Tips voor bijverwarmen

verwarming ontluchten

Stookt u weleens bij met een elektrisch kacheltje ? ‘Probeer er geen gewoonte van te maken’, aldus Nuon-adviseur Rob van der Plas. Ga liever de kou anders te lijf.

De do's en don'ts van bijverwarmen
Vroeger vond je ze in ieder huis: elektrische kacheltjes om bij te verwarmen. Maar tegenwoordig zijn onze verwarmingsvoorzieningen en isolatie zo goed, dat bijverwarmen vaak niet meer hoeft. Of stookt u nog wel eens bij?

Bijverwarmen kun je beter niet structureel doen, zegt onze energieadviseur Rob van der Plas. ‘Want bijstoken met een elektrisch kacheltje is al snel 3 keer duurder dan verwarmen met gas.’ Toch beseft Rob dat het bijplaatsen van zo’n elektrische radiator soms ook erg aangenaam kan zijn. Goede reden om eens dieper in te gaan op het fenomeen ‘bijverwarmen’.

Niet goed warm
Argumenten om even bij te verwarmen kunnen erg verschillen. De één doet het na thuiskomst van een wintersportvakantie om samen met de cv het huis iets sneller op te warmen. 

De ander doet het omdat in sommige kamers het vermogen van de radiator te laag is om de ruimte goed warm te krijgen of omdat er helemaal geen radiator is. Rob: ‘Het juiste advies verschilt per situatie.’

Vloerverwarming en radiatoren
Rob noemt vloerverwarming in de woonkamer als voorbeeld. ‘Vloerverwarming start vrij traag op. Maar eenmaal opgewarmd, hoeft de vloerverwarming niet meer bijzonder hard te werken. 

Enerzijds is dat fijn. Maar heb je op andere verdiepingen radiatoren, dan krijgen die van de thermostaat in de woonkamer minder signalen om op te warmen. Dan wordt het boven koeler.’ Grotere radiatoren kunnen volgens Rob een oplossing zijn, betere geïsoleerde bovenverdieping(en) of heel misschien tóch bijverwarmen.

Cv waterzijdige inregelen
Rob noemt nog een issue dat in veel woningen speelt. Langdurige opwarmtijd van een (woon)kamer. Dit kan komen door onvoldoende radiatorvermogen of een slechte waterzijdige inregeling van de cv-installatie. Bij waterzijdig inregelen gaat het om zo goed mogelijke doorstroming van het water door de radiatoren.

Moeite waard?
Het inregelen van de volumestroom is geen standaard onderdeel van een onderhoudsbeurt. Hiervoor vraag je een aparte offerte aan.


Per situatie zal het verschillen of zo’n ingreep de moeite waard is. Afhankelijk van de situatie is er een energiebesparing mogelijk van 5-15%.

3 manieren om bij te verwarmen
Wie concludeert dat hij/zij het beste incidenteel elektrisch kan blijven bijverwarmen, heeft 3 basisopties:

  • Een (mobiele) olieradiator. Volgens Rob een weinig aantrekkelijke optie; duur in gebruik en kan de ruimte soms een gevoel van droogte meegeven;
  • Een ventilatorkachel. Al iets gunstiger, want verwarmt vrij snel;
  • Een stralingspaneel. Handig om heel plaatselijk te verwarmen, bijvoorbeeld onder het bureau in de studeerkamer. Warmte die snel wordt waargenomen.
Warmtepomp
Wilt u écht kostenefficiënt bijverwarmen? Plaats dan een warmtepomp-airco (meest efficiënt bij elektrisch verwarmen) of een hybride warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. En bij voldoende stroom uit zonnepanelen heeft u natuurlijk gratis energie.

 

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Besparen met verwarmen


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: