Hoe laag moet de verwarming 's nachts

Stand verwarming

Er wordt online en op verjaardagen heel wat gediscussieerd over de ideale nachttemperatuur in huis. Is het 15, 17 of 19 graden? Gelukkig is er een vuistregel waarmee u veel kunt besparen.

Ideale nachtstand voor de thermostaat
Niemand wil te veel stoken, dus ’s nachts gaat in de meeste huizen de verwarming omlaag. Maar wat is de ideale stand voor de thermostaat? Het is één van de meest gestelde vragen aan de energieadviseurs van Nuon.

Zij hanteren de volgende vuistregel: zet de verwarming 's nachts 5 graden lager dan u overdag stookt. Dan hoeft de verwarming het minst te werken om in de ochtend het huis weer op temperatuur te krijgen. 

Gaat op voor zowel de koukleum in een slecht geïsoleerd huis, als voor de eigenaar van een nieuwbouwhuis die zelfs bij strenge vorst nog in een T-shirt rondloopt.

Nachtverlaging is altijd nuttig
Over het algemeen geldt dat het verlagen van de nachttemperatuur een goede energiebesparing oplevert. Alleen is het vaak niet duidelijk welke thermostaatstand ideaal is 's nachts. Dat is ook per situatie verschillend. Het is afhankelijk van de mate van isolatie van je huis. Is je huis goed geïsoleerd, dan blijft de warmte beter in het huis. 

Het is ook afhankelijk van het vermogen van de cv-ketel en de radiatoren. De ideale nachttemperatuur bepaal je door na te gaan hoe snel je huis ‘s morgens weer opwarmt. Als het de hele ochtend duurt voor de kamer weer op de juiste temperatuur is dan heeft de verwarming 's nachts te laag gestaan.

Energieadviseur Rob van der Plas: ‘Probeer een goede balans te vinden in behaaglijkheid en besparing. Uit is uit en aan is aan. Als de verwarming uit staat, dan verbruik je geen energie. 

Maar je moet wel oppassen dat het niet te vochtig en onbehagelijk in huis wordt. En dat de cv-ketel ‘s morgens niet enorm veel moeite heeft het huis weer op temperatuur te krijgen’

 

7 makkelijke tips waarmee u al snel honderden euro's bespaart:

 1. Pas een nachtverlaging toe;
 2. Door de verwarming 's nachts op 15 graden te zetten, bespaart u 80 euro per jaar;
 3. Als u dit al een uurtje voordat u gaat slapen doet, bespaart u jaarlijks nog eens 20 euro extra;
 4. In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat 's nachts maar ongeveer 2 graden lager; bij een grotere verlaging duurt opwarmen 's nachts weer te lang. Dit komt omdat het vaak om een grote oppervlakte gaat en de ketel dan te hard moet werken;
 5. Als u de radiator uitdraait in ruimtes waar op dat moment niemand is, bespaart u gemiddeld 200 euro per jaar.
 6. Sluit ook de tussendeuren! Door 's avonds en 's nachts de gordijnen te sluiten, kunt u een bedrag oplopend tot wel 100 euro besparen.
 7. Zorg ervoor dat de gordijnen niet de radiator bedekken;
 8. Dicht naden en kieren met tochtstrips. Ook een brievenbusborstel helpt. Door naden en kieren te dichten, krijgt u een comfortabeler huis en dalen uw stookkosten. Dit kan wel oplopen tot zo'n 50 euro per jaar;
 9. Tijdens de vakantie kan de verwarming zelfs naar de 10 graden. Zet dan wel alle radiatoren open tegen bevriezingsgevaar.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

 • Oplopende korting op stroom tot 25% 
 • Korting zolang u klant blijft 
 • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Besparen met verwarmen

Nuon levert meer dan energie

We helpen u graag met advies over isolatie, cv-ketels of zonnepanelen. Ook over het reinigen van uw ventilatiesysteem of het beveiligen van uw huis. En over elektrisch rijden en oplaadpunten.

Radiatorfolie plaatsen

Doe de ThermostaatCheck

Gaat u een nieuwe thermostaat kopen? Welke thermostaat u kiest is belangrijk, want hiermee kunt u tot zo’n 25% besparen op uw verwarmingskosten.

Welke thermostaat past bij mij?

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; handdoeken van cradletocradle. Gemaakt van 100% natuurlijke, afbreekbare producten.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Deel dit artikel via: