Maak uw huis winterklaar

Bereid uw huis voor op de winter

Als u uw huis winterklaar maakt, bespaart u veel energie. Met een goede cv-ketel, isolatie van uw dak, en het dichten van naden en kieren beperkt u uw warmteverlies.

Maak uw dak winterklaar

Zo’n 30 procent van de warmte in huis ontsnapt via het dak. Onder meer via de aansluitnaden tussen gevel en dak en rond de nok. Het is dus verstandig dat soort naden af te dichten. Van binnenuit isoleren kunt u eventueel zelf doen, bijvoorbeeld met glaswolplaten. Isolatie van buitenaf is een klus voor professionals. Dit werk kunt u het best uitbesteden aan een bouwkundig expert.

Lees meer over isolatie

Sluit rookkanalen af

Hebt u een rookkanaal? Op de momenten dat u niet stookt, kan warmte in huis via het rookkanaal ontsnappen. Een gesloten luchtklep in de schoorsteen voorkomt dit. Rookkanalen die u niet gebruikt, kunt u afsluiten met een schoorsteenballon.

Dicht naden en kieren voor een winterklaar huis

Door tocht kan het binnen in huis kil aanvoelen. Naden en kieren dichten heeft meer effect dan hoger stoken. Controleer elke ruimte in huis op naden en kieren. Denk daarbij ook aan ruimtes rondom leidingdoorvoeren in de wanden en in de meterkast.

  • Bewegende delen, zoals ramen en deuren, kunt u het best afdichten met rubberen tochtbanden.
  • Openingen en kieren bij vaste delen afdichten kunt u het best met kit of schuim doen.

Ventileren: ook belangrijk in een winterklaar huis

Dicht de ruimte onder deuren nooit helemaal af: die ruimte is nodig voor een goede luchtcirculatie. Vergeet ook niet dat in een goed geïsoleerd huis ventilatie erg belangrijk is voor de gezondheid. Af en toe een raam open en lekker luchten is zelfs in de winter een must. Vaak wordt gedacht dat dit veel energie kost, maar het opwarmen van droge lucht kan juist minder energie kosten dan het opwarmen van de vochtige lucht in een slecht geisoleerd huis. Bij voorkeur is de luchtvochtigheid in huis 55 tot 65 procent. Luchtvochtigheid kunt u checken met een hygrometer.

Voldoet uw cv-ketel nog?

Kijk eens na hoe lang uw cv-ketel al meegaat en welk type u hebt. De Verwarmingswijzer van Milieu Centraal helpt u berekenen of en op welk moment het verstandig is om uw ketel te vervangen door een nieuwer model. En hoeveel u daarmee bespaart. Vindt u een nieuwe ketel te duur, overweeg dan eens om een ketel te huren. Vergeet verder niet uw ketel goed te onderhouden: cv-ketels moeten minimaal elke twee jaar worden schoongemaakt en nagekeken. Dit kunt u het beste overlaten aan een installateur. Die kan meteen controleren of de ketel goed staat afgesteld. Een goed afgestelde ketel voorkomt onnodig gasverbruik.

Lees meer over de cv-ketel

Stel de thermostaat goed in

Met een klokthermostaat kunt u zelf instellen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Zo kunt u voorkomen dat u ’s ochtends in een ijskoude badkamer onder de douche moet stappen. Ook kunt u de verwarming zo instellen dat deze automatisch uitgaat als u gaat slapen of van huis gaat. Let wel op wat op hoe u uw huis verwarmt, om een hoge energienota voorkomen. Lees hier alle stooktips.

Uw cv winterklaar: ontluchten en bijvullen

Als er lucht in de cv-installatie zit, worden radiatoren niet overal goed warm. U herkent het aan de tikkende of borrelende geluiden. U kunt uw cv-installatie vrij eenvoudig zelf ontluchten en bijvullen met water.

Uw verlichting in huis winterklaar

Als de dagen korter worden, branden de lichten in huis weer langer. Ongeveer 15 procent van uw energienota bestaat uit verlichting. Gloeilampen vervangen door spaar- of ledlampen levert dus een snelle besparing op. Omdat het nogal kostbaar is om alle lampen in huis in een keer te vervangen door energiezuinige lampen, zou u deze winter kunnen beginnen met de aanpak van één ruimte, bijvoorbeeld de keuken. Hier brandt het licht vaak het langst van alle ruimtes. Of begin met het vervangen van alle 60 wattlampen in huis.

Meer tips om uw huis winterklaar te maken

  • Plak radiatorfolie aan de achterzijde van uw radiatoren. Deze folie kaatst de warmte terug de ruimte in, in plaats van door de muur naar buiten. Kost weinig, is makkelijk zelf te doen en u bespaart er al snel € 25,- op jaarbasis mee op uw energienota.
  • Sluit ’s avonds de gordijnen. Zorg er wel voor dat de gordijnen de radiatoren niet bedekken.
  • U kunt tocht voorkomen door op sommige deuren deurdrangers te plaatsen. Een tochtborstel voor de brievenbus houdt ook veel tocht tegen.
  • Zorg dat de dakgoten vrij zijn van bladeren en ander afval. Anders kan het water niet goed doorstromen. Bij bevriezing leidt dat tot schade aan zowel goot als dak.
  • Voorkom een gesprongen waterleiding als gevolg van strenge vorst. Draai eerst de aftapkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan en draai daarna de aftapkraan open. Laat de buitenkraan bij voorkeur openstaan, maar sluit wel de aftapkraan weer af.
  • De temperatuur van het water uit de cv staat meestal op 80 graden of zelfs warmer. Dit kunt u ook lager instellen, bijvoorbeeld op 70 graden. Het bespaart energie en u merkt niet veel verschil. Stel de watertemperatuur niet lager dan 60 graden in, want dan kan de legionellabacterie zich vermenigvuldigen.
  • Hoe laag u ’s nachts uw verwarming kunt zetten is afhankelijk van uw huis. Vuistregel is: voor nieuwbouwwoningen 3 tot 4 graden lager dan overdag, voor oudbouw 5 tot 7 graden. Zet de verwarming dus niet al te laag, want dan duurt het ’s ochtends langer voor deze weer is opgewarmd. En dat kost juist energie.
 

Delen via