Koolmonixidevergiftiging: zo belangrijk is ventileren

Gas en koolmonixidevergiftiging

Goed ventileren is meer dan even de ramen tegen elkaar openzetten. Daarmee haalt u frisse lucht in huis, maar het effect hiervan is tijdelijk. Door te ventileren voert u vochtige en vervuilde lucht continu af en kan verse lucht binnenstromen. Dat is belangrijk, want een vochtige en warme atmosfeer is het ideale groeiklimaat voor schimmels en huisstofmijt. Door de steeds betere isolatie van woningen, stroomt verse lucht niet meer automatisch via kieren naar binnen. Laat daarom altijd de ventilatieroosters of een klein raampje open staan, ook als het buiten koud is.

Open verbrandingstoestel? Extra goed ventileren

In veel Nederlandse huizen zijn nog open verbrandingstoestellen te vinden, zoals een oudere geiser of cv-ketel, een open haard of een gasstel. Open toestellen gebruiken voor de verbranding van gas de lucht uit de ruimte waarin ze staan. De rookgassen komen vrij in dezelfde ruimte of gaan via een afvoer naar buiten. Goede ventilatie is in dit geval zeer belangrijk voor de afvoer van rookgassen, maar vooral voor de aanvoer van voldoende zuurstof. Anders is er een onvolledige verbranding en dan kan koolmonoxide ontstaan. Dit is een gevaarlijk gas, dat u niet kunt zien of ruiken en dat in het ergste geval dodelijk kan zijn. Laat voor een goede afvoer ook uw schoorsteen regelmatig vegen en de geiser en cv-ketel onderhouden door een gecertificeerd vakman. Uw onderhoudsmonteur kan u bovendien adviseren over de technische staat van uw apparatuur.

Onderhoud noodzakelijk

Moderne geisers en cv-ketels zuigen de lucht die nodig is voor de verbranding rechtstreeks aan van buiten, waardoor ze een stuk veiliger zijn dan open toestellen. Maar ook voor deze toestellen geldt dat regelmatig onderhoud noodzakelijk is voor een goede en veilige werking. Onderdelen van uw ketel kunnen verroesten, verslijten of verkeerd ingesteld zijn. Regelmatig onderhoud door een onderhoudsmonteur verlengt de levensduur en voorkomt energieverspilling en storingen.

Koolmonoxide: wees alert

Elk jaar worden ongeveer 200 mensen met een koolmonoxidevergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. Zo’n 10 tot 11 mensen per jaar overlijden hieraan. In de meeste gevallen is de oorzaak gebrek aan ventilatie. Volgens de GGD zijn er een aantal zaken die kunnen wijzen op de vorming van koolmonoxide:

  • klachten als hoofdpijn, slaperigheid, hartkloppingen en verwardheid.
  • signalen van onvolledige verbranding, zoals vlammen die instabiel flakkeren en gelig van kleur zijn (dit is alleen zichtbaar bij open toestellen) 
  • condensvorming op de ramen

Bij een lage hoeveelheid koolmonoxide in huis kunt u vage gezondheidsklachten krijgen zoals een grieperig gevoel, lichte hoofdpijn en vermoeidheid. Als deze klachten weer verdwijnen als u naar buiten gaat, is het mogelijk dat dit door koolmonoxide wordt veroorzaakt. Neem in dat geval contact op met de GGD.

Koolmonoxidemelder

Elk apparaat dat kolen, gas of hout verbrandt kan koolmonoxide vormen bij een onvolledige verbranding. Een koolmonoxidemelder waarschuwt als het koolmonoxidegehalte in de ruimte te hoog wordt. Het is wel belangrijk dat u de melder tijdig vervangt en op de juiste plaats hangt. Brandveiligheidsadviseur Van der Werff geeft de volgende tips:

  • Het meest betrouwbaar zijn koolmonoxidemelders die aangesloten zijn op het lichtnet met een back-up lithiumbatterij. Er zijn ook melders met een ingebouwde lithiumbatterij. Deze batterij heeft dezelfde levensduur als de koolmonoxidemelder. Bij andere melders dient u de batterij jaarlijks te vervangen. Tip: zet dit in uw agenda of kalender.
  • Een koolmonoxidemelder heeft een beperkte levensduur (lees hiervoor de handleiding) en moet daarna worden vervangen. 
  • Op de melder zit een testknop. Deze test alleen de batterij dus niet of het koolmonoxide nog steeds door de melder wordt waargenomen.
  • Plaats tenminste één koolmonoxidemelder in de buurt van een open verbrandingstoestel, zoals een geiser. Niet direct erboven. Dit is te warm en te vochtig. 
  • Installeer op elke verdieping een koolmonoxidemelder. 
  • Plaats een koolmonoxidemelder op gemiddelde ‘ademhoogte’, ongeveer 1,5 meter boven de vloer.

Kijk voor meer informatie op de website van onze partner Feenstra

Delen via