Waarom isolatie en ventilatie hand in hand gaan

Isolatie

Woningisolatie is goed voor het milieu én goed voor de portemonnee. Dat is bij de meeste mensen wel bekend. Ventileren is daarnaast goed voor een gezonde leefomgeving - en ook dat weten de meeste mensen. Minder bekend is dat ventileren minstens zo belangrijk is om de energienota omlaag te krijgen. Vreemd, want moesten we ons huis daarvoor niet juist hermetisch afsluiten? Een schijnbare paradox met een logische verklaring. Als expert in ventilatie vertelt onze partner Feenstra u graag waarom.

Uitgangspunt: het bouwjaar van de woning

Woont u in een huis dat na 1983 is gebouwd, dan kunt u ervan uitgaan dat het goed is geïsoleerd. Gaat u verbouwen, dan kunt u altijd nog eens bekijken of u in de vloer of onder het dak betere isolatiematerialen (met een hogere isolatiewaarde) kunt gebruiken. In de loop van de tijd zijn deze materialen immers verbeterd. Verder geeft dubbel glas vervangen voor HR++ glas een grotere besparing dan destijds van enkel naar dubbel glas. Dus ook dat is het overwegen waard.

Woont u in een huis dat vóór 1983 is gebouwd, dan wordt isoleren echt interessant. De bouweisen waren toen anders, waardoor isolatiematerialen vaak ontbreken of van mindere kwaliteit zijn. Zeker woningen met een bouwjaar van vóór 1976 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Dat betekent dat warmte de woning eenvoudig kan verlaten via ramen, muren, het dak en de vloer. Zonde, want daardoor zijn uw stookkosten onnodig hoog.

Wat kunt u isoleren?

Omdat een woning warmte verliest via het dak, de vloer, de gevel en de ramen zijn dát de plekken die om isolatie vragen. U kunt kieren en naden dichten. Enkel glas kunt u vervangen door dubbel glas. Daarnaast kunt u spouwmuren vullen met isolatiemateriaal, maar ook de kruipruimte of het dak. Dat levert niet alleen lagere stookkosten op, maar ook meer wooncomfort doordat u minder last heeft van vocht en kou in huis. Bovendien draagt u met goede isolatie bij aan een beter milieu, doordat u minder energie hoeft te verbruiken om uw woning warm te houden. Let echter wel op wat u doet. Het lijkt bijvoorbeeld logisch te starten met de isolatie die de hoogste besparing oplevert. Dit kan echter tegen u werken. Brengt u bijvoorbeeld isolerend HR++ glas aan in een woning die verder slecht is geïsoleerd, dan kunt u een vochtprobleem krijgen, doordat vocht neerslaat op koude (niet-geïsoleerde) buitenmuren of vloeren. Daarom is het verstandig vóór u isolatie aanbrengt eerst een goede inventarisatie te laten maken door een isolatie-expert. Let daarnaast op het volgende:

  • Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Bij isolatiemateriaal moet de ‘Rd-waarde’ zo hoog mogelijk zijn. Bij glas moet de ‘U-waarde’ juist zo laag mogelijk zijn. 
  • Breng isolatie zorgvuldig aan. Kieren en naden in het materiaal verlagen de isolatiewaarde direct. 
  • Dek isolatiemateriaal goed af tijdens het klussen, zodat het niet nat kan worden of kan beschadigen.

Oplossing tegen vocht

Veel huizen hebben vochtproblemen (zie hierna ook het belang van ventileren). Eén van de beste remedies daartegen is isolatie aan de onderzijde van de vloer - in de kruipruimte. Door overdruk in de kruipruimte ontstaat daar een permanente aanvoer van vocht. Door de vloer naadloos af te dichten, daalt de relatieve luchtvochtigheid in huis.

Wat levert het op?

In een slecht geïsoleerd huis verbruikt u per jaar gemiddeld 2.500 m3 gas voor verwarming. In een goed geïsoleerd huis kunt u daarop zomaar 40% besparen. Woningisolatie verdient zichzelf dus terug. Stichting Milieu Centraal geeft daarvoor de volgende indicatiebedragen:

Maatregel
Isolatiewaarde
Eenmalige kosten
Besparing gasverbruik per jaar
Besparing gaskosten per jaar
Terugverdientijd ongeveer
Isolatie schuin dak verwarmde zolder
Rd-waarde 2,5
€ 4.300
1.005 m3 € 650
6,5 jaar
Isolatie onderzijde vloer begane grond
Rd-waarde 3,3
€ 1.200 325 m3 € 210
6 jaar
Isolatie spouwmuren
Rd-waarde 1,3
€ 2.000 870 m3
€ 550
3,5 jaar
Vervanging enkel glas door HR++ glas
U-waarde 1,2
€ 3.200 430 m3
€280
11,5 jaar

Let op, de isolatiemaatregelen en bijbehorende indicatiebedragen staan op zichzelf. U kunt niet de verschillende besparingsbedragen bij elkaar optellen om tot een totaalbesparing te komen. Onze adviseur kan dit wel voor u uitrekenen.

Waarom ventilatie na isolatie?

Vervuilde en vochtige lucht in huis moet worden afgevoerd en vervangen door verse buitenlucht. Toen we nog niet isoleerden, ging dat vanzelf door naden en kieren. Nu moeten we voor ventilatie zelf het initiatief nemen. Voor veel mensen is dat een vreemd idee. Waarom een raam openzetten als u net heeft geïnvesteerd in isolatie om alles juist af te sluiten? Het antwoord is dat de luchtvochtigheid in huis oploopt als u niet goed ventileert. Een te hoge luchtvochtigheid koelt uw huis af, waardoor u opnieuw meer moet stoken om het warm te houden. Goed isoleren en goed ventileren gaan dus hand in hand om uw energienota laag te houden. Bovendien is ventileren belangrijk voor de gezondheid van de bewoners.

Ventileren is iets anders dan luchten

Als u een raam openzet om even frisse lucht in huis te halen, praten we over ‘luchten’. Een half uur nadat u het raam dicht heeft gedaan, is het effect daarvan voorbij. Ventileren gaat verder. Het betekent dat u de lucht in huis continu ververst.

Het ontstaan en de gevolgen van vocht

Dagelijks produceren mensen, dieren en planten vele liters vocht. Daarnaast brengen we waterdamp in de lucht door te douchen of door bijvoorbeeld de wasdroger aan te zetten of water te koken. Een gezin van vier personen brengt zo dagelijks ongeveer tien liter vocht in de lucht van de woning! Dat vocht kan zorgen voor roestvorming en afbladderende verf, maar ook schimmels en mijten krijgen de kans te groeien – organismen waar mensen allergisch voor kunnen zijn en waardoor veel mensen luchtwegproblemen of andere ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten krijgen. De luchtvochtigheid is afhankelijk van het verschil tussen de binnen- en de buitentemperatuur. Ideaal is een luchtvochtigheid in huis van veertig tot zestig procent. Goede ventilatie kan daaraan bijdragen. Het helpt bovendien bij het afvoeren van andere schadelijke stoffen in de lucht, zoals sigarettenrook, koolmonoxide, fijnstof en gassen als radon en thoron die in de bodem en in bouwmaterialen zitten.

Zo doet u dat

De eenvoudigste manier van ventileren is continu een klapraam of deur open te houden. Helaas werkt dat de inbraakgevoeligheid van een woning in de hand. Bovendien brengt dit in de wintermaanden onnodig veel kou in huis. Daarom zijn er speciale ventilatieroosters in de handel. Dubbele beglazing is meestal al voorzien van dergelijke ventilatieroosters. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarnaast voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem dat ventileert op plekken waar veel vocht of damp voorkomt, zoals in de keuken en in de badkamer. Om goed (en dus continu) te ventileren, is het vooral van belang deze mechanische ventilatie nooit uit te zetten en om ventilatieroosters altijd open te houden. Daarnaast kunt u letten op de volgende zaken: 

  • Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn.
  • Verminder vocht in huis door te koken met de deksel op de pan, de was buiten te drogen en vloeren na het dweilen bijvoorbeeld direct te drogen.
  • Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is ook bij vochtig weer vaak schoner en droger dan de lucht in huis. 
  • Ventileer ook de kruipruimte, zodat schadelijke stoffen en vocht zich daar minder kunnen ophopen om vervolgens in uw woning terecht te komen.
  • Controleer regelmatig of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn.
  • Laat mechanische ventilatie elke twee jaar door een professioneel installatiebedrijf schoonmaken en onderhouden.

Nuon werkt samen met Feenstra

Feenstra is sinds 2001 onderdeel van Nuon. Feenstra verzorgt de adviesafspraken, installatie en service voor cv-ketels, cv-ketelonderhoud, ventilatie en huisbeveiliging. Lees meer over deze samenwerking.

Wilt u meer weten?

Op onze website geven we u graag meer informatie over het reinigen en onderhouden van uw ventilatiesysteem. U kunt ook bellen met 0800 20 21 (gratis) voor een gratis adviesgesprek.

Feenstra logo