Veilig klussen aan het licht

veilig klussen

De dagen worden langzaamaan weer korter. ’s Avonds gaat het licht al regelmatig weer aan. Maar wat als het licht niet meer werkt? Met deze tips kunt u veilig en energiezuinig aan de slag met uw verlichting.

Aan de slag
Verlichting in huis is onmisbaar, maar kost natuurlijk ook energie. Het vervangen van een lamp is het ideale moment om daarop te besparen. Duurzame ledlampen zijn stukken zuiniger dan de traditionele gloeilampen: u bespaart tot 85 procent op uw stroomverbruik.
Vervangen is zelfs voordeliger dan het opgebruiken van een oude gloeilamp. U heeft volop keus. Wilt u een energiezuinige lamp aanschaffen maar weet u niet welk type voor u het beste is? Hier leest u meer over sfeervol verlichten met led.

Dimmer
Het goede nieuws is dat nieuwste generatie ledlampen echt sfeervol, warm licht geeft. Nóg sfeervoller is het installeren van een dimmer. Tegenwoordig zijn er volop ledlampen verkrijgbaar die ook dimbaar zijn. U ziet het op de verpakking.

Let bij de aanschaf van een dimmer op het minimale en maximale vermogen van de lamp die u erop wilt aansluiten. Bedenk wel dat een dimmer soms wat elektriciteit gebruikt, ook als de lamp niet brandt. Dit sluipverbruik kunt u voorkomen met een schakelaar tussen stopcontact en dimmer.

Als verlichting het niet doet
Doet uw verlichting het niet meer, dan is vaak de lamp stuk. Maar er kan meer aan de hand zijn. Een doorgeslagen zekering of kapot armatuur, de behuizing van de lamp. Wilt u dit zelf verhelpen? Doe het dan veilig. Wij helpen u er graag bij met deze tips:

 • Check eerst of het peertje stuk is, bijvoorbeeld door het te testen in een ander armatuur;
 • Kijk dan of er een zekering in de meterkast is doorgeslagen en vervang deze zonodig;
 • Helpt dat niet, test dan of er spanning op de schakelaar of het kroonsteentje staat met een spanningzoeker die u bij elke bouwmarkt kunt kopen;
 • Zit de storing in de behuizing, de dimmer of het stopcontact en wilt u deze vervangen? Volg dan een van de handige stappenplannen van EnergieVeilig.nl.

Vervolg: Als verlichting het niet doet

 • Mocht de oorzaak defecte bedrading zijn, pas dan op. Gebruik geen apparaten waarvan de draden blootliggen. Vaak is dat bij de stekker. Vervang het apparaat direct, of vervang de stekker.
 • En tot slot: voorkomen is beter dan genezen. Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Door slijtage kan er kortsluiting ontstaan. Ook kan het snoer oververhit raken en brand veroorzaken. 
 • Bevestig elektriciteitssnoeren nooit met spijkers of nietjes. In de bouwmarkt koopt u speciale clips om ze veilig te monteren.

Veilig Klussen

 • Schakel altijd de stroom uit als u aan de elektriciteit werkt. Doe dat met de aardlekschakelaar of hoofdschakelaar in de meterkast;
 • Zeker weten of de spanning eraf is? Check het met een spanningzoeker. Het lampje van deze speciale schroevendraaier mag niet gaan branden;
 • Verlichting ophangen of een peertje verwisselen aan het plafond?
  Het zal u niet verbazen dat veel ongelukken gebeuren doordat klussers van hun ladder of trap vallen. Check altijd of uw trap stabiel staat, hoog genoeg is en recht onder de lamp staat. De Stichting Veiligheid.nl heeft nog meer tips om veilig te werken op ladders en trappen.

Komt u er zelf niet uit?
Aarzel dan niet om een deskundige in te schakelen. Een vakman vindt u via branchvereniging Uneto.vni.nl.

 

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

 • Oplopende korting op stroom tot 25% 
 • Korting zolang u klant blijft 
 • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

AanUit# campagne: 21 leuke energie bespaartips

Groene stroom

Doe de energietest

Ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen! De Bespaarwijzer geeft bij uw specifieke energiescore enkele passende tips.

Doe de energietest

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: