Energielabel: zo zuinig is uw huis

Energielabel voor huis

Wie zijn huis verkoopt of verhuurt moet zijn energielabel definitief maken. Maar wat is het eigenlijk, een energielabel?

Voorlopig label
Veel mensen weten pas sinds begin 2015 van het bestaan van een energielabel voor huizen. Toen ontvingen vijf miljoen huiseigenaren van de overheid een voorlopig label. Dit label is onder meer gebaseerd op bouwjaar en het soort woning. Het is bedoeld als prikkel om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Definitief label
Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Heeft u dit niet, dan riskeert u een boete. Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu.

Hoe hoger hoe beter
Een hoog energielabel is dus gunstig. A staat voor zeer zuinig en G voor zeer onzuinig. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie (dubbelglas of HR++glas. Dat laatste isoleert 2 keer beter dan dubbelglas). En energiezuinige verwarming (duurzame opties zoals zonnepanelen, een zonneboiler, warmte terugwinventilatie).

Niet alle huizen een A label
Het is niet voor alle woningen mogelijk een A-label te halen, maar vaak zijn er wel verbeteringen mogelijk. Lees hoe energie-adviseur Rob van der Plas zijn eigen huis van label G naar C kreeg.

 

Meer informatie en tips

 • Hoe weet ik wat mijn (voorlopig) energielabel is?
  Iedereen kan vinden welk energielabel is toegewezen op: zoekuwenergielabel.nl 
 • Hoe maak ik het energielabel definitief?
  U gaat naar energielabelvoorwoningen.nl. Om in te loggen heeft u een DigiD nodig. U kunt op deze site gegevens controleren en aanpassen. Bij aanpassingen kan om documenten worden gevraagd die worden toegevoegd. Een door u geselecteerd bedrijf controleert de gegevens en wijst het definitieve label toe. De aanvraag kost enkele euro’s tot enkele tientjes. 
 • Waar vind ik welke maatregelen ik kan nemen om mijn energielabel te verbeteren?
  Via verbeteruwhuis.nl krijgt u een advies op maat. 
 • Waar kan ik maatregelen direct laten uitvoeren?
  Onze dochteronderneming Feenstra kan u prima helpen bij de uitvoering van maatregelen om uw energielabel te verbeteren.
 • Waar vind ik nog meer informatie over energielabels?
  Op de site van de Rijksoverheid staat alles over energielabels uitgelegd en ook Milieu Centraal heeft een site in het leven geroepen waar alles heel eenvoudig wordt uitgelegd, ook met voorbeelden.

Korting voor klanten die blijven

met Nuon Blijven Loont:

 • Oplopende korting op stroom tot 25% 
 • Korting zolang u klant blijft 
 • Eenvoudig en snel geregeld
Meer informatie
Duurzame producten

Korting op duurzame producten

Nieuw in ons assortiment; ComBekkbraadpan van trainrails. Gemaakt van recycled gietijzer.

Naar Nuon Exclusief Besparen

Nuon levert meer dan energie

We helpen u graag met advies over isolatie, cv-ketels of zonnepanelen. Ook over het reinigen van uw ventilatiesysteem of het beveiligen van uw huis. En over elektrisch rijden en oplaadpunten.

Spaar elke maand punten voor leuke cadeaus

Gratis sparen voor cadeaus

Met Nuon Exclusief heeft u volop keuze uit leuke en energiebesparende apparaten.

Ga naar Nuon Exclusief

Energielabel voor huis

Mijn energielabel van G naar C

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Maar hoe krijg je het energielabel omhoog?

Zo ging het energielabel van G naar C

Deel dit artikel via: