Bad isoleren

Bad isoleren: lekker douchen of baden

Lekker douchen of baden kan samengaan met energie besparen. Een paar manieren helpen u om de energienota laag te houden. Dit zonder uw douche of bad te hoeven missen!

Bad isoleren

Houdt u erg van een warm bad? Denk dan aan isolatie van uw bad. Door het bad te isoleren blijft het water langer warm. Isoleren kan met glaswol, steenwol of thermokussens. U kunt dit zelf doen, of laten doen. Een kunststof bad blijft ook langer warm dan een metalen bad. Verder is voor een kleiner bad minder warm water nodig. Heeft u een badkamer die moeilijk te verwarmen is? Dan kunt u ook uw gehele badkamer isoleren.

Lekker douchen of baden, toch besparen:

  • Warmte terugwinnen in de douche: € 81,-
  • Gebruik een waterbesparende douchekop: € 53,-
  • Wissel bad en douche af: € 9,-

Warmte terugwinnen: € 81,-

Gaat u de badkamer verbouwen? Overweeg een douche met warmte terugwinning. Het warme water dat uit de douche stroomt, verwarmt koud leidingwater voor. De cv-ketel of boiler hoeft minder hard te stoken om het water op te warmen. De besparing is per jaar ongeveer 150 m3 gas of € 81,-. Er zijn verschillende systemen. Warmte terugwinning is er vanaf € 500,-.

WTW installatie

Comfortdouche

Maakt u gebruik van een douche met zijsproeiers of een extra grote douchekop? Deze verbruikt twee keer zoveel water als een waterbesparende douchekop. Wilt u deze toch gebruiken? Kies voor een comfortdouche met volumestroomklasse S. Die verbruikt niet meer water dan een gewone douche met dezelfde volumestroomklasse.

Douche versus bad

Douchen is veel goedkoper dan een bad. Een bad gebruikt minimaal 120 liter warm water. Een douche gebruikt ongeveer 78 liter warm water. Met een waterbesparende douchekop gebruikt u maar 33 tot 64 liter water.

Waterbesparende douchekop: € 53,-

Met een waterbesparende douchekop doucht u even lekker. Toch bespaart u er bijna de helft van het warme water mee. U bespaart dus water en het gas dat nodig is om het water te verwarmen. Een waterbesparende douchekop kost tussen de € 10,- en € 45,-. U verdient de waterbesparende douchekop hierdoor al snel terug.

Af en toe in bad: € 9,-

Wissel bad en douche af. Kies bijvoorbeeld 40 keer per jaar voor de douche in plaats van het bad. Als u een waterbesparende douchekop heeft, bespaart u 3.100 liter warm water. U bespaart daarmee 16 m3 gas of € 9,-.

De teksten en berekeningen zijn gemaakt in samenwerking met milieu centraal.

Delen via