Zuinig douchen

Zuinig warm water

Een aanzienlijk deel van het verbruik van gas of stadswarmte gaat op aan het verwarmen van water voor de badkamer. Als iedereen 1 minuut korter doucht, besparen we jaarlijks in Nederland 28 miljard liter water en 126 miljoen m3 gas. Met tips om te besparen op warm water daalt uw energienota, zonder dat u hoeft in te leveren op comfort.

1. Gebruik een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart 20 procent op water en energiegebruik, ten opzichte van een standaard douchekop. Ten opzichte van een regendouche (extra grote douchekop), bespaart een spaardouchekop zelfs 50 procent. Twijfelt u of u een spaardouche douchekop heeft? Zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut 7 liter water in of meer? Dan is het geen spaardouche. Let op: in de winkel komt u de naam ‘waterbesparende douchekop’ of ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Let daarom op het waterverbruik: een spaardouche verbruikt maximaal 7 liter per minuut.

2. Een minuutje korter douchen
Meet eens hoe lang u onder de douche staat, en wen uzelf aan om wat korter te douchen, bijvoorbeeld 1 of 2 minuten korter. Zet een wekkertje of gebruik een douchecoach (zandloper speciaal voor het douchen). De douche is de grootste afnemer van warm water: 80 procent van de ruim 110 liter warm water die een gemiddeld huishouden dagelijks gebruikt, gaat daaraan op. Als iedereen in een gemiddeld huishouden één minuut korter doucht, bespaart dat op jaarbasis ruim 5.000 liter warm water en 32 m3 gas. En het dubbele als iedereen 2 minuten korter doucht.

3. Warmwaterkraan
Een kraan niet verder open draaien dan nodig, helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan. Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven - er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Door mondstukken of doorstroombegrenzers te gebruiken, voorkomt u dat er onnodig veel water uit de kraan komt. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want u bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas. 

4. Douchen in plaats van badderen
Wilt u besparen op energie, stap dan minder vaak in bad en neem in plaats daarvan een douche. In bad gaan kost dubbel zo veel warm water als douchen. Heeft u toch een bad om af en toe heerlijk in te relaxen? Laat het bad dan isoleren, zodat het niet snel afkoelt. Dat voorkomt dat u het bij moet vullen om op temperatuur te blijven. 

5. Heeft u een boiler?
Ga na op welke temperatuur uw boiler staat ingesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden. Met behulp van een tijdklok kunt u uw elektrische boiler op uw aanwezigheid in huis instellen. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden, als u vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders levert u in op comfort. Raadpleeg een installateur voor optimale instellingen.

6. Controleer de ketel
Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, vul de ketel dan bij. In het artikel ‘Eenvoudig zelf de cv bijvullen’ leest en ziet u hoe dit gaat. Na deze stappen is het getik verdwenen, verspilt u geen energie meer en wordt het weer snel behaaglijk warm.

7. Vervang uw oude ketel
Heeft u een oudere, of onzuinige ketel, boiler of geiser voor warm water? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinige combiketel voor warm water en verwarming. Een nieuwe ketel vereist een investering, maar uw energienota kan er flink door dalen en het comfort verbetert.

8. En eentje voor het milieu
Uw douchegel kan een vervuiler zijn. Steeds meer scrubs, shampoos en tandpasta’s bevatten kleine plastic bolletjes, microplastics. Per jaar komt er ongeveer 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Plankton, schelpdieren en vissen lijden hieronder. Met een app kunt u kijken of uw verzorgingsproducten microplastics bevatten. De app scant de barcode van het product. Verschijnt er een rood scherm, dan bevat het product plastic. De app heet ‘Beat the Microbead’ en is gratis te downloaden in de App Store.

  

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Besparen met verwarmen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Nuon levert meer dan energie

We helpen u graag met advies over isolatie, cv-ketels of zonnepanelen. Ook over het reinigen van uw ventilatiesysteem of het beveiligen van uw huis. En over elektrisch rijden en oplaadpunten.

Radiatorfolie plaatsen

Doe de ThermostaatCheck

Gaat u een nieuwe thermostaat kopen? Welke thermostaat u kiest is belangrijk, want hiermee kunt u tot zo’n 25% besparen op uw verwarmingskosten.

Welke thermostaat past bij mij?

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; handdoeken van cradletocradle. Gemaakt van 100% natuurlijke, afbreekbare producten.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Deel dit artikel via: