Het duurzaamst is de energie die u niet verbruikt

Energietips met blije gezichten

U kiest voor groene stroom, compenseert de CO2-uitstoot van uw gasverbruik of plaatst zonnepanelen op uw dak. U koopt misschien zelfs (aandelen in) een windmolen: allemaal prachtige, duurzame initiatieven. Maar het aller duurzaamst blijft toch gewoon de energie die u niet verbruikt.   

Rob van der Plas en Ruud Jansen, energieadviseurs bij Nuon, vertellen hoe u dat aanpakt. Wat zet echt zoden aan de dijk? 5 Slimme tips waar u vandaag nog mee aan de slag kunt. En een kijkje in de keuken van Rob en Ruud: hoe duurzaam zijn ze zelf eigenlijk?

Hoe duurzaam leeft een energieadviseur zelf?
Zonne-energie heeft hij niet, want daarvoor is de ligging van zijn dak niet geschikt. Maar met een verbruik van zo’n 3700 kWh per jaar doet energie adviseur Rob van der Plas het heel netjes voor een gezin met 2 al wat grotere kinderen. Waar hij zelf op bespaart? “Ik heb bijna alle apparatuur ouder dan 15 jaar de deur uit gedaan en de meeste lampen vervangen door led lampjes. Die zijn 80% zuiniger dan halogeenlampen. En als je een apparaat niet gebruikt: zet het uit! Is wel eens lastig met 2 pubers in huis, maar daar let ik echt goed op. Collega energie adviseur Ruud Jansen heeft wel zonnepanelen op zijn dak. “En daarnaast spaarlampen natuurlijk. Bovendien hebben we onlangs onze Verbeterd Rendement ketel vervangen door een Hoge Rendement ketel. Dat tikt aan.”

5 tips van Rob en Ruud waar u vandaag nog mee aan de slag kunt

het duurzaamst is de energie die u niet verbruikt - tips van Rob en Ruud

1. Zeg vaarwel tegen de gloeilamp
Zeker bij lampen die u veel gebruikt, is het interessant om te kiezen voor led verlichting. Led lampen zijn 5x zuiniger dan gloeilampen. Dat tikt aan, reken maar na. Stel u heeft 5 halogeenlampen van 50 Watt die gemiddeld 5 uur per dag branden. Per jaar zit u dan op 91 kWh per lamp, ofwel 450 kWh voor 5 lampen. Als u deze vervangt door 5 led lampen, met een besparing van zo'n 70-80%, komt u op een besparing van 80% van 450 kWh = 360 kWh per jaar. Dat is te vergelijken met de jaarlijkse energiekosten van een koel/vrieskast!   

2. Ga sluipverbruik van uw apparatuur tegen
Maak eens een rondje door uw huis: wat draait er nou eigenlijk? Gemiddeld heeft een woning 200 - 400 kWh aan sluipverbruik aan staan. Daarvan is 2/3 te vermijden door apparaten echt uit te zetten. Denk aan speakers bij de computer die verbruiken al snel 10 kWh per uur. Maar ook de pomp van de vloerverwarming in de zomer, een kruimeldief die continu in het stopcontact zit. Allemaal stroom die u ongemerkt verbruikt, en betaalt. 

3. Vervang oude apparatuur
Verouderde apparatuur zoals wasmachines, drogers, vaatwassers, maar ook plasma-tv’s verbruiken 2 keer zoveel energie als de nieuwe modellen. Na een jaar of 12 of 15 zijn ze echt aan vervanging toe. Vervang ze dan door A+++ toestellen. Het is natuurlijk een investering, maar wel eentje die zich snel terugbetaalt.

4. Douche korter…
Met 10 minuten douchen zonder spaardouchekop, verbruikt u evenveel water - en energie om dat water te verwarmen - als nodig is om een bad te vullen. Een gewone douche verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Met een spaardouchekop brengt u dit terug naar zo’n 5 liter per minuut. Zonder dat u het merkt!

Een spaardouchekop mengt luchtbelletjes door het water, waardoor het lijkt alsof er evenveel water uit de douche komt. Daarnaast is natuurlijk de CV-ketel van invloed op het energieverbruik. Aanschaffen van een zuinige HR107 ketel levert een gemiddeld gezin een besparing op van € 200 per jaar.

5. Omlaag met die thermostaat
Zelfs één graadje lager stoken wanneer u thuis bent bespaart al 7% (circa € 60) op uw jaarlijkse gasverbruik. En gaat u van huis of 's avonds slapen? Zet de thermostaat een uur van tevoren al omlaag. 's Nachts kunt u de thermostaat in de woonkamer op 15 graden zetten. Als de opwarmtijd de volgende dag iets te lang duurt verlaag dan de temperatuur iets minder.

 

 

 

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Sluipverbruik: top 5 stille energieslurpers

  1. Computer met randapparatuur: € 33,- per jaar
  2. Tv plus video- of dvd-speler: € 15,- per jaar
  3. Digitale ontvangers en decoders € 20 per jaar
  4. Koffiezetapparaat: € 6,- per jaar
  5. Tuner, versterker en cd-speler: € 6,- per jaar

Energiebesparen met apparaten in de keuken

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende gadgets en apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Eenvoudig zelf cv bijvullen

Eenvoudig zelf de cv bijvullen

Wordt de verwarming eigenlijk wel warm? Als het antwoord nee is, kan het goed zijn dat de druk in de cv-ketel te laag is.

Lees meer over uw cv bijvullen

Deel dit artikel via: