6,75 procent van de totale bouw- of renovatiekosten.

De VAMIL is een andere regeling, maar wordt vaak gecombineerd met de MIA. Beide regelingen maken gebruik van de zogenaamde Milieulijst, waarop alle bedrijfsmiddelen staan aangegeven die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.

5. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wanneer u gaat investeren in duurzame warmteoplossingen, zoals zonneboilers, warmtepompen, biomassa- of pelletkachels,  dan kunt u de aanschaf van deze kleinschalige, duurzame warmteopwekking financieren met de ISDE-subsidie.

Wilt u in aanmerking komen voor deze subsidies?

Als u in aanmerking wilt komen voor deze subsidies, kunt u die digitaal aanvragen. Dat kan op de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland: www.rvo.nl. Natuurlijk kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zorgen graag dat u profiteert van alle kansen die voor het oprapen liggen.

Slim financieren van investeringen

In de whitepaper 'Verduurzamen van vastgoed: slim financieren' helpen we u om uw kantoorpand energielabel C proof te maken. Een belangrijke stap naar verduurzaming.

Download de whitepaper

Uw gebouwen verduurzamen?

Met onze gratis DuurzaamheidsScan heeft u direct inzicht in de besparingsmogelijkheden voor uw gebouwen.

Interessant artikel?