Informatie over je energienota

Je energienota

Termijnbedrag, jaarafrekening, meterstanden. Termen die je ongetwijfeld wel eens gehoord hebt. Maar wat hebben deze termen met je energienota te maken? Nuon legt het je graag uit.

Termijnbedrag en jaarafrekening

Een energienota bestaat uit twee onderdelen: termijnbedrag en jaarafrekening.

1. Termijnbedrag
Voor energie betaal je (meestal) maandelijks een termijnbedrag. Dit bedrag is een schatting van je maandelijkse energieverbruik. Pas aan het eind van het verbruiksjaar kan je energieverbruik berekend worden. Je termijnbedrag wordt daarom berekend op basis van eerder energieverbruik. Via meterstanden wordt je energieverbruik bijgehouden. Als je verhuist neem je de meterstanden van de vorige bewoner over. Let op: geef bij de sleuteloverdracht de meterstanden door. Doe je dit niet dan wordt het energieverbruik geschat. Je standen kunnen dan te laag geschat worden. Dan moet je aan het einde van het verbruiksjaar bijbetalen. Worden je standen te hoog geschat, dan krijg je een hoog termijnbedrag.

2. Jaarafrekening
Als je 12 termijnbedragen hebt betaald ontvang je de jaarafrekening. Daarop zie je hoeveel energie je ‘echt’ verbruikt hebt. Als je meer energie hebt verbruikt dan moet je bijbetalen. Heb je minder verbruikt dan krijg je geld terug. Op de jaarafrekening staat ook je termijnbedrag voor het nieuwe jaar. Deze is opnieuw berekend. Zo voorkomen we dat je moet bijbetalen of geld terug krijgt.

Opbouw energieprijzen

Als starter heb je vaak een laag energieverbruik. Hierdoor zijn de kosten voor vaste leveringskosten een groot deel van je rekening. Het is goed om te weten dat Nuon lage vaste leveringskosten rekent. 

Wil je weten hoe energieprijzen zijn opgebouwd? Bekijk de opbouw van de energieprijzen.