Koele tips voor warme dagen

Koele tips warme dagen

De zomer is weer in aantocht. Het kan ons niet warm genoeg, maar te veel hitte maakt het leven toch wat onaangenaam. Meteen een airco aanschaffen is niet nodig, want er zijn ook milieuvriendelijker en zuinigere maatregelen om de hitte te trotseren. Door tactisch door te luchten, verstandig met uw apparaten om te gaan en de zon op de juiste plekken te blokkeren kunt u zonder airco een heel eind komen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om uw huis koel te houden en de hitte te trotseren tijdens warme zomerdagen.

Tip 1: Tactisch doorluchten

Het huis doorluchten heeft geen zin als het buiten warmer is dan binnen. Laat bij voorkeur de ramen en gordijnen overdag dicht. Zet de ramen pas open wanneer het ‘s avonds afkoelt. Als u ’s nachts de ramen open wilt laten staan, overweeg dan om een nachtslot aan te schaffen. Uw raam kan dan enkele centimeters open blijven staan, zonder uw veiligheid in gevaar te brengen.

Tip 2: Lichtwering

Lichtgekleurde gordijnen hebben de voorkeur boven donkere, omdat die veel warmer worden. Luxaflex doet zijn werk ook prima. Maar de beste oplossing om de warmte buiten te houden is zonwering aan de buitenzijde. Zonwering is weliswaar een fikse investering, maar levert u veel comfort op. Er zijn tegenwoordig schermen te koop die de hitte buiten houden, maar het zonlicht doorlaten.

Tip 3: Nieuwe slaapplek

Blijft het ‘s nachts toch te warm en heeft u de slaapkamers boven? Overweeg dan eens om op de benedenverdieping te gaan liggen.

Tip 4: Zet uw apparatuur uit

Lampen en elektrische apparaten die aan staan kunnen flink wat warmte afgeven. Energiezuinige apparatuur geeft minder warmte af. Een LED- of spaarlamp wordt bijvoorbeeld veel minder warm dan een gloeilamp. Maar het beste is natuurlijk om gewoon zoveel mogelijk apparaten uit te zetten!

Tip 5: Ventilator

Een ventilator blijft toch de goedkoopste en meest praktische oplossing. Het verlaagt de gevoelstemperatuur met zo’n 3 °C. Kies voor één grote ventilator in plaats van meerdere kleine. Een flink formaat kost zo’n € 50,- tot € 80,- maar verbruikt aan energie maar tot € 3,50 per jaar.

Tip 6: Stofzuigen? Misschien morgen

Met tropische temperaturen is het beter om u niet te druk te maken. Stel stofzuigen uit tot een koelere dag. De hoeveelheid warme lucht uit een stofzuiger helpt het koelen van uw huis niet.

Tip 7: Kook verstandig

Ook de hitte van een kookfornuis maakt uw huis nóg warmer. Kies dus op een warme zomeravond eens voor een lekkere maaltijdsalade.

Tip 8: Toch een Airco?

Kies dan in ieder geval voor het zogeheten splitmodel met energielabel A. Die koelt het huis het meest efficiënt. Er hangt wel een prijskaartje aan: ze kosten zonder montage minimaal € 1500,- in aanschaf en verbruiken per jaar nog steeds tot ongeveer € 150,- aan stroom. Belangrijk is om een splitmodel op tijd uit te zetten. Moderne airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen. Stel de temperatuur altijd juist in.

Tip 9: Isoleren tegen hitte

Goed geïsoleerde woningen houden niet alleen in de winter de kou buiten maar in de zomer ook de hitte! Denk bijvoorbeeld aan spouwmuur- of dakisolatie. Wist u dat u in één dag al uw huis kunt laten isoleren?

Tip 10: ‘Groene’ zonwering

Misschien een meerjarenplan, maar bomen vormen een natuurlijke zonwering. Denk vooral aan de leilinde, deze boom houdt in de zomer de zonnestralen tegen. Hij geeft niet te veel schaduw en bladerloos geeft hij in de winter voldoende licht in huis. Het beste is om de schaduw over de ramen te laten vallen, maar ook muren die zomers erg warm worden kunt u op deze manier afkoelen.

Tip 11: Bodemwarmtewisselaar

Wat omslachtiger, maar wel energiezuinig. Zo’n 40.000 Nederlandse huishoudens draaien momenteel op gesloten warmtekoudeopslag (WKO), ofwel een bodemwarmtewisselaar. Een warmtepomp stuurt leidingwater door een ondergrondse buis. Het water neemt de bodemtemperatuur aan. Die is in de zomer zo’n 14 °C en dus lager dan de temperatuur in huis. Het gekoelde water stroomt via een bovenleidingsysteem door het huis en de temperatuur daalt daardoor met enkele graden. Veel nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard uitgerust met WKO (zowel open als gesloten). Als particulier is het vrij makkelijk om een gesloten systeem te laten aanleggen. De terugverdientijd t.o.v. een airco-installatie is 10 tot 15 jaar.

Delen via