Persoonlijk energiebespaarplan

Rob en Ruud


In 2016 kunt u misschien een onverwacht grote energiebesparing realiseren. De middelen zijn er. De juiste hulp is er nu ook. Ga aan de slag. Maak met de tips hieronder eenvoudig uw persoonlijk energiebespaarplan.

Nederlanders slagen er steeds beter in om energie te besparen. Sinds 1995 daalt het energieverbruik per huishouden namelijk aanzienlijk. Met name het verbruik van aardgas is afgenomen. Dat is vooral te danken aan nieuwe technieken, zoals betere woningisolatie en de HR-ketel. Sinds 2008 verbruiken huishoudens ook minder elektriciteit. Koelkasten, wasmachines, verlichting en andere elektrische apparaten zijn zuiniger geworden. Doet u hier al voldoende uw voordeel mee?

Stroom: € 150 minder?
Eerst maar eens kijken naar het stroomverbruik. Onderzoeksorganisatie CE Delft berekende in 2013 dat een gemiddeld huishouden vrij eenvoudig 670-708 kWh per jaar (ruim € 150) kan besparen. Hiervoor is niet veel meer nodig dan bewuster gedrag, letten op verspilling, vervangen van alle gloeilampen door ledlampen en de aankoop van zuinigere apparatuur.

Gas: € 600 minder?
Vooral gasverbruik bepaalt de hoogte van uw energierekening. Hierop is dan ook het meeste te besparen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal beweert zelfs over verwarming: ‘Als je nog nergens op let, kun je wel 600 euro per jaar besparen.’
Of dit werkelijk tot de mogelijkheden hoort hangt sterk samen met het type woning en bouwjaar. Zo zijn niet alle huizen zijn geschikt voor muurisolatie. En voor sommige besparingen zijn eerst investeringen nodig.
Dat klinkt als gedoe. En daar heeft u vast geen zin in. Toch is het niet heel moeilijk om snel te achterhalen, waar precies uw besparingsmogelijkheden liggen.

Uw energiebespaarplan
Een persoonlijk energiebespaarplan zet u snel op het juiste spoor. Maar waar begint u? Nou… met deze 5 tips:

1. Verken met handige hulpmiddelen
Verken uw mogelijkheden om energie te besparen eerst met simpele hulpmiddelen. Zo ziet u snel waar uw mogelijkheden tot besparing zitten. De Nuon verspillingscheck is leuk om te doen en duurt maximaal 5 minuten. Populair is ook de Bespaartest van het Nibud en Milieu Centraal.
  


2. Houd digitaal overzicht
Houd de resultaten van uw energiebesparingen (digitaal) bij. Kies eerst een bespaardoel. Dat kunt u bijvoorbeeld afleiden uit deze simpele online test van Milieu Centraal. Komt u er toch niet uit? dan kunt u volgens Milieu Centraal bijvoorbeeld uitgaan van 10%. Noteer vervolgens uw bespaardoel in een energieverbruiksmanager. Zo'n tool toont uw energieverbruik in een oogwenk en heeft vaak vele extra's.

3. Gun uzelf een duurzame investering
Wilt u direct werk maken van energie besparen? Overweeg dan een investering. Isolatie van muren of vloeren voorkomt stookkosten, maar zorgt óók voor extra comfort in huis. En zonnepanelen worden steeds goedkoper. Uw koelkast en vriezer zijn doorgaans na zo’n 7 jaar aan vervanging toe. Na zo’n 15 jaar kan een nieuwe cv-ketel een zinvolle aanschaf blijken.

4. Voorkom sluipverbruik
Misschien wel de makkelijkste manier om energie te besparen: sluipverbruik tegengaan. Heel veel huishoudens verliezen onnodig energie door apparaten op standby te laten, of door stekkers in het stopcontact te laten. Voorkom die verspilling met standby-killers. Deze zijn bijvoorbeeld via Nuon Exclusief te krijgen met klantenkorting.

5. Zet uw energie slimmer in
Soms moet je eerst iets UITzetten, om iets anders AAN te zetten. De Nuon-campagne van vorig jaar toonde goed aan hoe je veel energie kunt besparen met iets ander gedrag. Inspiratie nodig? Kijk even op onze website van Nuon. Met eenvoudige, betaalbare producten kunt u uw energierekening verder laten dalen.
De mogelijkheden variëren van douchecoaches, led-lampen en radiatorfolie tot buizenisolatie, deurdrangers en tochtstrips. Kijk op Nuon Exclusief voor uw klantenkorting.
Extra tip: zorg voor onderhoud. Laat eens in de 2 jaar uw cv-ketel checken, ontlucht uw centrale verwarming en houd uw vriezer altijd ijsvrij.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

AanUit# campagne: 21 leuke energie bespaartips

Groene stroom

Doe de energietest

Ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen! De Bespaarwijzer geeft bij uw specifieke energiescore enkele passende tips.

Doe de energietest

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: