• Gas aanvragen

  • Kijk wat beschikbaar is op jouw adres

    Vul de 4 cijfers en 2 letters van de postcode in, bijv. 1234 AB.
    Vul een huis-nummer in tussen 1 en 99999.

Gas van Vattenfall

Heel Nederland duurzaam verwarmen is een flinke uitdaging. Maar wel eentje die we stap voor stap aangaan. Er moet voor iedereen een keuze zijn die past. Hiermee bedoelen we dat ons aanbod moet passen bij je persoonlijke en financiële situatie. Maar ook bij het huis waarin je woont. Daarom bieden we verschillende contracten aan.

De voordelen van ons gas

Wil je bij ons gas afnemen? Dan kan je rekenen op vele voordelen. Houd bijvoorbeeld zelf grip op je kosten door alles zorgvuldig bij te houden in de Energie-app. De app geeft je inzicht in je verbruik, maar ook in de kosten. We geloven ook in duurzame relaties. Daarom krijg je bij ons altijd iets extra’s. Denk aan kortingen op producten om te verduurzamen. Deze voorbeelden vallen onder slechts twee van onze zeven servicebeloften. Wil je weten waar wij nog meer voor staan? Lees er meer over.

Alleen gas contract afsluiten

Alleen gas afnemen of ook stroom? Het kan bij ons allebei. We helpen je graag op weg. Een gascontract afsluiten bij ons is daarom erg makkelijk. Ga naar energie aanvragen en vul een aantal gegevens in. Denk aan je postcode en huisnummer. Maar ook aan de producten die je uitkiest en of je een contract met alleen gas of stroom én gas wil. Daarnaast vul je je gebruik in en laat je ons weten of je zelf stroom opwekt. Aan de hand hiervan geven we je een offerte en dan beslis je of je klant bij ons wordt of niet. Alleen een gascontract afsluiten? Kies dan een variabel- of een vast contract.

De zekerheid van een vast contract

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Zo zit de gasprijs in elkaar

De gasprijs is bij elke gasleverancier anders, maar de manier waarop de prijs is opgebouwd is hetzelfde. De gasprijs bestaat uit:

  • De gasprijs per m3
  • De vaste leveringskosten
  • De netbeheerkosten
  • Overheidsheffingen
  • Btw

Als je wilt weten hoe dat precies zit, lees dan onze pagina over de opbouw van je gasprijs.

Gemiddeld gasverbruik

Het grootste gedeelte van je energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Volgens het Nibud ligt het gemiddelde gasverbruik per huishouden op 1200m3. Hoeveel je verbruikt hangt vooral af van de grootte van je huis. Het is ook belangrijk hoe je huis geïsoleerd is en hoe hoog je de thermostaat zet. Wil je besparen op je energieverbruik dan kan je dat het beste doen door te besparen op gasverbruik. Deze kosten liggen namelijk vaak een stuk hoger dan de kosten voor het gebruik van stroom. En met kleine veranderingen kan je de kosten al drukken. Krijg inzicht in je verbruik en kosten door de app te installeren. En maak aan de hand hiervan een spaarplan. In de Energie-app vind je allerlei slimme bespaartips.

Met stadswarmte je huis verwarmen

Met stadswarmte verwarmen we je huis of je bedrijf. Die warmte halen we niet langer uit gas, maar uit zogenaamde restwarmte. Dat is warmte die ergens anders vrijkomt. In fabrieken waar ze zuivel bereiden, bijvoorbeeld. Of afval verbranden. Vroeger vervloog die warmte, nu zetten we deze slim in. Stadswarmte is dus een duurzamer dan een cv-ketel op gas.

Meer over stadsverwarming

Zakelijk gas

Het maakt niet uit of je een zzp’er bent, een mkb leidt, óf een groot bedrijf runt. Energie is in al deze gevallen belangrijk. We denken daarom graag met je mee. Ontdek hoe we dat doen op onze pagina over zakelijk gas voor je bedrijf. En als je behalve gas ook stroom nodig hebt, lees dan meer over zakelijke energie.

Veelgestelde vragen

Wat is (groen) gas en waar gebruiken we het voor?

Gas is een energiebron om te koken en verwarmen. Kook je op een gaskookplaat, dan verbruik je uiteraard gas. En een cv-ketel verbruikt gas voor je verwarming en warm water uit de kraan en douche. In oudere huizen of flats zonder centrale verwarming zie je soms nog een geiser in de keuken. Dan zorgt die voor warm water voor je douche en je keuken.

We gebruiken in Nederland nog steeds veel 'gewoon' aardgas. Met het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. De overheid wil die uitstoot van CO2 verminderen. Daarom moeten vanaf 2050 alle huizen aardgasvrij worden.

Tot die tijd willen we steeds meer gebruik gaan maken van groen gas. Bijvoorbeeld van ons product Puur Groen Gas. Dat is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Het is gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Je hoeft je cv-ketel of geiser niet te vervangen als je kiest voor groen gas. Alles blijft gewoon hetzelfde werken, maar dan met minder CO2-uitstoot.

Hoe kan ik mijn gasverbruik vergelijken per maand, aantal personen en type huis?

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.200 m3 per jaar, volgens het Nibud. Of je veel of weinig verbruikt, kun je op verschillende manieren vergelijken. Bijvoorbeeld in Mijn Vattenfall, in de Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

  1. Je eigen gasverbruik vergelijken met andere maanden.
    Je ziet in een oogopslag of je meer of minder verbruikt hebt. Ook kan je vergelijken met dezelfde periode vorig jaar.
  2. Je gasverbruik vergelijken per type woning.
    We vergelijken je gasverbruik met verschillende typen huizen. Woon je in een flat, maar verbruik je bijvoorbeeld net zoveel als een gemiddelde hoekwoning? Dan adviseren we je onze bespaartips te lezen.
  3. Je gasverbruik vergelijken per persoon.
    Bekijk onze pagina over stroom- en gasverbruik om te zien hoeveel gas verschillende huishoudens gemiddeld gebruiken. Hier zie je het gasverbruik bij 1 persoon, 2 personen en 4 personen.
Wat is duurder: gas of stroom?

Dat is moeilijk te zeggen, omdat de prijzen van zowel gas en stroom variëren. Daarbij betaal je gas per m3 en stroom in kWh.

Wel kun je het verschil in prijs zelf berekenen. Neem dan als uitgangspunt dat 1 m3 gas gemiddeld voor ongeveer 10 kWh stroom staat.

Meer over de prijs van stroom

Hoelang gebruiken we nog gas in Nederland?

De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Het doel is om al vóór 2030 ongeveer 1,5 miljoen bestaande woningen in Nederland te verduurzamen (bron:Rijksoverheid). In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving in ons land klimaatneutraal zijn (bron: Rijksoverheid klimaatbeleid). Dit betekent dat je vanaf dat moment niet meer met aardgas kunt koken en verwarmen.

Alle Nederlandse woningen van het gas af krijgen is een hele operatie, omdat op dit moment in zo'n 90% van alle woningen aardgas wordt gebruikt voor verwarmen, warm tapwater en koken (bron:Gasmonitor).

Hoe kan ik besparen op gas?

Je kunt op verschillende manieren besparen op gas:

  1. Kies voor elektrisch koken. Als je gaat verhuizen of je gaskookplaat aan vervanging toe is, kun je op inductie gaan koken.
  2. Verwarm je huis efficiënter. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat, radiatorfolie en radiatorventilatoren te plaatsen. Of over te gaan op een warmtepomp.
  3. Probeer korter te douchen. Je cv-ketel hoeft dan minder gas te verbranden voor het verwarmen van je douchewater. Bovendien bespaar je op water.

Energie besparen met handige tips.

Kan je ook alleen gas afnemen?

Ja, dat is mogelijk. Wij bieden vaste en variabele contracten aan voor alleen gas.

Hoelang duurt het aansluiten van gas?

Weet je al wanneer je gaat verhuizen? Dan kan je vanaf drie maanden voor die datum een gascontract bij ons aanvragen. We adviseren je om uiterlijk twee weken voor de dag van de sleuteloverdacht gas bij ons af te sluiten. Dan weet je zeker dat we op tijd beginnen met het leveren van gas.

Kan ik stroom en gas apart afsluiten?

Ja, je kan stroom en gas apart bij ons afsluiten. We bieden voor zowel alleen gas als alleen stroom een vast en variabel contract aan. Onderzoek wat voor jou het voordeligste is.

Wat kost het meeste gas in huis?

Als je veel gas gebruikt dan is de kans groot dat je de verwarming hoog aan hebt staan. Dit is namelijk de grootste gasverbruiker. Daarnaast verbruikt warm water ook veel gas.

Andere nieuwe klanten bekeken ook