Zo maakt u uw kinderen energiebewust

Rob en Ruud

Hoe krijgt u uw kinderen energiebewust? Er komt ‘gewoon’ licht uit hun bureaulamp, net zoals de zon elke morgen opkomt. Als uw kinderen niet energiebewust zijn, krijgt u ze ook niet aan het besparen.

Energiebewust opladen
De meeste opladers verbruiken nog steeds energie als ze niet meer verbonden zijn met het bijbehorende apparaat. Vertel dat aan uw kinderen en spreek af dat ze altijd de oplader uit het stopcontact trekken als hun telefoon of portable spelcomputer is opgeladen.

Geef een energiebewust voorbeeld
U kunt zelf laten zien dat u energiebewust bent. Door energiebewust met apparaten om te gaan, de televisie en computer niet op stand-by te laten staan maar gewoon uit te zetten. En voortaan trekt u uw 'lege' opladers direct uit het stopcontact. Zelfs pubers blijken gevoelig te zijn voor het goede voorbeeld.

Een energiebewust werkstuk
Kinderen kunnen zeer begaan zijn met dieren, het milieu en het klimaat. Koester dit. Stimuleer ze voor een spreekbeurt of werkstuk dit onderwerp te kiezen. Zo worden ze echt energiebewust. En leg uw kinderen uit dat je het milieu helpt door ook thuis op het energieverbruik te letten. Op de website www.energiegenie.nl vinden kinderen alle informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk over energie.

Energiebewuste jaarafrekening
Laat zien dat energie niet gratis is. Gebruik daar bijvoorbeeld de jaarafrekening voor. Spreek met uw kinderen af dat ze mogen meedelen in de besparing als u aan het eind van het jaar geld terugkrijgt bij uw energieafrekening en doe er samen iets leuks mee.

Te warm of te koud?
Te warm? Leg uw kind uit dat het beter is eerst even te kijken of in de winter de verwarming niet een standje lager kan, voordat hij of zij alles uittrekt of zelfs een raam openzet. Te koud? Adviseer dan ramen en deuren dicht te doen als de verwarming aanstaat en gordijnen dicht te doen als het donker wordt, zodat de warmte beter wordt vastgehouden en niet verloren gaat. En iets warms aan je voeten helpt ook goed tegen koude.

Samen energiebewust kijken
Maak samen met uw kinderen een energiebewust rondje door hun kamers en wijs samen eens zo veel mogelijk apparaten en accu’s aan die onnodig stroom verbruiken als ze niet in hun kamers zijn: lampen, laptops, audioapparatuur, verwarming, digitale fotolijstjes. Waarschijnlijk maakt die lijst wel indruk.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

AanUit# campagne: 21 leuke energie bespaartips

Groene stroom

Doe de energietest

Ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen! De Bespaarwijzer geeft bij uw specifieke energiescore enkele passende tips.

Doe de energietest

Energie Genie

Energie bewust met kinderen

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongvolwassenen op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met energie.

Ga naar EnergieGenie

Deel dit artikel via: