Licht van de toekomst

Het licht van de toekomst

Zuinige verlichting is niet alleen een hot topic voor fabrikanten en energieleveranciers. Ook ontwerpers zorgen ervoor dat verlichting steeds zuiniger, innovatiever en duurzamer wordt. Zie hier 5 inspirerende ideeën van ‘verlichte’ denkers.

1. Lampen zonder stroom
Natuur en wetenschap staan centraal in het werk van Teresa van Dongen. De ontwerpster, in 2014 cum laude afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, wil een brug slaan tussen natuur, wetenschap en design. Zij stelt daarbij ook energieverbruik aan de kaak. Met de lamp Lumist – die de warmte van een halogeenlamp gebruikte om water te verwarmen – liet zij zien hoeveel energie er normaal gesproken verloren gaat.

Ze ontwierp ook een glazen lamp ‘Ambio’ waarin lichtgevende micro-organismes werden verwerkt. In de opvolger One Luminous Dot verspreiden bacteriën van de huid van een octopus blauw licht. Beiden lampen verbruiken dus géén elektriciteit. Zou dat de toekomst zijn?

2. Interactief licht
Daan Roosegaarde wordt als een van de meest toonaangevende ontwerpers van deze tijd gezien. Hij zet kunst en innovatie in om de wereld menselijker te maken. Het blijft niet bij ideeën of esthetische ontwerpen. Door samen te werken met bedrijven, wetenschappers en de overheid wordt zijn kunst toepasbaar en commercieel aantrekkelijk.

Belijning op de snelweg die overdag oplaadt met zonlicht en ’s nachts licht geeft, het interactieve landschap Dune dat bestaat uit vezels die oplichten door beweging en geluid van passanten. Óf een dansvloer die zichzelf van energie voorziet door de beweging van dansende mensen, bij Roosegaarde staat duurzaamheid en verandering voorop. Eén van de meest recente projecten van Roosegaarde is het postzegelvel dat hij ontwierp in opdracht van Post NL rondom de Nacht van de Nacht. Deze serie toont de overbelichting van Nederland met als streven mensen spaarzamer met licht te laten omgaan zodat ’s nachts de sterren weer te zien zijn.

3. Prestatiegericht consumeren
Een gebouw moet geen energie gebruiken, maar energie produceren. Dat is in een notendop de drijfveer van architect Thomas Rau. Sustainability is zijn middle name. Zo legde hij bij Philips Lighting de vraag neer voor een nieuw verlichtingsplan voor zijn eigen kantoor.

Maar hij wilde geen gewone lampen, kabels en dimmers; hij wilde slechts de exacte hoeveelheid licht kopen die zijn werknemers nodig hadden voor hun werk, niet meer en niet minder. Betalen per Lux, een eenheid die lichtsterkte uitdrukt, zo noemde hij het.
Het lukte Philips dit te leveren, na enig experimenteren. Door plafondlampen met LED-verlichting die zich aanpaste aan de activiteit in de ruimte, kreeg Rau exact wat hij wilde. De producent blijft eigenaar van het systeem en als er licht aan vervanging toe is gaat Philips dit weer recyclen, Ook onderhoud zit in het Pay-per-Lux-systeem besloten. Philips levert de verlichting en het concept inmiddels aan meer bedrijven. Hiermee is een heel nieuw model voor bedrijfsverlichting ontstaan, en wie weet in de toekomst ook voor woningen.

4. De zon verlicht de hele wereld
De zon als duurzame energiebron wordt ook steeds vaker gebruikt om direct licht op te wekken. Hier in het westen handig, maar zeker ook voor mensen die niet op het stroomnetwerk zijn aangesloten zoals in gebieden in Afrika of Azië. Een bekend voorbeeld van Nederlandse ontwerp is de led-lamp WakaWaka. Met één dag opladen in de zon geeft de compacte lamp tot wel 80 uur zeer fel, veilig en duurzaam licht. Het mooie is dat iedereen die hier een WakaWaka koopt, indirect zorgt dat hetzelfde product voor ‘off-grid’ gemeenschappen over de hele wereld beschikbaar komen, omdat de opbrengsten worden gebruikt om de energiearmoede te bestrijden.

De oprichters Maurits Groen en Camille van Gestel hebben er al voor gezorgd dat meer dan een miljoen mensen zijn geholpen, dat er voor ruim 9,5 miljoen dollar aan energie-uitgaven is bespaard en 223.711 ton CO2 is afgewend.

5. 100% afbreekbaar
Met nieuwe soorten verlichting wordt veel energie bespaard, maar hoe zit het met het armatuur ofwel de lamp zelf? Het designduo Van Tjalle en Jasper heeft een missie: het creëren van een lamp die 100% recycleerbaaren afbreekbaar is. De lamp, FRED genaamd, wordt gemaakt van Ecor; een compleet duurzame stof gemaakt van fijn geperst hout, papier en gras. Maar zo zijn er wel meer. Wat nieuw is, is dat de ontwerpers ook de draden, het lichtknopje en alle andere technische onderdelen 100% hernieuwbaar willen maken. Dit kan, maar om het voor elkaar te krijgen en betaalbaar te houden voor iedereen zijn Tjalle en Jasper een Kickstarter-campagne begonnen. Iedereen kan dus helpen om het duurzame lichtknopje aan te zetten.

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Verlichting is veranderd

Gratis sparen voor cadeaus

 Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus.

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende verlichting.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie bewust met kinderen

Energie Genie

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Deel dit artikel via: