Zeven besparende douchetips

waterbesparen

Een verfrissende douche kan u volop energie geven. Maar het kost natuurlijk ook water en warmte. Daarom voor iedere dag een verkwikkende douchetip.

Tip 1: Gebruik een spaardouche
Een waterbesparende douchekop is een van de snelste manieren om water te besparen. Uw douchekop vervangen door een waterbesparend exemplaar scheelt 10 tot wel 30% in waterverbruik. Een gemiddelde douchebeurt van 10 minuten kost dan geen 80 liter, maar slechts 60 liter. In nieuwere huizen zit zo’n spaardouche waarschijnlijk al standaard in uw badkamer. Bij oudere woningen is dat lang niet altijd het geval. Weet u niet of uw douchekop waterbesparend is? Zet er een emmer onder. Is deze binnen 1 minuut vol, dan heeft u geen waterbesparende douchekop.

Tip 2: Douche eens wat korter
Heeft u enig idee hoe lang u onder de warme kraan staat per douchebeurt? Dat is al gauw 10 minuten. Afhankelijk van uw douchekop verbruikt u dan 50 tot 80 liter warm water. Eén minuutje korter douchen scheelt u meteen 10%. Lukt het u om uitgebreide doucherituelen achterwege te laten en in 5 minuten klaar te zijn? Dan bespaart u de helft in water en energie. Bij Nuon Exclusief kunt u waterbesparende douchekoppen aanschaffen.

Tip 3: Gebruik een timer
Geen zin om tijdens het douchen aan de tijd te denken? Of staan uw kinderen eindeloos lang onder de douche? Dan kan een douchetimer een uitkomst zijn. U kunt uw eigen ideale douchetijd instellen: 3, 5, 7 of 9 minuten.

Tip 4: Vermijd de regendouche
Verbruikt u met een spaardouche minder liters per minuut? Met de luxe regendouche is dat juist omgekeerd.


Deze waterslurper kost al snel het dubbele aantal liters: maar liefst 150. Hoe prettig zo’n regendouche ook mag lijken, voor uw verbruik kunt u hem beter vermijden.

Tip 5: Volg de slimme douchekop
De nieuwste ontwikkeling op het gebied van douchekoppen komt uit Frankrijk. Het bedrijf Hydrao ontwikkelde er een die met gekleurd led-licht aangeeft hoeveel water u heeft verbruikt. De slimme douchekop begint groen, maar knippert in rood als u meer dan 50 liter water hebt verbruikt en de kraan beter weer dicht kunt draaien. Vanaf volgend jaar in Nederland verkrijgbaar.

Tip 6: Neem een douche in plaats van een bad
Een bad vol laten lopen kost al gauw 2 keer zo veel water als het nemen van een douche. In de badkuip past zo’n 120 tot 140 liter water. Onder de douche verbruikt u ongeveer de helft.

Tip 7: Win warmte terug
Met het douchewater dat wegloopt, verdwijnt ook veel warmte het afvoerputje in. Met een warmteterugwininstallatie kunt u energie besparen. Een warmtewisselaar gebruikt het warme afvalwater om het koude water dat náár uw cv-ketel toe gaat, voor te verwarmen. Zo’n installatie kost zo’n 500 tot 1.000 euro. En er moet ruimte zijn onder uw douche of in de douchebak. Maar is uw badkamer toe aan een opknapbeurt? Neem zo’n warmteterugwininstallatie eens in overweging.

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

AanUit# campagne: 21 leuke energie bespaartips

Groene stroom

Doe de energietest

Ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen! De Bespaarwijzer geeft bij uw specifieke energiescore enkele passende tips.

Doe de energietest
Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: