Laadpalen op stroom van lokale windparken

Nuon geeft impuls aan 'schoon' rijden in Amsterdam

verwarming ontluchten

Amsterdam wordt nóg vriendelijker voor elektrische auto’s! De stad gaat uitbreiden naar 4.000 openbare oplaadpunten. Wij gaan dit helpen te realiseren, samen met bouwbedrijf Heijmans.

Amsterdam wil internationaal vooroplopen op het gebied van elektrische mobiliteit. Daarom heeft de gemeente besloten om het aantal openbare laadpalen in de stad uit te breiden van 1.500 naar 4.000 in 2018. De combinatie Nuon-Heijmans mag met deze opdracht aan de slag. Beide bedrijven gaan ook het beheer en de exploitatie van de oplaadpunten verzorgen.

Windenergie
De stroom die de nieuwe oplaadpunten gaan leveren, wordt opgewekt vanuit Windpoort. Dat is een windmolenpark van Nuon en Windgroep Holland in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. In 2016 start een proef, waarbij de laadsnelheid wordt bepaald door de actuele hoeveelheid opgewekte windenergie. Voor het onderhoud van het netwerk van oplaadpunten zullen elektrische voertuigen worden ingezet.

Uitstootvrij
Wethouder Choho vindt dat de lucht in Amsterdam schoner moet. ‘Voor de gezondheid van alle Amsterdammers en de leefbaarheid van de stad. De stap die wij nu zetten, toont aan dat elektrisch vervoer in Amsterdam in de komende jaren volwassen wordt. In 2025 moet iedereen uitstootvrij kunnen rijden.’

Duurzame hoofdstad
De aanbesteding geeft Nuon de kans om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de hoofdstad. Duurzaam opgewekte energie, gebruiksgemak én goede dienstverlening staan centraal in het nieuwe contract. Verder spelen technische innovaties zoals ´slim laden’ de komende jaren een belangrijke rol.

30.000 laadbeurten  
Afgelopen 5 jaar groeide het aantal openbare oplaadpunten in Amsterdam tot zo’n 1.500. Maandelijks laden gebruikers voor meer dan 2 miljoen schone kilometers in ruim 30.000 laadbeurten.

Dankzij analyses weet de stad precies waar het netwerk moet worden uitgebreid en kan de vraag zelfs worden voorspeld.

E-mobility
Nuon is sinds 2009 betrokken bij de Amsterdamse inspanningen op het gebied van elektrisch rijden. Samen met Heijmans beheert Nuon het merendeel van de oplaadpunten in de stad. Volgens Nuon COO Martijn Hagens is Amsterdam een voorbeeld voor succesvolle uitrol van e-mobility. 

‘Elektrificatie is een belangrijk onderdeel van onze inzet voor CO₂-reductie. Omdat de stroom voor de laadpalen uit hernieuwbare bronnen komt kunnen we hier echt meters maken voor de stad.’ 

Hoe krijg ik een laadpaal om de hoek?
Wie in Amsterdam woont of werkt, maar geen eigen oprit heeft, kan een verzoek indienen tot plaatsing van een publieke laadpaal. Nuon-Heijmans toetsen samen met de gemeente of dit verzoek voldoet aan de eisen. Daarbij wordt ook gekeken naar de bezetting van de oplaadpalen in de buurt. Is de oplaadpaal inderdaad nodig, dan kiezen wij een geschikte locatie. 

Daarbij hanteren wij criteria als: dichtbij het adres van de aanvrager, goed bereikbaar voor andere elektrische rijders en niet belemmerend voor het verkeer. Wilt u een oplaadpunt aanvragen? Klik hier.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Besparen met verwarmen


Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: