Een dag in Burgers' Zoo begint vroeg: uren voordat de poorten voor bezoekers opengaan wordt vanuit het verzorgingscentrum voedsel voor de meeste dieren gedistribueerd. En op de Safari zijn de verzorgers al voor zonsopkomst bezig om de vlakte voor de dieren te prepareren.
Educatie speelt een grote rol in het park. Zo zorgt deze afdeling, samen met ruim 200 vrijwilligers, voor diverse rondleidingen en voorlichting op scholen.
We nemen een kijkje achter de schermen van de nieuwste aanwinst van Burgers' Zoo: de Mangrove. Daar lopen we mee met curator Willeke Huizinga, de verantwoordelijke voor de invulling van de collectie planten en dieren. En met technisch adviseur Niek Maessen. Hij vertelt welke technieken zij toepassen om de Mangrove op een constante temperatuur te houden.
Wat deze dierentuin anders maakt dan een standaard kantoorgebouw, is dat wij heel veel verschillende gebruikers hebben.
Niek MaessenTechnisch adviseur bij Burgers' Zoo
Om de temperatuur van 27 graden in de winter en zomer vast te houden, moet de ruimte ’s winters verwarmd worden en ’s zomers, als de zon op het glazen dak schijnt, vaak juist gekoeld worden.
Om dit zo energie-efficiënt mogelijk te doen zetten ze bij een temperatuurstijging als eerste de zonwering dicht. Als dat niet voldoende helpt, blazen ze vocht de ruimte in. Is dit ook niet voldoende, dan gaat de mechanische koeling aan.
Sandra Brandts is als KAM-coördinator bij Burgers’ Zoo verantwoordelijk voor kwaliteit, arbo en milieu. Wat betekent duurzaam werken in de praktijk voor het dierenpark?
Sandra: 'We willen iedere keer een stapje verder gaan, steeds verbeteren, steeds duurzamer gaan ondernemen. Dat is op sommige punten, zoals bij de kwikdruklampen, best lastig. Want uiteindelijk willen we ook de beste leefomstandigheden voor onze dieren. Maar we doen ontzettend ons best om qua duurzaamheid steeds een stapje verder te gaan.’