Tips voor buiten koken

Rob en Ruud

Als het kwik stijgt doen we het liefst alles buiten. Luieren, werken, kletsen, borrelen, hangen, eten en … koken! Ter inspiratie 6 outdoor cookingtips.

Tip 1: Snel klaar
Op een elektrische barbecue kunt u meteen beginnen: stekker in het stopcontact en daar gaat ‘ie. Schoonmaken is een makkie. Ook de gasbarbecue wordt snel warm. Bovendien is de temperatuur goed regelbaar. 

De meeste mobiele outdoorkitchens branden ook op gas. Extra voordeel: er is nauwelijks (rook)overlast. Traditioneel grillen op houtskool vraagt meer tijd - maar geeft ook meer uitdaging.

Tip 2: Op smaak
Veel mensen denken dat houtskool smaak geeft. Maar dat is onzin, zegt oud-wereldkampioen barbecueën Peter de Clercq in de Volkskrant. ‘Dat hout is al helemaal verbrand, daar is alle smaak uit. Als je extra smaak wilt, moet je houtsnippers op het vuur leggen of vuurkruiden.’

Tip 3: Mee met de trends
De Amerikaanse buitenkookfanaat Steven Raichlen ziet een opkomst van slimme digitale temperatuurregelaars. Én hij denkt dat geavanceerde rookunits de markt gaan veroveren. Een andere trend wordt het gebruik van exclusief hout om eten op smaak te brengen, zoals: hout van wijnvaten en snippers van olijfbomen, esdoorn en kersenboom.

Tip 4: Voordelig?
Barbecueën op elektriciteit is in dit geval het goedkoopst. Mariken Stolk van Milieu Centraal rekent voor dat anderhalf uur grillen op vol vermogen ongeveer 75 eurocent kost bij een gangbare elektrische barbecue. 

Een kilo briketten voor een traditionele barbecue voor 4 personen kost ook zo’n 75 eurocent, maar dat is exclusief de kosten van de aanmaakblokjes. Gas uit een gasfles is nog minder voordelig. De energiekosten voor anderhalf uur barbecueën op gas uit een gasfles kunnen oplopen tot wel 3 euro.

Tip 5: Veiliger met een BBQ-BOB
Bbq-liefhebbers worden nogal eens verrast door ongevallen. Dat gebeurt vooral als de ‘koks’ denken dat de barbecue uit is, om er vervolgens laconiek spiritus of zoiets overheen te schenken, vertelt Lenard Onderwater, senior medewerker brandpreventie bij Brandweer Hollands Midden. "Gebruik nooit vloeistoffen. 

Én wijs een BBQ-BOB aan; iemand die nuchter de bbq aansteekt en beheert." In alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kunt u voorkomen door een barbecue met een vetopvangplaatje.

Tip 6: Naar buiten met Jamie
Gegrilde kip, forel aan het spit, chili con carne, taart (!), kookfenomeen Jamie Oliver laat zien hoe u bijna alles óók buiten kunt bereiden – met niet veel meer dan vuurtje en wat creativiteit.

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

AanUit# campagne: 21 leuke energie bespaartips


Zo maak je Beercan Chicken

Deel dit artikel via: