Phishing - pas op voor nepmails

Phishing met afzender Nuon

Ontvangt u wel eens e-mails van Nuon die u niet vertrouwt? Wees dan inderdaad voorzichtig. Criminelen maken soms misbruik van de naam Nuon. Zij sturen dan onrechtmatig e-mails uit onze naam, met verkeerde intenties.

Nuon is een bekend merk en sommige mensen willen daar misbruik van maken. Zij proberen waardevolle gegevens over u te verzamelen of schadelijke software te installeren. Dat doen zij door grote hoeveelheden e-mails te versturen uit naam van Nuon. Deze e-mails lijken sterk op berichten van Nuon, maar dat zijn het dus niet! Deze criminele activiteit heet ‘phishing’.

Wat maakt een e-mail verdacht?
- Als u wordt gevraagd om persoonsgebonden gegevens of een betaling. Nuon zal nooit per e-mail vragen om inloggegevens, persoonlijke gegevens of betalingen;
- Taal- en spelfouten phishing-berichten bevatten regelmatig onzorgvuldigheden. Zo staat in sommige nepmails uw IBAN weergegeven als ‘xxxx-‘. Wij gebruiken nooit een ‘x’ om uw IBAN weer te geven;
- Een onlogische boodschap. Bijvoorbeeld: gaat de e-mail over uw jaarrekening, bedenk dan of dit wel de periode is waarin jaarrekening worden verstuurd.

Wat als u een verdacht bericht aantreft?
Beoordeel het bericht eerst aan de hand van bovenstaande criteria.

Reageer niet op zo’n dubieuze e-mail. En maak nooit gebruik van linkjes in zo’n bericht om in te loggen op Mijn Nuon. Bij twijfel, zoek contact met Nuon. Dat kan via:

Wat doet Nuon aan phishing?
Natuurlijk houdt Nuon scherp in de gaten of er sprake is van misleiding. Als wij merken dat er valse berichten in omloop zijn, dan waarschuwen wij onze klanten via verschillende (social media) kanalen. Zo nodig, doen wij aangifte. Verder is Nuon partner van Alert online. Dit initiatief betrekt tal van bedrijven en organisaties om kennis over online veiligheid te vergroten en het handelen daarnaar te stimuleren.

Wat kunt u zelf doen aan uw veiligheid online?
U kunt bijvoorbeeld uw computer(s) scannen op virussen en andere ongewenste inhoud. Kijk voor meer nuttige informatie en tips op alertonline.nl of op veilig internetten.nl

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Besparen met verwarmen


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: