Ventileren is goed voor uw gezondheid

Ventileren is goed voor uw gezondheid

Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Eén op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten.

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden is door te zorgen voor voortdurende luchtverversing, dag en nacht, in alle jaargetijden. Dan komt frisse lucht binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Vroeger ging deze luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig.

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is goed voor uw gezondheid. Gebruik onderstaande tips om de ventilatie in uw huis te verbeteren:

  1. Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters; en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren. 
  2. Ventileer extra als u kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. U kunt bijvoorbeeld een extra raampje openzetten of indien u een ventilatiesysteem heeft, deze op de hoogste stand zetten.
  3. Verminder vocht in huis door de was buiten te drogen, met de deksel op de pan te koken en de vloer na het dweilen direct te drogen. 
  4. Zorg dat een geiser een afvoer naar buiten heeft. Laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  5. Rook buiten als dit mogelijk is.
  6. Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.
  7. Voorkom schadelijke stoffen: schilder met oplosmiddelarme verf, en gebruik spaanplaat met keurmerk. 
  8. Zorg dat een geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
  9. Plaats een mechanisch ventitlatiesysteem.
  10. Heeft u al mechanische of balansventilatie? Laat dit elke twee jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

Delen via