Energierekening onder de loep

Energierekening onder de loep

Waar gaat uw geld precies aan op als u uw energierekening betaalt? Overheidsheffingen en btw vormen een grotere kostenpost dan u wellicht vermoedt. De verbruikskosten (gas en stroom) liggen gemiddeld ietsje lager.

Week van het Geld
Wij geven u graag inzicht in uw energiekosten. De week van het Geld (14 - 18 maart) is een mooie aanleiding. Bovenstaande afbeelding laat zien uit welke onderdelen de energierekening is opgebouwd.

Verdeling van kosten
Bij gemiddeld huishoudelijk verbruik besteedt u het meest aan overheidsheffingen en btw (42%). De leveringskosten voor gas en stroom, die wij doorrekenen, liggen iets lager (40%). En de kosten voor transport en aansluiting van energie bedragen het minst (18%). Dat deel komt ten goede aan de netbeheerder.

Levering en verbruik
De leveringskosten bestaan uit vaste verbruikskosten (een beperkte vergoeding voor dienstverlening) én uit variabele kosten voor uw gas- en stroomverbruik. In de praktijk wordt de hoogte van uw leveringskosten vooral bepaald door de variabele kosten. En daarbij zijn het gebruik van verwarming, koeling en verlichting het meest bepalend voor de hoogte van uw energierekening.

 

Gas
Een gemiddelde tussenwoning verbruikt zo’n 1450 m3 gas per jaar. Dat is bijna 100 euro per maand, inclusief heffingen, btw, vaste verbruikskosten én netbeheerkosten. Zo’n 80% van het gas wordt gebruikt voor verwarming van de woning. Bij hoekwoningen ligt dat percentage doorgaans nog hoger. Het resterende gas wordt gebruikt voor warm water en koken.

Stroom
Een huishouden van 2 personen verbruikt gemiddeld per maand 296 kWh aan stroom. Bij Nuon Stroom (enkeltarief) komt dat neer op iets meer dan 50 euro per maand. Dit is inclusief heffingen/kortingen, btw, vaste verbruikskosten én netbeheerkosten.

Bij veel huishoudens wordt de meeste stroom verbruikt door elektrische boilers. Daarnaast verbruiken oude of grote koelvriescombinaties, gloeilamp- en halogeenverlichting en wasdrogers relatief veel elektriciteit.
Heeft u een waterbed of airco? Voeg dan ook deze toe aan uw rijtje energieslurpers. En voorkom sluipverbruik.      

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

  • Oplopende korting op stroom tot 25% 
  • Korting zolang u klant blijft 
  • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie

Stop sluipverbruik van apparaten

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Hoge jaarafrekening voorkomen

Besparen door bijhouden verbruik

Alles kunnen we bijhouden met behulp van handige apps en slimme meters. Ook uw energieverbruik. Goed nieuws, want zo kunt u flink beparen.

Zo bespaart u door uw energieverbuik bij te houden

Deel dit artikel via: