Liefdesleven de dupe van tablets en smartphones

Helft Nederlanders neemt mobiel dagelijks mee naar bed

Rob en Ruud

Bijna 60% van de Nederlanders neemt regelmatig de smartphone of tablet mee naar bed – 49% zelfs dagelijks. Volgens een groot deel van hen gaat dit ten koste van hun liefdesleven, blijkt uit onderzoek onder bijna 3.000 Nederlanders.

Jongeren massaal online
Wie regelmatig een mobiel apparaat mee naar bed neemt, merkt dat direct aan de activiteiten tussen de lakens. Volgens gemiddeld 1 op de 3 mensen leidt hun liefdesleven eronder. Dit effect is het grootst voor mensen tussen de 25 en 34 jaar. Bij maar liefst drie kwart van hen ligt de tablet of smartphone dagelijks onder het kussen of op het nachtkastje. Zij ondervinden hiervan massaal de gevolgen: ruim de helft van hen geeft aan hierdoor minder vaak de liefde te bedrijven.

Ouderen
Ouderen nemen hun mobiele apparaat het minst vaak mee naar bed – een kwart van hen doet dit eens per week of vaker. Het in bed online zijn, heeft volgens hen nauwelijks gevolgen voor hun liefdesleven – slechts 4% ondervindt nadelige gevolgen. Mensen in de noordelijke provincies – Friesland, Groningen en Drenthe – nemen gemiddeld genomen hun smartphone of tablet het minst vaak mee het bed in (37% tegen 49% landelijk). Bij hen gaat dit bovendien veel minder vaak ten koste van het liefdesleven dan het landelijk gemiddelde.

Sta eens stil bij energiegebruik
Nuon liet het onderzoek uitvoeren om te zien wat de sociale effecten zijn van mobiele apparaten. Cindy Kroon, directeur Klanten van Nuon: “Soms moet je eerst iets uitzetten om iets anders aan te zetten. Een apparaat uitdoen leidt tot méér dan energiebesparing alleen. Natuurlijk, je krijgt er een lagere energierekening voor terug en het is goed voor het milieu. Maar het betekent bijvoorbeeld ook meer écht contact tussen mensen wanneer je af en toe de telefoon of tablet uitzet. De groenste en goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.”

Waarvan krijgt u energie?
Voortdurend online zijn – en altijd maar aan staan - heeft naar eigen zeggen voor 45% van de mensen géén gevolgen. Gemiddeld geeft 1 op de 5 mensen aan dat dit ten koste gaat van hun gezondheid, hobby’s en familierelaties. Op de vraag waarvan mensen meer energie krijgen – elkaar zien en spreken of contact onderhouden via sociale media – geeft een grote meerderheid van 84% aan dat écht contact de voorkeur geniet. Dit gaat dwars door generaties heen, hoewel jongeren relatief iets vaker aangeven elkaar het liefst écht te ontmoeten.

Slaaphormoon
Het opladen van telefoons en tablets kost de gemiddelde consument nauwelijks geld. Wel kost het mobiel streamen van videomateriaal relatief veel energie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het energiegebruik van een telefoon waarmee per week één uur naar YouTube wordt gekeken, op jaarbasis hoger is dan van een koelkast. 

Datacentra zijn bijvoorbeeld echte energieslurpers en verantwoordelijk voor bijna 2% van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik. Daar komt bij dat uit Brits onderzoek blijkt dat het blauwe licht van smartphone of tablet in bed ongezond is, omdat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in oktober 2015 door Maurice de Hond uitgevoerd onder ruim 2.800 mensen. 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen
Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energie zuinig verwarmen

Zo verbruikt u minder gas

Wist u dat zo’n 75% van het gasverbruik komt van de verwarming in huis? De bekende warme trui maakt echt het verschil.

Lees meer over besparen op gas

Deel dit artikel via: