Praktische tips om een energiezuinige lamp te kiezen

Energiezuinige lamp kiezen

Verlichting in huis brengt sfeer, warmte en gezelligheid, maar er is natuurlijk ook energie voor nodig. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om hierop te besparen. Wist u dat het aanschaffen van een nieuwe duurzame lamp zelfs zuiniger is dan het opgebruiken van een oude gloeilamp?

Alleen al het vervangen van 15 gloeilampen door energiezuinige lampen, scheelt al 60 euro per jaar op de energierekening. En tegenwoordig zijn er genoeg zuinige lampen te koop waarmee u uw huis zuinig kunt verlichten, zoals ledlampen, spaarlampen en halogeenlampen (al zijn deze minder zuinig). Wilt u een energiezuinige lamp aanschaffen maar weet u niet welk type voor u het beste is? Onderstaande checklist biedt uitkomst.

Rob en Ruud

Maximaal besparen op lange termijn?
Kies dan voor de ledlamp. Een ledlamp is gemiddeld wel tot 85 procent zuiniger dan de gloeilamp en gaat wel 20.000 tot 40.000 branduren mee. Een spaarlamp is gemiddeld 75 procent keer zuiniger dan een gloeilamp en gaat 8.000 tot 15.000 branduren mee.
Check ook altijd het energielabel op de verpakking. Lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst. Geen energielabel? Kies dan de lamp met het hoogste aantal Lumen (lichtopbrengst) per Watt (vermogen).

Een lamp die lijkt op de oude gloeilamp?
De halogeenlamp komt in lichtkwaliteit het dichtst in de buurt. Deze lampen zijn wel een stuk minder zuinig dan led- en spaarlampen (maar 35 procent zuiniger dan gloeilampen). Kies voor een Eco halogeen. Vanaf 2018 mogen dan geen normale halogeenlampen meer worden verkocht.

Een lamp die vaak aan- en uitgeschakeld wordt?
Kies dan voor een ledlamp. Spaarlampen gedijen minder goed bij vaak aan- en uitschakelen en kunnen hierdoor eerder kapot gaan.

Wilt u de lamp kunnen dimmen?
Dan kunt u voor zowel een led- als een spaarlamp kiezen. Beide typen zijn tegenwoordig vaak verkrijgbaar in dimbare varianten. Check wel altijd even op de verpakking of de lamp van uw keuze inderdaad dimbaar is. Of laat u informeren door de vakhandel.

 

Wilt u een lamp voor buiten?
Kies dan voor een ledlamp. Spaarlampen gedijen minder goed bij zeer lage temperaturen.

Wilt u een lamp die niet te duur is bij de aanschaf?
Kies dan voor een spaarlamp, zeker bij grote vermogens. Spaarlampen zijn niet zo energiezuinig als ledlampen, maar vaak (nog) wel iets goedkoper om aan te schaffen. Houd er wel rekening mee dat een duurdere lamp die langer meegaat, op de lange termijn de voordeligste keuze is.

Wilt u een lamp die direct op volle sterkte brandt?
Kies dan voor ledlamp. Spaarlampen hebben vaak wat tijd nodig om tot hun volledige lichtopbrengst te komen. Hoeveel tijd hiervoor nodig is, staat op de verpakking.

Wilt u sfeervol warm licht?
Kies dan een lamp met een lichtkleur (eenheid: Kelvin, afgekort K) van 3000K of minder. Zowel led- als spaarlampen kunnen tegenwoordig gezellig warm licht afgeven. Let ook op de stralingshoek van de lamp; past de lichtbundel bij de armatuur zoals bijvoorbeeld indirect licht van een staande lamp.

Wilt u een goede lichtspreiding?
Let dan op de stralingshoek. Doordat een ledlamp meer elektronica behuizing heeft is de stralingshoek kleiner dan van een gloeilamp. Als u bijvoorbeeld een tafellamp heeft waarvan u indirect licht naar beneden en naar boven wilt laten schijnen heeft u waarschijnlijk twee in tegenovergestelde lampen nodig.

Welke lamp is vergelijkbaar met de oude gloeilamp?

Vroeger was bij het kopen van een nieuwe lamp alleen het aantal watt (vermogen) van belang. Maar bij het vervangen van een gloeilamp door een zuinige lamp, gaat het er om dat het aantal lumen (afgekort lm, lichtopbrengst) van de oude en de nieuwe lamp vergelijkbaar is.

Gloeilamp Ledlamp Lichtopbrengst Energiebesparing per jaar **
15 Watt 3 Watt 100 – 150 Lumen 3 euro
25 Watt 5-7 Watt 200 – 300 Lumen 5 euro
40 Watt 8-10 Watt 300 – 500 Lumen 8 euro
60 Watt 11-15 Watt 500 – 800 Lumen 12 euro
75 Watt 14-20 Watt 700 – 1000 Lumen 15 euro
100 Watt* 20-25 Watt 1000 Lumen 20 euro

* Er is op dit moment nog geen led-lamp op de markt die een 100W gloeilamp kan vervangen.

** Bij 3 branduren per dag. Bij een elektriciteitsprijs van 23 eurocent / kWh (prijspeil 2013/2014). 

*** Rekenvoorbeeld Energiebesparing per jaar 40 Watt gloeilamp vs 6 Watt ledlamp: 40 Watt - 6 Watt= 34 Watt x 5 uur x 365 dagen x 0,23 cent

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Soorten energiezuinige verlichting

Gratis sparen voor cadeaus

 Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus.

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende verlichting.

Ga naar Nuon Exclusief

Extra tips over zuinig licht

  1. Zuinige lampen komen in verschillende formaten. Meet in de armatuur het maximale formaat dat de nieuwe lamp mag hebben, qua lengte, diameter en let op de stralingshoek.
  2. Probeer als het kan de lamp in de winkel uit.
  3. Bewaar de kassabon. Ook als er geen sprake is van een garantieregeling kunt u de lamp in de winkel soms ruilen voor een nieuw exemplaar.
  4. Bespaar extra door optimaal gebruik te maken van daglicht en ook zuinige lampen niet onnodig te laten branden.
  5. Dimmers en transformators verbruiken elektriciteit, ook als de lamp niet brandt. Dit sluipverbruik omzeil je best door een schakelaar tussen stopcontact en dimmer of transformator te plaatsen.


Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; handdoeken van cradletocradle. Gemaakt van 100% natuurlijke, afbreekbare producten.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Deel dit artikel via: