Nog meer bespaartips

Nog meer tips om energie te besparen

Naast de 10 bespaartips, die weinig geld kosten, zetten we hier nog meer tips op een rij waarmee u energie kunt besparen. Tips die weliswaar een investering kosten, maar u ook veel opleveren.

Tip 1: Investeer in isolatie

Absoluut het grootste effect op uw energienota heeft isolatie van uw woning. Van ruim 200 euro tot ruim 600 euro voor een gemiddelde eengezinswoning, afhankelijk van de isolatiemaatregel. Valt er op dit gebied wat aan uw woning te verbeteren, maar schrikken de investeringskosten u af? Zet de kosten dan eerst af tegen de jaarlijkse besparing en de terugverdientijd. Voor woningisolatie geldt tot eind 2014 een laag btw-tarief van 6%. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u zien of uw gemeente een subsidieregeling heeft voor woningisolatie. En via het Nationaal Energiebespaarfonds kunt u energiebesparende maatregelen als isolatie financieren met een goedkope lening. Twijfelt u nog steeds? Bedenk dan dat een investering in vloer-, dak- of spouwmuurisolatie soms meer rendement oplevert dan als u dit geld op een spaarrekening zou laten staan. Via de website van Milieu Centraal kunt u zien hoeveel rendement welke isolatiemaatregel u oplevert. Van 8 procent voor vloerisolatie tot 12 procent voor spouwmuurisolatie.

Tip 2: Isoleer uw ramen

Ramen met enkel glas kunt u natuurlijk het beste vervangen door ramen met dubbel glas, of nog beter, HR++- of HR+++-glas. U woning wordt comfortabel warm, terwijl u niet meer hoeft te stoken en u uiteindelijk op uw energiekosten bespaart. Is dubbel of HR-glas in uw woning niet mogelijk, dan is isolerende raambekleding een goed alternatief. De isolerende werking van dubbele plisségordijnen met een aluminium coating is vergelijkbaar met die van dubbel glas. Een goedkopere oplossing is isolerend raamfolie. Dit is verkrijgbaar in verschillende varianten die u ofwel rechtstreeks op het raam, ofwel de kozijnen plakt. Kijk bij aanschaf op de verpakking wat het effect van de betreffende folie is op de U-waarde. Op de site milieucentraal.nl kunt u aan de hand van deze U-waarde zien wat de besparing is op uw energienota.

Tip 3: Laat een thermostaat u helpen

Een klokthermostaat is een handig hulpmiddel om stookkosten te besparen. U kunt hem zo instellen dat de temperatuur ’s nachts daalt naar 15 graden en de verwarming een uur voor u naar bed gaat afslaat. Ook de temperatuur tijdens uw vakantie en werkdagen kunt u ermee instellen. Zo bespaart u energie. En hoeft u niets op uw comfort in te leveren. Tegenwoordig bestaan er zelfs thermostaten die reageren op beweging of thermostaten die zelflerend zijn en die onthoudt wanneer u opstaat en naar bed gaat. Nog makkelijker.

Nuon levert meer dan energie

We helpen u graag met advies over isolatie, cv-ketels of zonnepanelen. Ook over het reinigen van uw ventilatiesysteem of het beveiligen van uw huis. En over elektrisch rijden en oplaadpunten.

 

Delen via