Veilig buiten klussen

Veilig buiten klussen

Aan de slag in de tuin of in de kruipruimte onder uw huis? Met deze tips gaat u veilig om met uw elektrisch tuingereedschap, en met stroom- en gasleidingen. Wij wensen u veel klusplezier.

Buiten aan de slag
De warme zomerdagen zijn ideaal om klussen op te pakken die in de winter niet mogelijk of niet aantrekkelijk zijn. Met mooi weer grijpen mensen eerder naar de elektrische grasmaaier of heggenschaar. En dat blijkt ook uit ongevallencijfers. Wij zien u graag heelhuids uit uw tuin of kruipruimte komen en helpen u graag met de voorbereiding.

Veilig aan de slag met grasmaaier of heggenschaar  

 • Vast geen verrassing: gebruik een verlengsnoer dat geschikt is om buiten te gebruiken en sluit de grasmaaier of heggenschaar aan op een geaard stopcontact. Mocht u dan toch door het snoer snijden, dan gaat de stroom direct uit.
 • Maai of snoei in zo'n patroon, dat het snoer beter buiten bereik van de snijbladen blijft.
 • Om te voorkomen dat het snoer onder de maaier komt, kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van een kabelafhouder of een automatisch kabel-oprolsysteem. Leid bij heggenscharen het snoer over uw schouder en gebruik de vaak meegeleverde klem voor aan de broekriem.
 • Verwijder stenen, takken, glas en speelgoed van het gazon voordat u begint te maaien. Let speciaal bij grindpaden op opspattende steentjes.
 • Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact als u de grasmaaier of heggenschaar schoonmaakt of uw werk onderbreekt.
Klussen in de kruipruimte
Zorg als u onder de grond werkt voor ventilatie en goede verlichting. Gebruik daarvoor géén 230 Volt-looplamp of -bouwlamp. Doordat een kruipruimte vaak vochtig is, bestaat namelijk het risico van elektrocutie. Een zaklamp of hoofdlamp op batterijen is veiliger. Hetzelfde geldt voor gereedschap: gebruik geen apparaten die u op het stopcontact aansluit, maar gereedschap met een accu.

Graven in de tuin
Pakt u de tuin flink aan en wilt u bijvoorbeeld een nieuwe schutting neerzetten of grote struiken uitgraven? Zorg dan dat u geen elektriciteits- of gasleidingen in de grond raakt wanneer u diep graaft.

 • Bij het Kabels en Leidingen Informatie Centrum kunt u navragen waar kabels en leidingen precies lopen. U kunt ook bij uw netbeheerder informeren naar huisaansluitingen.
 • Komt u tijdens het graven een waarschuwingslint tegen? Pas dan extra op. Netbeheerders markeren daarmee hun leidingen onder de grond.
 • Twijfelt u of u een leiding hebt geraakt? Of denkt u een gaslucht te ruiken? Aarzel niet en bel het nationale storingsnummer voor gas en elektriciteit: 0800-9009 (gratis).

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

 • Oplopende korting op stroom tot 25% 
 • Korting zolang u klant blijft 
 • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Gratis sparen voor cadeaus

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: