Bij Burgers' Zoo

De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo staat wereldwijd bekend om haar 'ecodisplays', waar bezoekers naast de dieren ook het klimaat en de omgeving waarin zij leven kunnen ervaren. We bezoeken zowel de allereerste ecodisplay 'de Bush'. Als ook de nieuwste ecodisplay 'de Mangrove'.

Achter de knoppen bij Burgers' Zoo

Een dag in Burgers' Zoo begint vroeg: uren voordat de poorten voor bezoekers opengaan wordt vanuit het verzorgingscentrum voedsel voor de meeste dieren gedistribueerd. En op de Safari zijn de verzorgers al voor zonsopkomst bezig om de vlakte voor de dieren te prepareren. 

Bekijk de documentaire

Een kijkje achter de schermen

Educatie speelt een grote rol in het park. Zo zorgt deze afdeling, samen met ruim 200 vrijwilligers, voor diverse rondleidingen en voorlichting op scholen.

We nemen een kijkje in de nieuwste aanwinst van Burgers' Zoo: de Mangrove. Daar lopen we mee met curator Willeke Huizinga, de verantwoordelijke voor de invulling van de collectie planten en dieren, en met technisch adviseur Niek Maessen. Hij vertelt welke technieken zij toepassen om de Mangrove op een constante temperatuur te houden.

Wat deze dierentuin anders maakt dan een standaard kantoorgebouw, is dat wij heel veel verschillende gebruikers hebben.

Niek Maessen
Technisch adviseur bij Burgers' Zoo
Verduurzamen vastgoed

Werken aan verduurzamingsmaatregelen

Om de temperatuur van 27 graden in de winter en zomer vast te houden, moet de ruimte ’s winters verwarmd worden en ’s zomers, als de zon op het glazen dak schijnt, vaak juist gekoeld worden.

Om dit zo energie-efficiënt mogelijk te doen zetten ze bij een temperatuurstijging als eerste de zonwering dicht. Als dat niet voldoende helpt, blazen ze vocht de ruimte in. Is dit ook niet voldoende, dan gaat de mechanische koeling aan.

Bekijk de video met expert Niek Maessen